De Vlaamse en de federale regering kunnen in Limburg op korte termijn meer dan 4.500 jobs creëren. Ze moeten dan wel de moed hebben om projecten die zijn vastgelopen, te deblokkeren. Dat meldt TV Limburg op basis van het eindrapport van de expertengroep van professor Herman Daems. De expertengroep is opgericht na de aangekondigde sluiting van Ford Genk en moet ervoor zorgen dat de provincie ook een toekomst heeft na Ford.

Uit het rapport blijkt ook dat Limburg een achterstand van 5 jaar dreigt op te lopen door de sluiting van Ford Genk. Om dat te verhinderen is het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) opgesteld. Daarin staat een zogenaamde Limburgse zeshoek centraal: meer jobs, sterker innoveren, beter ontsluiten, bredere scholing, gerichter ondernemen en ruimer exporteren. Als die zeshoek ingevuld is, kan Limburg een voorbeeld zijn van de vernieuwing in Vlaanderen, stelt het rapport.

Er moet volgens het rapport werk gemaakt worden van de ontsluiting van Limburg: op de weg, via het water en via het spoor. Het gaat dan om de Noord-Zuidverbinding, 3 baanvakken op de autosnelweg E313, aansluiting van Sint-Truiden op de E40, verhoging en verbreding van bruggen over het Albertkanaal, de IJzeren Rijn, de ingebruikname van spoorlijnen 18 en 20 en de uitvoering van het Spartacusplan Lijn 1 en Lijn 2.

De Vlaamse en de federale regering kunnen in Limburg op korte termijn meer dan 4.500 jobs creëren. Ze moeten dan wel de moed hebben om projecten die zijn vastgelopen, te deblokkeren. Dat meldt TV Limburg op basis van het eindrapport van de expertengroep van professor Herman Daems. De expertengroep is opgericht na de aangekondigde sluiting van Ford Genk en moet ervoor zorgen dat de provincie ook een toekomst heeft na Ford. Uit het rapport blijkt ook dat Limburg een achterstand van 5 jaar dreigt op te lopen door de sluiting van Ford Genk. Om dat te verhinderen is het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) opgesteld. Daarin staat een zogenaamde Limburgse zeshoek centraal: meer jobs, sterker innoveren, beter ontsluiten, bredere scholing, gerichter ondernemen en ruimer exporteren. Als die zeshoek ingevuld is, kan Limburg een voorbeeld zijn van de vernieuwing in Vlaanderen, stelt het rapport. Er moet volgens het rapport werk gemaakt worden van de ontsluiting van Limburg: op de weg, via het water en via het spoor. Het gaat dan om de Noord-Zuidverbinding, 3 baanvakken op de autosnelweg E313, aansluiting van Sint-Truiden op de E40, verhoging en verbreding van bruggen over het Albertkanaal, de IJzeren Rijn, de ingebruikname van spoorlijnen 18 en 20 en de uitvoering van het Spartacusplan Lijn 1 en Lijn 2.