De praktijken waartegen de VS een gerechtelijke procedure willen opstarten, dateren uit de jaren voor de start van de crisis in 2008. Een procedure wordt voorbereid, liet S&P maandag zelf weten in een persbericht.

Rommelhypotheken

Volgens Standard & Poor's zou de klacht in voorbereiding zich richten op "noteringen in 2007 van bepaalde Amerikaanse CDO's (Collateralized Debt Obligation)". CDO's zijn obligaties bestaande uit herverpakte rommelhypotheken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft maandag niet gereageerd, maar volgens de krant Wall Street Journal zou een klacht al deze week kunnen ingediend worden. Openbaar aanklagers van verschillende Amerikaanse staten zouden zich bij de aanklacht van Justitie kunnen aansluiten, schrijft de Amerikaanse omroep CBS.

Het ratingbureau is van plan "zich krachtig te verdedigen" tegen de "foutieve en ongerechtvaardigde" beschuldigingen.

Wereldwijde crisis

De rol van kredietbeoordelaars in de wereldwijde financiële crisis is al langer onderwerp van discussie. De agentschappen zouden ingewikkelde financiële producten gerelateerd aan de zogenaamde subprime-leningen te gunstig hebben beoordeeld.

De ongebreidelde expansie van de Amerikaanse krediet- en hypotheekmarkt, gesteund door gunstige beoordelingen van onder meer S&P, was een van de belangrijkste oorzaken van het failliet van de Lehman Brothers. Het omvallen van de zakenbank sleurde de Verenigde Staten en de rest van de wereld mee in een wereldwijde crisis. (Belga/TV)

De praktijken waartegen de VS een gerechtelijke procedure willen opstarten, dateren uit de jaren voor de start van de crisis in 2008. Een procedure wordt voorbereid, liet S&P maandag zelf weten in een persbericht.Rommelhypotheken Volgens Standard & Poor's zou de klacht in voorbereiding zich richten op "noteringen in 2007 van bepaalde Amerikaanse CDO's (Collateralized Debt Obligation)". CDO's zijn obligaties bestaande uit herverpakte rommelhypotheken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft maandag niet gereageerd, maar volgens de krant Wall Street Journal zou een klacht al deze week kunnen ingediend worden. Openbaar aanklagers van verschillende Amerikaanse staten zouden zich bij de aanklacht van Justitie kunnen aansluiten, schrijft de Amerikaanse omroep CBS. Het ratingbureau is van plan "zich krachtig te verdedigen" tegen de "foutieve en ongerechtvaardigde" beschuldigingen.Wereldwijde crisis De rol van kredietbeoordelaars in de wereldwijde financiële crisis is al langer onderwerp van discussie. De agentschappen zouden ingewikkelde financiële producten gerelateerd aan de zogenaamde subprime-leningen te gunstig hebben beoordeeld. De ongebreidelde expansie van de Amerikaanse krediet- en hypotheekmarkt, gesteund door gunstige beoordelingen van onder meer S&P, was een van de belangrijkste oorzaken van het failliet van de Lehman Brothers. Het omvallen van de zakenbank sleurde de Verenigde Staten en de rest van de wereld mee in een wereldwijde crisis. (Belga/TV)