Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is voorstander van een taxshift 'omdat die jobs, groei en investeringen gaat creëren'. Dat zegt gedelegeerd bestuurder van het VBO Pieter Timmermans zondag in De Zevende Dag. Voorwaarde is wel dat de taxshift niet tenietgedaan wordt door andere maatregelen die nefast zijn voor de ondernemingen.

Voka-voorzitter Michel Delbaere plaatse onlangs vraagtekens bij de wenselijkheid van een taxshift. Maar volgens VBO-topman Pieter Timmermans is de boodschap van Delbaere niet volledig overgenomen. 'Een taxshift is niet nodig wanneer dat gecompenseerd wordt door maatregelen die het economisch ondernemen weer fnuiken. Dat laatste heeft men nooit gezegd', zegt Timmermans.

'Ik zou het positief formuleren: een taxshift is nodig want hij gaat jobs, groei en investeringen creëren', zegt de VBO-topman.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) schetste eveneens in De Zevende Dag (VRT) nog eens de contouren voor de taxshift: 'De lasten op arbeid verlagen', 'werken aan een grotere billijkheid, rechtvaardigheid in het belastingsysteem' en 'de belastingsverhogingen die er komen moeten zo weinig mogelijk het sociaal-economisch systeem aantasten'.

Voor de rest wil de minister de afgesproken discretie binnen de regeringspartners bewaren, al herhaalde hij dat de grootteorde van de taxshift rond de 5 miljard euro draait.

Bij VTM zei gewezen eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) dat hij het 'de logica zelve' zou vinden dat de taxshift besproken wordt in het kader van de begrotingsopmaak voor volgend jaar. Die moet traditioneel in oktober rond zijn.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Gucht verwacht dat er onder deze regering geen vermogenswinstbelasting komt.

'Dat is gewoon zelfmoord voor mijn partij', aldus De Gucht. 'Ik kan me niet inbeelden dat de VLD akkoord zou gaan met een vermogenswinstbelasting die de middenklasse treft (...) België draait op de middenklasse die inderdaad geld heeft, gelukkig maar, want dat betekent dat ze nog iets kan investeren'. Een taks op speculatie sluit De Gucht niet uit. (Belga/SD)

Voka-voorzitter Michel Delbaere plaatse onlangs vraagtekens bij de wenselijkheid van een taxshift. Maar volgens VBO-topman Pieter Timmermans is de boodschap van Delbaere niet volledig overgenomen. 'Een taxshift is niet nodig wanneer dat gecompenseerd wordt door maatregelen die het economisch ondernemen weer fnuiken. Dat laatste heeft men nooit gezegd', zegt Timmermans. 'Ik zou het positief formuleren: een taxshift is nodig want hij gaat jobs, groei en investeringen creëren', zegt de VBO-topman. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) schetste eveneens in De Zevende Dag (VRT) nog eens de contouren voor de taxshift: 'De lasten op arbeid verlagen', 'werken aan een grotere billijkheid, rechtvaardigheid in het belastingsysteem' en 'de belastingsverhogingen die er komen moeten zo weinig mogelijk het sociaal-economisch systeem aantasten'. Voor de rest wil de minister de afgesproken discretie binnen de regeringspartners bewaren, al herhaalde hij dat de grootteorde van de taxshift rond de 5 miljard euro draait. Bij VTM zei gewezen eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) dat hij het 'de logica zelve' zou vinden dat de taxshift besproken wordt in het kader van de begrotingsopmaak voor volgend jaar. Die moet traditioneel in oktober rond zijn. De Gucht verwacht dat er onder deze regering geen vermogenswinstbelasting komt. 'Dat is gewoon zelfmoord voor mijn partij', aldus De Gucht. 'Ik kan me niet inbeelden dat de VLD akkoord zou gaan met een vermogenswinstbelasting die de middenklasse treft (...) België draait op de middenklasse die inderdaad geld heeft, gelukkig maar, want dat betekent dat ze nog iets kan investeren'. Een taks op speculatie sluit De Gucht niet uit. (Belga/SD)