Dat een meerderheid van de Italiaanse kiezers de grondwetsherziening van premier Matteo Renzi verworpen heeft, is volgens Van Overtveldt (N-VA) geen reden tot paniek. Maar politieke stabiliteit is volgens hem wel een "conditio sine qua non" om de financiële en economische problemen in het land aan te pakken.

Van Overtveldt zei dat maandag toen hij op de Eurogroep aankwam, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. "Van paniek word je nooit beter, het heeft dus geen enkele zin om nu te gaan panikeren", zei hij.

Maar om de financiële en economische problemen in Italië aan te pakken, is politieke stabiliteit wel een noodzakelijke voorwaarde. Van Overtveldt: "Bij verkiezingen kan daar altijd een vraagteken achter komen, maar ik denk dat (...) iedereen goed weet waar het op staat en dat het erop aan komt de afspraken die in het verleden werden gemaakt zo volledig mogelijk na te komen".

"Geen nieuwe eurocrisis"

"Politieke instabiliteit een nieuwe realiteit waarmee we moeten leren werken"

Ook Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak sussende woorden. Hij gelooft "zeker niet" in de start van een nieuwe eurocrisis. "Politieke instabiliteit maakt het ingewikkelder, zowel voor Italië als voor eurozone, maar het is een nieuwe realiteit waarmee we moeten leren werken."

Het is inderdaad zo dat er in Europa veel instabiliteit en onrust is, "maar economisch gaat het steeds beter in Europa, ook in Italië, waar de economie groeit en de banken worden aangepakt - wat ook onvermijdelijk is".

Dijsselbloem stipte aan dat niet de hele Italiaanse financiële sector in zwaar weer verkeert. "Sommige Italiaanse banken hebben de aandacht van de toezichthouders. Er wordt aan gewerkt, er moeten oplossingen voor worden gezocht die passen binnen de Europese regels en die moeten we nu een kans geven."

Italië heeft een sterke economie, heeft sterke instellingen en de volgende regering zal sowieso de economische toestand in het land moeten aanpakken, aldus nog de Nederlandse Eurogroep-voorzitter. (Belga/NS)

Dat een meerderheid van de Italiaanse kiezers de grondwetsherziening van premier Matteo Renzi verworpen heeft, is volgens Van Overtveldt (N-VA) geen reden tot paniek. Maar politieke stabiliteit is volgens hem wel een "conditio sine qua non" om de financiële en economische problemen in het land aan te pakken. Van Overtveldt zei dat maandag toen hij op de Eurogroep aankwam, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. "Van paniek word je nooit beter, het heeft dus geen enkele zin om nu te gaan panikeren", zei hij. Maar om de financiële en economische problemen in Italië aan te pakken, is politieke stabiliteit wel een noodzakelijke voorwaarde. Van Overtveldt: "Bij verkiezingen kan daar altijd een vraagteken achter komen, maar ik denk dat (...) iedereen goed weet waar het op staat en dat het erop aan komt de afspraken die in het verleden werden gemaakt zo volledig mogelijk na te komen".Ook Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak sussende woorden. Hij gelooft "zeker niet" in de start van een nieuwe eurocrisis. "Politieke instabiliteit maakt het ingewikkelder, zowel voor Italië als voor eurozone, maar het is een nieuwe realiteit waarmee we moeten leren werken." Het is inderdaad zo dat er in Europa veel instabiliteit en onrust is, "maar economisch gaat het steeds beter in Europa, ook in Italië, waar de economie groeit en de banken worden aangepakt - wat ook onvermijdelijk is". Dijsselbloem stipte aan dat niet de hele Italiaanse financiële sector in zwaar weer verkeert. "Sommige Italiaanse banken hebben de aandacht van de toezichthouders. Er wordt aan gewerkt, er moeten oplossingen voor worden gezocht die passen binnen de Europese regels en die moeten we nu een kans geven." Italië heeft een sterke economie, heeft sterke instellingen en de volgende regering zal sowieso de economische toestand in het land moeten aanpakken, aldus nog de Nederlandse Eurogroep-voorzitter. (Belga/NS)