Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns wil strengere regels voor geïmporteerde voeding (video)

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) © Belga Image

Vlaanderen moet zelfstandiger en innovatiever worden als het in de toekomst wil beschikken over voldoende kwalitatief voedsel. Dat zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) in Z-Nieuws op Kanaal Z. De onderbroken graantoevoer vanuit Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk we onze bevoorradingszekerheid veel strategischer moeten aanpakken, zegt hij. ‘Het kan niet dat we vanuit het verre zuiden voeding importeren die aan veel minder strenge regels voldoet.’

De Vlaamse regering wil inzetten op strategische autonomie op het vlak van voeding. De corona- en energiecrisis leerden ons dat we voor voedselbevoorrading te afhankelijk zijn van het buitenland. Dat zegt minister Brouns bij de voorstelling van de Vlaamse plannen om jaarlijks 12 miljoen euro te investeren in landbouwonderzoek.

‘Boerenverstand’

Vlaanderen en bij uitbreiding Europa moeten af van goedkoop en vaak veel minder gecontroleerd geïmporteerd voedsel.

Brouns zal daarom tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Landbouwraad volgend jaar pleiten voor extra maatregelen om de Europese landbouw te versterken en te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

Lees verder onder de video

‘Net zoals Macron dat al deed,’ aldus Brouns, ‘wil ik bij de EU aankaarten dat het niet kan dat wij uit het verre zuiden producten importeren die aan veel minder strenge regels moeten voldoen dan hier.’

‘We hebben hier in Vlaanderen bij de meest strenge regels op vlak van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid. Dan botst het met het gezond Vlaams boerenverstand dat we producten importeren die daar niet aan moeten voldoen’ klaagt Brouns.

Silicon Vlaanderen

Met het extra onderzoeksgeld moet Vlaanderen het ‘Silicon Valley’ van de landbouw worden, klinkt het. De extra onderzoeksbudgetten passen binnen Go4Food, de Vlaamse voedselstrategie. Daarin staan 19 doelstellingen, zoals onder meer meer de prijszetting van voedsel en de bestrijding van voedselongelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content