Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat het reëel aankoopgedrag van de consument in de supermarkt gebruikt wordt als inflatiemeting en niet de huishoudenquête. Door het échte gewicht prijspromoties én huismerken mee te tellen, zou de inflatie lager uitkomen, schrijft De Standaard.

Kassabonnetje

In de praktijk zou dus het kassabonnetje gebruikt worden om te zien wat de Belg tegen welke prijs in de supermarkt koopt. Nu is het systeem gebaseerd op de zesjaarlijkse huishoudenquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Dat levert een korf van producten op waarvan index-agenten maandelijks de prijs opmeten.

HuismerkenDat systeem levert vertekeningen op. De indexmeting loopt niet alleen achter de feiten aan, de prijzen worden ook niet juist opgemeten. Zo meet men in principe zes jaar lang dezelfde producten waardoor men ondertussen voorbijgaat aan de nieuwe, goedkopere, huismerken die in die periode op de markt zijn gekomen.

Elektriciteit

De regering nam al enkele maatregelen voor het beheersen van de elektriciteitsfactuur. De aanpassing van de indexmeting aan het reëel verbruik is een volgende en veel complexere stap. De bedoeling is om er in 2014 mee te starten.

Verwacht wordt dat het systeem ook anticylisch kan werken. In onzekere tijden bespaart de consument en gaat hij bijvoorbeeld merkartikelen inruilen voor goedkopere huismerken. Daardoor zou de inflatie dalen, terwijl de prijzen toch gelijk blijven. Omgekeerd, als de Belg in economisch betere tijden terug naar duurdere producten grijpt, kan dit voor een opwaarts effect van de inflatie zorgen zonder dat de producten in prijs wijzigen. (Belga/EE)

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat het reëel aankoopgedrag van de consument in de supermarkt gebruikt wordt als inflatiemeting en niet de huishoudenquête. Door het échte gewicht prijspromoties én huismerken mee te tellen, zou de inflatie lager uitkomen, schrijft De Standaard. Kassabonnetje In de praktijk zou dus het kassabonnetje gebruikt worden om te zien wat de Belg tegen welke prijs in de supermarkt koopt. Nu is het systeem gebaseerd op de zesjaarlijkse huishoudenquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Dat levert een korf van producten op waarvan index-agenten maandelijks de prijs opmeten. HuismerkenDat systeem levert vertekeningen op. De indexmeting loopt niet alleen achter de feiten aan, de prijzen worden ook niet juist opgemeten. Zo meet men in principe zes jaar lang dezelfde producten waardoor men ondertussen voorbijgaat aan de nieuwe, goedkopere, huismerken die in die periode op de markt zijn gekomen. Elektriciteit De regering nam al enkele maatregelen voor het beheersen van de elektriciteitsfactuur. De aanpassing van de indexmeting aan het reëel verbruik is een volgende en veel complexere stap. De bedoeling is om er in 2014 mee te starten. Verwacht wordt dat het systeem ook anticylisch kan werken. In onzekere tijden bespaart de consument en gaat hij bijvoorbeeld merkartikelen inruilen voor goedkopere huismerken. Daardoor zou de inflatie dalen, terwijl de prijzen toch gelijk blijven. Omgekeerd, als de Belg in economisch betere tijden terug naar duurdere producten grijpt, kan dit voor een opwaarts effect van de inflatie zorgen zonder dat de producten in prijs wijzigen. (Belga/EE)