De voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen, werd om 15.30 uur ontvangen door de premier om het akkoord dat bonden en werkgevers sloten over het rendement op de aanvullende pensioenen en andere sociale thema's, officieel te overhandigen.

Alle leden van de Groep van Tien hebben het akkoord inmiddels goedgekeurd. Het is nu aan de regering om te beslissen of ze de afspraken van de sociale partners honoreert of niet. Daarbij zal afgetoetst worden of het akkoord voldoet aan de voorwaarden die de regering eerder stelde: het budget moet onder controle gehouden worden en het regeerakkoord moet worden gerespecteerd.

Ondertussen is nog niet duidelijk wanneer de inhoud van het akkoord officieel bekendgemaakt wordt. Over enkel onderdelen lekte her en der al informatie uit, maar een volledig overzicht is er tot nog toe niet. Vakbonden ABVV en ACLVB lieten al verstaan dat ze enkel groen licht geven als het akkoord volledig wordt uitgevoerd door de regering.

Ondernemersorganisatie Unizo had vrijdagvoormiddag al het licht op groen gezet voor het akkoord dat woensdagavond was bereikt in de Groep van Tien. "Unizo-sectoren keuren ontwerpakkoord Groep van 10 over onder meer rendementsgarantie tweede pensioenpijler goed", luidt het in de tweet van Van Eetvelt.

Een van de voornaamste elementen van het akkoord dat de Groep van Tien bereikte, is een aanpassing van het rendement voor de aanvullende pensioenen. Het wettelijk gegarandeerde minimumrendement 3,25 procent voor de werkgeversbijdrage en 3,75 procent voor de werknemersbijdrage was in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar geworden.

Donderdagavond had het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) het akkoord al goedgekeurd, nadat de sectorfederaties waren ingelicht.

Ook de Boerenbond heeft het akkoord aanvaard. Daar was er geen formele raadpleging meer van de achterban. (Belga/BO)

De voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen, werd om 15.30 uur ontvangen door de premier om het akkoord dat bonden en werkgevers sloten over het rendement op de aanvullende pensioenen en andere sociale thema's, officieel te overhandigen. Alle leden van de Groep van Tien hebben het akkoord inmiddels goedgekeurd. Het is nu aan de regering om te beslissen of ze de afspraken van de sociale partners honoreert of niet. Daarbij zal afgetoetst worden of het akkoord voldoet aan de voorwaarden die de regering eerder stelde: het budget moet onder controle gehouden worden en het regeerakkoord moet worden gerespecteerd.Ondertussen is nog niet duidelijk wanneer de inhoud van het akkoord officieel bekendgemaakt wordt. Over enkel onderdelen lekte her en der al informatie uit, maar een volledig overzicht is er tot nog toe niet. Vakbonden ABVV en ACLVB lieten al verstaan dat ze enkel groen licht geven als het akkoord volledig wordt uitgevoerd door de regering. Ondernemersorganisatie Unizo had vrijdagvoormiddag al het licht op groen gezet voor het akkoord dat woensdagavond was bereikt in de Groep van Tien. "Unizo-sectoren keuren ontwerpakkoord Groep van 10 over onder meer rendementsgarantie tweede pensioenpijler goed", luidt het in de tweet van Van Eetvelt. Een van de voornaamste elementen van het akkoord dat de Groep van Tien bereikte, is een aanpassing van het rendement voor de aanvullende pensioenen. Het wettelijk gegarandeerde minimumrendement 3,25 procent voor de werkgeversbijdrage en 3,75 procent voor de werknemersbijdrage was in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar geworden. Donderdagavond had het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) het akkoord al goedgekeurd, nadat de sectorfederaties waren ingelicht. Ook de Boerenbond heeft het akkoord aanvaard. Daar was er geen formele raadpleging meer van de achterban. (Belga/BO)