Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden op de plannen van Van Overtveldt om de vennootschapsbelasting bij te sturen, maar waarschuwt meteen dat de compensatie niet mag bestaan uit het schrappen van typische kmo-aftrekposten.

Johan Van Overtveldt liet eerder vandaag weten hij de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven wil laten zakken van 33,99 naar 20 procent tegen 2020. Om dat te financieren liggen verschillende pistes op tafel. Een daarvan is het optrekken van de roerende voorheffing op dividenden van 27 naar 30 procent. Unizo

Dat ligt evenwel gevoelig, want dat betekent dat iedere Belg met aandelen een deel van de belastingverlaging voor bedrijven moet financieren.

Aftrekposten

Een tweede piste die bestudeerd wordt, is de afschaffing van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Het is de bedoeling dat op termijn zowat alle aftrekposten verdwijnen.

Unizo is voorstander van een eerlijker systeem van vennootschapsbelasting, waarbij de discriminatie van kmo's tegenover multinationals wordt weggewerkt. Al benadrukt de ondernemersorganisatie dat de regering niet blindelings alle aftrekposten mag schrappen. Dat zou volgens Unizo nefast zijn voor de kmo's in ons land.

Kmo's sparen

"Enkel schrappen van typische kmo-aftrekposten is uit den boze"

"Vandaag betaalt een doorsnee kmo, een bedrijf van hier opgericht door een Belg met eigen middelen, een veel hogere vennootschapsbelasting dan een multinational die in ons land activiteiten ontplooit. Nochtans zorgt ook deze kmo voor tewerkstelling en welvaart, net als die multinational. Ik krijg dat niet uitgelegd. Het is gewoon discriminatie", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Een hervorming van de vennootschapsbelasting kan deze discriminatie uit de wereld helpen, maar dat zal afhangen van welke aftrekposten worden geschrapt. Enkel schrappen van typische kmo-aftrekposten is "uit den boze", zo reageert Unizo.

Voorts wordt eraan gedacht het afschrijvingssysteem voor bedrijven minder gunstig te maken. In de regering wordt benadrukt dat wat nu op tafel ligt één versie is en dat die nog kan wijzigen. Het is ook de vraag hoe de coalitiepartners op de voorstellen van de minister reageren.

Sp.a schiet het voorstel van Van Overtveldt alvast af. Volgens de oppositiepartij gaat het om een grote belastingverlaging op kapitaal die niet budgetneutraal is. Uiteindelijk zullen "opnieuw" de gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen moeten betalen, vrezen de socialisten.

(Belga/RR/NS)

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden op de plannen van Van Overtveldt om de vennootschapsbelasting bij te sturen, maar waarschuwt meteen dat de compensatie niet mag bestaan uit het schrappen van typische kmo-aftrekposten.Johan Van Overtveldt liet eerder vandaag weten hij de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven wil laten zakken van 33,99 naar 20 procent tegen 2020. Om dat te financieren liggen verschillende pistes op tafel. Een daarvan is het optrekken van de roerende voorheffing op dividenden van 27 naar 30 procent. Unizo Dat ligt evenwel gevoelig, want dat betekent dat iedere Belg met aandelen een deel van de belastingverlaging voor bedrijven moet financieren. Een tweede piste die bestudeerd wordt, is de afschaffing van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Het is de bedoeling dat op termijn zowat alle aftrekposten verdwijnen. Unizo is voorstander van een eerlijker systeem van vennootschapsbelasting, waarbij de discriminatie van kmo's tegenover multinationals wordt weggewerkt. Al benadrukt de ondernemersorganisatie dat de regering niet blindelings alle aftrekposten mag schrappen. Dat zou volgens Unizo nefast zijn voor de kmo's in ons land. "Vandaag betaalt een doorsnee kmo, een bedrijf van hier opgericht door een Belg met eigen middelen, een veel hogere vennootschapsbelasting dan een multinational die in ons land activiteiten ontplooit. Nochtans zorgt ook deze kmo voor tewerkstelling en welvaart, net als die multinational. Ik krijg dat niet uitgelegd. Het is gewoon discriminatie", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Een hervorming van de vennootschapsbelasting kan deze discriminatie uit de wereld helpen, maar dat zal afhangen van welke aftrekposten worden geschrapt. Enkel schrappen van typische kmo-aftrekposten is "uit den boze", zo reageert Unizo. Voorts wordt eraan gedacht het afschrijvingssysteem voor bedrijven minder gunstig te maken. In de regering wordt benadrukt dat wat nu op tafel ligt één versie is en dat die nog kan wijzigen. Het is ook de vraag hoe de coalitiepartners op de voorstellen van de minister reageren.Sp.a schiet het voorstel van Van Overtveldt alvast af. Volgens de oppositiepartij gaat het om een grote belastingverlaging op kapitaal die niet budgetneutraal is. Uiteindelijk zullen "opnieuw" de gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen moeten betalen, vrezen de socialisten.(Belga/RR/NS)