Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geeft Vlaanderen een intrinsieke rating van AA+. Dat is beter dan de AA die België meekrijgt.

Liquiditeitspositie

S&P looft de capaciteit van Vlaanderen om efficient de kosten onder controle te krijgen, terwijl de inkomsten dalen. Het financieel beheer van Vlaanderen is volgens het ratingbureau "zeer positief". Ook de beoordeling van de liquiditeitspositie is zeer positief.

De formele rating van Vlaanderen door S&P blijft evenwel op het niveau van de Belgische staat: AA, met negatieve outlook. S&P wijst er op dat 75 pct van de Vlaamse middelen komen uit zogenaamde samengevoegde en gedeelde belastingen.

Staatshervorming

Vlaams minister-president Kris Peeters reageert alvast verheugd. "Deze beoordeling is een opsteker voor het gevoerde begrotingsbeleid door deze Vlaamse regering en zal Vlaanderen helpen om ook naar de toekomst toe de rentekosten te drukken".

Het feit dat de formele Vlaamse rating wordt geplafonneerd op de Belgische, omdat 75 pct van de inkomsten afkomstig zijn van belastingen waarvan de inning door de federale overheid wordt georganiseerd, "illustreert nogmaals het belang van de realisatie van de zesde staatshervorming, die tot een aanzienlijke verhoging van de fiscale autonomie van de deelstaten zal leiden", aldus nog Peeters. (Belga/EE)

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) geeft Vlaanderen een intrinsieke rating van AA+. Dat is beter dan de AA die België meekrijgt. Liquiditeitspositie S&P looft de capaciteit van Vlaanderen om efficient de kosten onder controle te krijgen, terwijl de inkomsten dalen. Het financieel beheer van Vlaanderen is volgens het ratingbureau "zeer positief". Ook de beoordeling van de liquiditeitspositie is zeer positief. De formele rating van Vlaanderen door S&P blijft evenwel op het niveau van de Belgische staat: AA, met negatieve outlook. S&P wijst er op dat 75 pct van de Vlaamse middelen komen uit zogenaamde samengevoegde en gedeelde belastingen. Staatshervorming Vlaams minister-president Kris Peeters reageert alvast verheugd. "Deze beoordeling is een opsteker voor het gevoerde begrotingsbeleid door deze Vlaamse regering en zal Vlaanderen helpen om ook naar de toekomst toe de rentekosten te drukken". Het feit dat de formele Vlaamse rating wordt geplafonneerd op de Belgische, omdat 75 pct van de inkomsten afkomstig zijn van belastingen waarvan de inning door de federale overheid wordt georganiseerd, "illustreert nogmaals het belang van de realisatie van de zesde staatshervorming, die tot een aanzienlijke verhoging van de fiscale autonomie van de deelstaten zal leiden", aldus nog Peeters. (Belga/EE)