"Er is veel gebeurd, maar wellicht moet het moeilijkste nog komen", luidt het in de brief, die door 80 vooraanstaande Vlaamse ondernemers ondertekend werd en die in een aantal kranten wordt gepubliceerd.

"Er is al een lange weg afgelegd: beide regeringen hebben werk gemaakt van ingrijpende veranderingen. De eerste resultaten zijn er: er komen jobs bij en ondernemers willen meer dan ooit investeren. Toch blijft het herstel broos. We roepen de regeringen op om geen snelheid verliezen want de uitdagingen blijven groot. We moeten de competitiviteit van onze ondernemingen verder versterken en veilig stellen voor de toekomst. Daarvoor moeten zowel op Vlaams als federaal niveau moedige stappen gezet worden", zegt Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder van Voka.

'Investeren in infrastructuur'

Volgens Voka is er de voorbije jaren nauwelijks bespaard, en zijn de overheidsuitgaven de voorbije vijf jaar met liefst 15 miljard euro toegenomen tot meer dan 200 miljard. "De overheden moeten dan ook dringend competitiever en efficiënter worden", luidt het in de open brief. De Vlaamse ondernemers willen ook een nieuwe wet op de loonnorm omdat de loonkostenhandicap nog steeds 10 procent bedraagt. "Een hervorming van de vennootschapsbelasting moet de zin om te ondernemen en te creëren ondersteunen, niet ondermijnen", is een andere boodschap aan de federale regering.

Van de Vlaamse regering verwacht Voka 700 miljoen extra voor onderzoek en ontwikkeling en minstens een half miljard extra aan investeringen in infrastructuur voor mobiliteit en onderwijs. "Op een Vlaams budget van 40 miljard moet dit toch mogelijk zijn", vinden de Vlaamse ondernemers.

In een reactie op Radio 1 zegt Vlaams miniser-president Geert Bourgeois dat zijn regering al 2 miljard euro bespaard heeft en dat zijn regering op kruissnelheid (in 2019) een half miljard extra zal investeren in mobiliteit en openbare werken, een half miljard in welzijnsinfrastructuur en een half miljard in onderzoek en ontwikkeling. De 700 miljoen euro die Voka vraagt, zal volgens Bourgeois niet lukken.

(Belga/RR/NS)

"Er is veel gebeurd, maar wellicht moet het moeilijkste nog komen", luidt het in de brief, die door 80 vooraanstaande Vlaamse ondernemers ondertekend werd en die in een aantal kranten wordt gepubliceerd."Er is al een lange weg afgelegd: beide regeringen hebben werk gemaakt van ingrijpende veranderingen. De eerste resultaten zijn er: er komen jobs bij en ondernemers willen meer dan ooit investeren. Toch blijft het herstel broos. We roepen de regeringen op om geen snelheid verliezen want de uitdagingen blijven groot. We moeten de competitiviteit van onze ondernemingen verder versterken en veilig stellen voor de toekomst. Daarvoor moeten zowel op Vlaams als federaal niveau moedige stappen gezet worden", zegt Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder van Voka. Volgens Voka is er de voorbije jaren nauwelijks bespaard, en zijn de overheidsuitgaven de voorbije vijf jaar met liefst 15 miljard euro toegenomen tot meer dan 200 miljard. "De overheden moeten dan ook dringend competitiever en efficiënter worden", luidt het in de open brief. De Vlaamse ondernemers willen ook een nieuwe wet op de loonnorm omdat de loonkostenhandicap nog steeds 10 procent bedraagt. "Een hervorming van de vennootschapsbelasting moet de zin om te ondernemen en te creëren ondersteunen, niet ondermijnen", is een andere boodschap aan de federale regering. Van de Vlaamse regering verwacht Voka 700 miljoen extra voor onderzoek en ontwikkeling en minstens een half miljard extra aan investeringen in infrastructuur voor mobiliteit en onderwijs. "Op een Vlaams budget van 40 miljard moet dit toch mogelijk zijn", vinden de Vlaamse ondernemers.In een reactie op Radio 1 zegt Vlaams miniser-president Geert Bourgeois dat zijn regering al 2 miljard euro bespaard heeft en dat zijn regering op kruissnelheid (in 2019) een half miljard extra zal investeren in mobiliteit en openbare werken, een half miljard in welzijnsinfrastructuur en een half miljard in onderzoek en ontwikkeling. De 700 miljoen euro die Voka vraagt, zal volgens Bourgeois niet lukken. (Belga/RR/NS)