De maatregelen die de regering-Di Rupo heeft ingevoerd, versmachten het zelfstandige ondernemerschap. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo op basis van simulaties waaruit moet blijken dat bedrijfsleiders van kmo's door een reeks maatregelen duizenden euro's meer moeten betalen aan belastingen. Unizo pleit voor een forse loonlastenverlaging.

Unizo hekelt maatregelen zoals de verhoging van de voordelen alle aard op bedrijfswagens en de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en op de liquidatiebonus.

Tot 50.000 euro meer

Uit simulaties blijkt dat een bedrijfsleider met twee werknemers, een woning en wagen van de vennootschap tot ruim 8.000 meer aan belastingen zal moeten betalen. Een bedrijfsleider van een kmo van twintig werknemers met zes bedrijfswagens zou maar liefst 27.000 euro meer betalen, of zelfs 50.000 euro 'indien de werknemers netto compensatie opeisen vanwege de verhoging van de voordelen alle aard op bedrijfswagens'.

'In moeilijke economische tijden moet men overheidsfinanciën op orde stellen door het overheidsbeslag terug te dringen en de schuldgraad af te bouwen. Niet door extra lasten op te leggen aan zelfstandige ondernemers', aldus Unizo.

Loonlastenverlaging

'De regering heeft de morele plicht om nog deze legislatuur een forse lastenverlaging door te voeren', stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een persbericht.

De ondernemersorganisatie vraagt een loonlastenverlaging van 5,1 procent en de schrapping van de verhoogde roerende voorheffing op de liquidatiebonus. (Belga/KVDA)

De maatregelen die de regering-Di Rupo heeft ingevoerd, versmachten het zelfstandige ondernemerschap. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo op basis van simulaties waaruit moet blijken dat bedrijfsleiders van kmo's door een reeks maatregelen duizenden euro's meer moeten betalen aan belastingen. Unizo pleit voor een forse loonlastenverlaging. Unizo hekelt maatregelen zoals de verhoging van de voordelen alle aard op bedrijfswagens en de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en op de liquidatiebonus. Tot 50.000 euro meer Uit simulaties blijkt dat een bedrijfsleider met twee werknemers, een woning en wagen van de vennootschap tot ruim 8.000 meer aan belastingen zal moeten betalen. Een bedrijfsleider van een kmo van twintig werknemers met zes bedrijfswagens zou maar liefst 27.000 euro meer betalen, of zelfs 50.000 euro 'indien de werknemers netto compensatie opeisen vanwege de verhoging van de voordelen alle aard op bedrijfswagens'. 'In moeilijke economische tijden moet men overheidsfinanciën op orde stellen door het overheidsbeslag terug te dringen en de schuldgraad af te bouwen. Niet door extra lasten op te leggen aan zelfstandige ondernemers', aldus Unizo. Loonlastenverlaging 'De regering heeft de morele plicht om nog deze legislatuur een forse lastenverlaging door te voeren', stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een persbericht. De ondernemersorganisatie vraagt een loonlastenverlaging van 5,1 procent en de schrapping van de verhoogde roerende voorheffing op de liquidatiebonus. (Belga/KVDA)