Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS) heeft van zijn federale collega's voorlopig geen veto gehoord tegen een eventueel uitstel van het begrotingsevenwicht om zo de negatieve effecten van de taxshift te kunnen verteren. Federaal ontkent men echter dat er sprake zou zijn van instemming.

Sophie Wilmès, Belga
Sophie Wilmès © Belga

Lacroix kreeg op 15 oktober tekst en uitleg van zijn federale collega's Johan Van Overtveldt (N-VA) en Sophie Wilmès (MR) bij de gevolgen van de taxshift voor Wallonië. De totale kost loopt op tot 330 miljoen euro tegen 2020. Dat komt neer op zowat tien procent van de Waalse opcentiemen, onderstreepte Lacroix.

Wallonië zal dat gat zelf moeten dichten. Lacroix gaf aan dat de kwestie binnenkort op de regeringstafel komt, maar verzekerde alvast dat coalitiepartners PS en cdH "geen enkele verhoging van de taksen of de inkomsten voorzien".

En wat met de optie om de terugkeer naar een begrotingsevenwicht, nu gepland voor 2018, uit te stellen? "Gezien het verschil in de tijd tussen de negatieve effecten op de inkomsten van de gewesten enerzijds en de eventuele terugverdieneffecten van de taxshift op de gewestinkomsten anderzijds, hebben mevrouw Wilmès en meneer van Overtveldt dat niet uitgesloten", liet Lacroix optekenen.

'Mogen verwachten dat iedereen inspanning doet'

Op het kabinet-Wilmès ontkent men echter dat er sprake zou zijn van federaal groen licht voor die optie. Als er sprake is van een budgettaire ontsporing, dan beschikt het Waals Gewest over de nodige fiscale autonomie om dat te compenseren, luidt het daar.

Eenzelfde geluid klinkt bij Van Overtveldt. "De gewesten zijn autonoom. Vanuit federaal niveau is er tijdens overleg nooit gesproken over welke tekorten de regio's al dan niet mogen hebben. Al mag toch verwacht worden dat iedereen een inspanning doet en verantwoordelijkheid neemt zodat we kunnen voldoen aan wat Europa van ons vraagt."

Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS) heeft van zijn federale collega's voorlopig geen veto gehoord tegen een eventueel uitstel van het begrotingsevenwicht om zo de negatieve effecten van de taxshift te kunnen verteren. Federaal ontkent men echter dat er sprake zou zijn van instemming. Lacroix kreeg op 15 oktober tekst en uitleg van zijn federale collega's Johan Van Overtveldt (N-VA) en Sophie Wilmès (MR) bij de gevolgen van de taxshift voor Wallonië. De totale kost loopt op tot 330 miljoen euro tegen 2020. Dat komt neer op zowat tien procent van de Waalse opcentiemen, onderstreepte Lacroix. Wallonië zal dat gat zelf moeten dichten. Lacroix gaf aan dat de kwestie binnenkort op de regeringstafel komt, maar verzekerde alvast dat coalitiepartners PS en cdH "geen enkele verhoging van de taksen of de inkomsten voorzien". En wat met de optie om de terugkeer naar een begrotingsevenwicht, nu gepland voor 2018, uit te stellen? "Gezien het verschil in de tijd tussen de negatieve effecten op de inkomsten van de gewesten enerzijds en de eventuele terugverdieneffecten van de taxshift op de gewestinkomsten anderzijds, hebben mevrouw Wilmès en meneer van Overtveldt dat niet uitgesloten", liet Lacroix optekenen. Op het kabinet-Wilmès ontkent men echter dat er sprake zou zijn van federaal groen licht voor die optie. Als er sprake is van een budgettaire ontsporing, dan beschikt het Waals Gewest over de nodige fiscale autonomie om dat te compenseren, luidt het daar. Eenzelfde geluid klinkt bij Van Overtveldt. "De gewesten zijn autonoom. Vanuit federaal niveau is er tijdens overleg nooit gesproken over welke tekorten de regio's al dan niet mogen hebben. Al mag toch verwacht worden dat iedereen een inspanning doet en verantwoordelijkheid neemt zodat we kunnen voldoen aan wat Europa van ons vraagt."