De Europese Centrale Bank heeft de rente - onverwacht - verlaagd tot het historisch lage peil van 0,25 procent. Waarom deed de ECB dat en wat zijn de gevolgen van die historisch lage rente? We vragen het aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van Moneytalk.

Waarom verlaagt de ECB de rente nu al?

Danny Reweghs: "De ECB verrast hier toch wel de markten met de renteverlaging. Slechts drie van 70 door Bloomberg vooraf geraadpleegde analisten hadden een renteverlaging verwacht. De primaire doelstelling van de ECB is inflatie onder controle houden. Die inflatie is in de eurozone gezakt tot 0,7%, zodat er nu opnieuw deflatie (gemiddelde daling van het prijzenpeil) dreigt. Daar wil de ECB met de renteverlaging een stokje voor steken. Daarnaast wil de ECB ook duidelijk de opmars van de euro stuiten. De Europese eenheidsmunt was ten opzichte van de meeste munten fors in waarde gestegen de voorbije maanden. Een té sterke euro zou immers het prille economische herstel in de eurozone in gevaar brengen. De onverwachte renteverlaging moet dus het deflatiegevaar afwenden en de opmars van de euro stuiten, zodat het prille economisch herstel niet in gevaar komt."

Wat zijn de gevolgen van de renteverlaging op korte termijn?

Danny Reweghs: De renteverlaging doet de Europese beurzen verder stijgen en doet de euro verzwakken. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD) verliest de euro 1,5 cent tot 1,335 dollar voor 1 euro. Een week geleden - net voor de eerste geruchten dat de ECB 'iets' zou doen of zou aangeven iets te zullen ondernemen in de nabije toekomst - noteerde de euro nog tegen 1,38 dollar. Dat moet het economisch herstel de kans bieden zich verder te ontwikkelen. De kans is nu wel groot dat de rente op de spaarboekjes verder zal dalen."

Hoe reëel is de kans dat de rente nog wordt verlaagd?

Danny Reweghs: "De ECB heeft de rente tot 0,25% verlaagd. Dat is een nieuw historisch dieptepunt. De kans op een verdere renteverlaging is dus niet groot. Want dat zou betekenen dat het toch nog de volledig verkeerde kant zou uitgaan met de eurozone, precies wat de actie van vandaag wil voorkomen."

De Europese Centrale Bank heeft de rente - onverwacht - verlaagd tot het historisch lage peil van 0,25 procent. Waarom deed de ECB dat en wat zijn de gevolgen van die historisch lage rente? We vragen het aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van Moneytalk.Waarom verlaagt de ECB de rente nu al?Danny Reweghs: "De ECB verrast hier toch wel de markten met de renteverlaging. Slechts drie van 70 door Bloomberg vooraf geraadpleegde analisten hadden een renteverlaging verwacht. De primaire doelstelling van de ECB is inflatie onder controle houden. Die inflatie is in de eurozone gezakt tot 0,7%, zodat er nu opnieuw deflatie (gemiddelde daling van het prijzenpeil) dreigt. Daar wil de ECB met de renteverlaging een stokje voor steken. Daarnaast wil de ECB ook duidelijk de opmars van de euro stuiten. De Europese eenheidsmunt was ten opzichte van de meeste munten fors in waarde gestegen de voorbije maanden. Een té sterke euro zou immers het prille economische herstel in de eurozone in gevaar brengen. De onverwachte renteverlaging moet dus het deflatiegevaar afwenden en de opmars van de euro stuiten, zodat het prille economisch herstel niet in gevaar komt."Wat zijn de gevolgen van de renteverlaging op korte termijn?Danny Reweghs: De renteverlaging doet de Europese beurzen verder stijgen en doet de euro verzwakken. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD) verliest de euro 1,5 cent tot 1,335 dollar voor 1 euro. Een week geleden - net voor de eerste geruchten dat de ECB 'iets' zou doen of zou aangeven iets te zullen ondernemen in de nabije toekomst - noteerde de euro nog tegen 1,38 dollar. Dat moet het economisch herstel de kans bieden zich verder te ontwikkelen. De kans is nu wel groot dat de rente op de spaarboekjes verder zal dalen."Hoe reëel is de kans dat de rente nog wordt verlaagd?Danny Reweghs: "De ECB heeft de rente tot 0,25% verlaagd. Dat is een nieuw historisch dieptepunt. De kans op een verdere renteverlaging is dus niet groot. Want dat zou betekenen dat het toch nog de volledig verkeerde kant zou uitgaan met de eurozone, precies wat de actie van vandaag wil voorkomen."