Met andere woorden als iedereen met een body mass Index (BMI) van meer dan 25 verplicht op dieet wordt gezet, kan de regering haar eigen besparingsregime wat versoepelen.

Tot die conclusie kwam gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) in een studie die hij uitvoerde in samenwerking met Weight Watchers.

Volgens de studie van Annemans vermindert de kans op ziekte met 10 procent verminderen bij een verbetering van het BMI met slechts één eenheid. Typische aandoeningen waar mensen met obesitas gevoelig voor zijn, zijn diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker.

Dat levert dus 200 miljoen euro besparingen per jaar op. Het gros daarvan komt van minder uitgaven voor medicatie en medische behandelingen. Bijna 40 miljoen per jaar komt echter van indirecte besparingen omdat het absenteïsme zou dalen en de productiviteit zou toenemen. Zo stellen de onderzoekers.

Gezondheidseconomen gebruiken de Quality Adjusted Life Years (QALY) als numerieke eenheid om een economische waarde toe te kennen aan een betere gezondheid. Die eenheid wordt onder andere gebruikt in het beslissingsproces over de mogelijke terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen. Professor Annemans heeft ze nu ook toegepast bij het onderzoek dat hij voor Weight Watchers uitvoerde. Daaruit blijkt dat een vermindering van de BMI van de obese Belgen aan de Belgische samenleving de komende 20 jaar niet minder dan 12 miljard euro kan opleveren.

Met andere woorden als iedereen met een body mass Index (BMI) van meer dan 25 verplicht op dieet wordt gezet, kan de regering haar eigen besparingsregime wat versoepelen. Tot die conclusie kwam gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) in een studie die hij uitvoerde in samenwerking met Weight Watchers. Volgens de studie van Annemans vermindert de kans op ziekte met 10 procent verminderen bij een verbetering van het BMI met slechts één eenheid. Typische aandoeningen waar mensen met obesitas gevoelig voor zijn, zijn diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker.Dat levert dus 200 miljoen euro besparingen per jaar op. Het gros daarvan komt van minder uitgaven voor medicatie en medische behandelingen. Bijna 40 miljoen per jaar komt echter van indirecte besparingen omdat het absenteïsme zou dalen en de productiviteit zou toenemen. Zo stellen de onderzoekers. Gezondheidseconomen gebruiken de Quality Adjusted Life Years (QALY) als numerieke eenheid om een economische waarde toe te kennen aan een betere gezondheid. Die eenheid wordt onder andere gebruikt in het beslissingsproces over de mogelijke terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen. Professor Annemans heeft ze nu ook toegepast bij het onderzoek dat hij voor Weight Watchers uitvoerde. Daaruit blijkt dat een vermindering van de BMI van de obese Belgen aan de Belgische samenleving de komende 20 jaar niet minder dan 12 miljard euro kan opleveren.