Het is mogelijk dat Dexia volgend jaar onder toezicht van de Europese Centrale Bank komt te staan. Dat heeft minister van Financiën Steven Vanackere erkend in de marge van een informeel beraad van de Europese ministers van Financiën op Cyprus.

"Als er Europese supervisie komt, en men begint met systeembanken die staatssteun ontvangen, dan komt Dexia voor België het eerst in het vizier", zo bevestigde Vanackere.

Solidariteit

De CD&V-vicepremier dringt er wel op aan dat het toezicht gepaard gaat met een deels Europees vangnet. "Als de controle Europees wordt, dan moet er ook een grotere solidariteit komen bij het oplossen van problemen".

De Europese Commissie presenteerde deze week een voorstel voor een eengemaakt systeem voor het toezicht op de bancaire sector. De Europese Centrale Bank zou de ultieme verantwoordelijkheid krijgen over de circa 6.000 banken in de eurozone.

Akkoord

Bevoegd eurocommissaris Michel Barnier hoopt nog dit jaar een akkoord te bereiken. Zo zou de ECB vanaf begin volgend jaar in een eerste fase de probleembanken met staatssteun kunnen superviseren.

"Moeilijk, maar mogelijk", zo verdedigt Barnier de timing. Hij wijst erop dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders vaart willen maken met het Europese toezicht. De Duitse minister Wolfgang Schaüble acht het tijdspad echter weinig realistisch en hij is niet de enige minister die er zo over denkt. (Belga/EE)

Het is mogelijk dat Dexia volgend jaar onder toezicht van de Europese Centrale Bank komt te staan. Dat heeft minister van Financiën Steven Vanackere erkend in de marge van een informeel beraad van de Europese ministers van Financiën op Cyprus. "Als er Europese supervisie komt, en men begint met systeembanken die staatssteun ontvangen, dan komt Dexia voor België het eerst in het vizier", zo bevestigde Vanackere.Solidariteit De CD&V-vicepremier dringt er wel op aan dat het toezicht gepaard gaat met een deels Europees vangnet. "Als de controle Europees wordt, dan moet er ook een grotere solidariteit komen bij het oplossen van problemen". De Europese Commissie presenteerde deze week een voorstel voor een eengemaakt systeem voor het toezicht op de bancaire sector. De Europese Centrale Bank zou de ultieme verantwoordelijkheid krijgen over de circa 6.000 banken in de eurozone. Akkoord Bevoegd eurocommissaris Michel Barnier hoopt nog dit jaar een akkoord te bereiken. Zo zou de ECB vanaf begin volgend jaar in een eerste fase de probleembanken met staatssteun kunnen superviseren. "Moeilijk, maar mogelijk", zo verdedigt Barnier de timing. Hij wijst erop dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders vaart willen maken met het Europese toezicht. De Duitse minister Wolfgang Schaüble acht het tijdspad echter weinig realistisch en hij is niet de enige minister die er zo over denkt. (Belga/EE)