Jasper Vekeman

Veel beter zal het niet worden, beste centrale bankiers

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

‘Het is belangrijk dat de centrale banken hun beleid voort normaliseren, zodat er beleidsruimte ontstaat voor de dag dat het weer minder gaat.’ Volgens Trends-redacteur Jasper Vekeman moet de ECB van de economische groei profiteren en het voorbeeld volgen van de Federal Reserve, die volgende maand zijn balans begint af te bouwen.

De Federal Reserve nam woensdag een historisch besluit. Vanaf volgende maand begint hij zijn balans af te bouwen. Die is sinds de crisis vervijfvoudigd tot 4500 miljard dollar. Dat is niet minder dan een keerpunt in de monetaire geschiedenis, want pas nu zal duidelijk worden of de centrale banken hun experimentele beleid kunnen terugschroeven zonder ongelukken op de markten of de economie in een nieuwe crisis te storten.

Voorzitter Janet Yellen liet wel niet geheel verrassend de rente ongewijzigd. De inflatie blijft immers ook in de Verenigde Staten hardnekkig laag. Nu schommelt ze al een tijd rond 1,5 procent, nog een heel eind onder het doel van 2 procent. Met ruwweg 3500 miljard dollar kun je wel een bankencrisis bezweren en de economie stabiliseren, maar het leven jaarlijks wat duurder maken zodat Joe Sixpack zijn geld laat rollen, dat is blijkbaar te hoog gegrepen.

Veel beter zal het niet worden, beste centrale bankiers

Na twee eerdere renteverhogingen blijft Yellen wel van plan nog dit jaar een derde stap te nemen in de normalisatie van het rentebeleid. En ook volgend jaar blijft de Fed van plan de rente geleidelijk op te trekken. Dat toont twee dingen. Ten eerste geloven Yellen en haar collega’s nog altijd dat de volledige tewerkstelling, die stilaan bereikt is in de VS, uiteindelijk wel druk op de lonen zal zetten. En dat hogere lonen ook tot hogere prijzen, en dus inflatie, zullen leiden. Ten tweede geloven ze dat ook andere, structurele factoren op de inflatie wegen. En die los je niet op door de rente laag te houden. Hoe dan wel? Yellen gaf donderdag met zoveel woorden toe dat het voor haar ook “een mysterie” is.

Terwijl het leger centrale bankiers en andere economen het inflatiemysterie proberen te ontrafelen, is het belangrijk dat de centrale banken hun beleid voort normaliseren, zodat er beleidsruimte ontstaat voor de dag dat het weer minder gaat. En die komt er ongetwijfeld aan. Maar voorlopig doet de wereldeconomie het goed en genieten we een zeldzaam moment van collectieve groei. Op zo’n moment lijkt een ongezien stimulusbeleid helemaal niet meer op zijn plaats. Ook ECB-voorzitter Mario Draghi kan volgende maand maar beter aankondigen dat hij minder geld in de economie gaat pompen. Want als het nu niet kan. Wanneer dan wel? Veel beter dan vandaag zal het wellicht niet snel worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content