Dat schrijven De Tijd en L'Echo, die onder meer verwijzen naar een Amerikaans bericht.

Over die tobintaks wordt al drie jaar op topniveau onderhandeld. Minister Johan Van Overtveldt verborg nooit dat hij de belasting op de handel in aandelen, obligaties en afgeleide financiële producten niet ziet zitten. Nu zegt hij voor het eerst dat hij er helemaal de stekker uit wil trekken.

"Er is nog wat masseerwerk nodig om mijn vrienden in de Belgische regering ervan te overtuigen dat het de juiste weg is de onderhandelingstafel te verlaten. Maar het gaat de goede kant op", zei Van Overtveldt volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg op een ontmoeting met Britse bedrijven in Brussel.

Quid CD&V?

De invoering van een tobintaks is afgesproken in het regeerakkoord. Er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. De belasting mag niet nadelig zijn voor de exportbedrijven, de verzekeraars, de pensioenfondsen of de financiering van de overheidsschulden. Hoewel de transactietaks slechts een zeer klein percentage afroomt van elke financiële transactie, is zelfs dat volgens Van Overtveldt een brug te ver. "Heel kleine verschillen kunnen overheden al in betalingsproblemen brengen. Daarom ben ik tegen."

België is een van de elf Europese landen die in 2013 begonnen te onderhandelen over een Europese tobintaks. Om die te kunnen invoeren is de steun van negen landen nodig. Een vertrek van België betekent zo goed als zeker een voortijdig einde van de tobintaks.

In de Belgische regering zal Van Overtveldt vooral CD&V moeten overtuigen, die zich uitdrukkelijk voor de tobintaks heeft uitgesproken.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Tijd en L'Echo, die onder meer verwijzen naar een Amerikaans bericht. Over die tobintaks wordt al drie jaar op topniveau onderhandeld. Minister Johan Van Overtveldt verborg nooit dat hij de belasting op de handel in aandelen, obligaties en afgeleide financiële producten niet ziet zitten. Nu zegt hij voor het eerst dat hij er helemaal de stekker uit wil trekken."Er is nog wat masseerwerk nodig om mijn vrienden in de Belgische regering ervan te overtuigen dat het de juiste weg is de onderhandelingstafel te verlaten. Maar het gaat de goede kant op", zei Van Overtveldt volgens het Amerikaanse persagentschap Bloomberg op een ontmoeting met Britse bedrijven in Brussel. De invoering van een tobintaks is afgesproken in het regeerakkoord. Er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. De belasting mag niet nadelig zijn voor de exportbedrijven, de verzekeraars, de pensioenfondsen of de financiering van de overheidsschulden. Hoewel de transactietaks slechts een zeer klein percentage afroomt van elke financiële transactie, is zelfs dat volgens Van Overtveldt een brug te ver. "Heel kleine verschillen kunnen overheden al in betalingsproblemen brengen. Daarom ben ik tegen." België is een van de elf Europese landen die in 2013 begonnen te onderhandelen over een Europese tobintaks. Om die te kunnen invoeren is de steun van negen landen nodig. Een vertrek van België betekent zo goed als zeker een voortijdig einde van de tobintaks.In de Belgische regering zal Van Overtveldt vooral CD&V moeten overtuigen, die zich uitdrukkelijk voor de tobintaks heeft uitgesproken.(Belga/RR)