Het nieuwe financieringsmechanisme voor de deelstaten, zoals voorgesteld in de nota van Bart De Wever (N-VA), zal Wallonië geen 92 miljoen euro kosten zoals tot nu berekend, maar slechts 63 miljoen euro. Dat zegt Guy Clémer, directeur van de studiedienst van N-VA, op basis van de kersverse cijfers (voor 2008) over het netto belastbaar inkomen van de gewesten.

Ook het Brussels Gewest wordt beter af, want de extra opbrengsten stijgen er van 80,5 naar 85,3 miljoen euro.

Voor Vlaanderen verandert er nauwelijks wat. Guy Clémer: "Die 85 miljoen euro voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan gebruikt worden voor de herfinanciering van Brussel. Wat betreft het Waals Gewest kan in een transitieperiode het verlies van amper 63 miljoen euro gedragen worden door de federale overheid, of opgevangen worden door solidariteit tussen de Gewesten. Als de federale overheid moet bijpassen, dan kan deze bijdrage in mindering gebracht worden bij nieuwe overdrachten van de federale overheid naar de deelstaten."

Het nieuwe financieringsmechanisme voor de deelstaten, zoals voorgesteld in de nota van Bart De Wever (N-VA), zal Wallonië geen 92 miljoen euro kosten zoals tot nu berekend, maar slechts 63 miljoen euro. Dat zegt Guy Clémer, directeur van de studiedienst van N-VA, op basis van de kersverse cijfers (voor 2008) over het netto belastbaar inkomen van de gewesten. Ook het Brussels Gewest wordt beter af, want de extra opbrengsten stijgen er van 80,5 naar 85,3 miljoen euro. Voor Vlaanderen verandert er nauwelijks wat. Guy Clémer: "Die 85 miljoen euro voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan gebruikt worden voor de herfinanciering van Brussel. Wat betreft het Waals Gewest kan in een transitieperiode het verlies van amper 63 miljoen euro gedragen worden door de federale overheid, of opgevangen worden door solidariteit tussen de Gewesten. Als de federale overheid moet bijpassen, dan kan deze bijdrage in mindering gebracht worden bij nieuwe overdrachten van de federale overheid naar de deelstaten."