Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Niels Saelens
door Niels Saelens

Volg de Griekse saga verder in een nieuwe live

De Griekse saga is nog niet afgelopen nu het land in crisis en de Europese schuldeisers de violen op elkaar hebben afgestemd. De liveberichtgeving over Griekenland en trojka loopt hier verder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekenland mist nog een betaling aan IMF

Griekenland heeft een betaling van 450 miljoen euro aan het IMF gemist. Dat meldt het Fonds. Op dertig juni kon het land al niet voldoen aan een betaling van bijna 1,6 miljard euro. De Griekse regering heeft om uitstel gevraagd, en het IMF zal zich hierover beraden, aldus een mededeling.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Enquête: Duitsers eerder voor deal, maar vooral sceptisch

De Duitse tv-zender ARD publiceert een enquête over de deal die maandagochend werd gesloten. 62 procent van de ondervraagden is ervoor dat Griekenland in de eurozone blijft, 32 procent wil een Grexit. In de periode van het Grieks referendum kwam een gelijkaardige enquête uit op een gelijkspel tussen voor- en tegenstanders van de Grexit dit toen elk 45 procent haalden.

Verdere steun aan Griekenland vindt nu 52 procent van de Duitse ondervraagden oké, tegen 44 procent niet.

57 procent vindt het pakket dat in Brussel beslist werd goed. Voor 22 procent gaan de hervormingen niet ver genoeg. 13 procent vindt dat het pakket te ver gaat.

Maar het wantrouwen is groot: 78 procent van de ondervraagden denkt dat de Griekse regering niet alle maatregelen uit het pakket zal doorvoeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wall Street hoger

Wall Street eindigt hoger, volgens analysten omdat een Grexit voorlopig van de baan is.

De Dow Jones sluit 1,2 procent hoger, op 17.977,68 punten. De bredere S&P 500 gaat 1,1 procent omhoog en komt op 2.099,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stijgt 1,5 procent naar 5.071,51 punten.

De euro is 1,1002 dollar waard, tegen 1,1031 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Koen Schoors: Eurogroep handelt 'bijna crapuleus'

In Terzake hekelt Koen Schoors, professor economie verbonden aan de Universiteit van Gent, het gedrag van de Eurogroep. Hij noemt dat 'bijna crapuleus'. Bekijk hier het interview.

Argentinië hekelt verlies aan soevereiniteit

Argentinië heeft kritiek geuit op het akkoord rond Griekenland. "Dit is eenvoudigweg een verlies van soevereiniteit", hekelde de Argentijnse regeringsleider Anibal Fernandez. "Het IMF vraagt aan de Griekse eerste minister Alexis Tsipras te tekenen zodat het Fonds oplegt hoe het geld te beheren", hekelde Fernandez. Een diepe economische, financiële en politieke crisis zorgde er in 2001 voor dat Argentinië meer dan 100 miljard dollar aan schuldaflossingen miste - de grootste wanbetaling uit de geschiedenis.

Tsipras wil regering herschikken

Tsipras is volgens verschillende Griekse media van plan om zijn regering te herschikken. Daarmee zou hij reageren op de aankondiging van talrijke parlementsleden van de linkervleugel om tegen de besparingsmaatregelen te stemmen.

Mogelijk moeten minister van Energie Panagiotis Lafazanis en minister voor Sociale Zaken Dimitris Stratoulis opstappen, klinkt het eensluidend bij verschillende Griekse media maandagavond. Zij gelden als leiders van de linkervleugel van de Syriza-alliantie en controleren een groep van 40 parlementsleden

Tsipras verliest steun van Onafhankelijke Grieken

De kleine partij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft bevestigd het akkoord dat premier Alexis Tsipras in Brussel met Europese geldschieters heeft gesloten, niet te steunen. Tsipras heeft met zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen. Dat deed hij afgelopen week met succes.

Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waar Tsipras mee is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking zullen stellen.

De premier breekt - noodgedwongen - de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar is hij nu op teruggekomen om Griekenland in de eurozone te houden.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Risico op grexit keert terug'

Richard McGuire, hoofd rentestrategie bij Rabobank, legt aan de Financial Times uit waarom zorgen over de houdbaarheid van de Griekse schuld onverminderd blijven duren. Het risico op een grexit steekt volgens hem binnenkort weer de kop op.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Van Overtveldt: 'Griekse regering moet akkoord snel uitvoeren'

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt rekent erop dat de Griekse regering het akkoord dat werd afgesproken gaat uitvoeren. "Het akkoord is er om uitgevoerd te worden en ik denk dat we van de Griekse regering mogen verwachten dat ze zal doen wat we overeengekomen zijn", zei hij maandagnamiddag bij aankomst op de vergadering van de eurogroep.

Dat moet bovendien snel gebeuren: "Het akkoord van deze nacht vraagt dat de Griekse regering meteen actie onderneemt en daar zal een eventueel overbruggingskrediet van afhangen", aldus Van Overtveldt. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Waarnemer merkt op: 'Tsipras leek op een geslagen hond'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Wat we tot nu toe weten over de 'agreekment'

Na een marathonvergadering van zeventien uur zijn de staats- en regeringsleiders van de eurozone tot een akkoord gekomen over een mogelijk derde hulpprogramma voor het noodlijdende Griekenland. Athene moet zich wel schikken naar een resem verstrekkende voorwaarden. Dit weten wij momenteel.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Cartoon Lectrr: 'Reddingsboei? #ThisIsACoup'

Niels Saelens
door Niels Saelens

"ECB wijzigt steun aan Griekse banken niet"

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Podemos: "Europese solidariteit bestaat niet"

De Spaanse geestesgenoten van het Griekse Syriza zijn niet te spreken over het akkoord dat is afgesloten over het derde hulpprogramma voor Griekenland. Voormalig Europarlementslid Pablo Echenique van Podemos spreekt van een "financiële staatsgreep".

"Wat men van plan is in Griekenland, is het plegen van een financiële staatsgreep en het omvormen van Griekenland tot een protectoraat", hekelt Echenique, intussen regionaal parlementslid. Als eerste Podemosser die reageert, besluit hij dat "de Europese solidariteit niet bestaat".

De Griekse saga wordt van erg nabij gevolgd in Spanje, waar er eind dit jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Het extreem-linkse Podemos - vaak in één adem genoemd met het Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras - is er in iets meer dan een jaar tijd uitgegroeid tot de derde politieke formatie.

(Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

De Griekse deal: letterlijk

"Rekening houdend met de noodzaak om het vertrouwen met Griekenland te herstellen, verwelkomt de Eurotop de toezeggingen van de Griekse autoriteiten om onverwijld een eerste reeks maatregelen in wetten te gieten. Deze maatregelen, die genomen werden in volledige overeenstemming met de instellingen, omvatten het volgende:" Lees de integrale tekst (in het Engels)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Herlees onze chatsessie over Griekenland: 'Als we twee snelheden willen, waarom dan niet de achteruitversnelling?'

Herlees onze chatsessie over de Griekse crisis, met professor Hendrik Vos, correspondent Bruno Tersago, Poli Roumeliotis (Belgische met Griekse roots) en Panagiotis Charalamdidis, Grieks ondernemer in België.

'Of de gemiddelde Griek, en de Griek die ondertussen met 0 euro moet zien rond te komen, hier beter van wordt, is nog maar de vraag.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Merkel krijgt de wind van voren in Duitsland'

Volgens The Wall Street Journal gaat de Duitse bondskanselier Merkel de zwaarste crisis in tien jaar tegemoet. In eigen land althans, want daar zouden met name de sociaaldemocraten in toenemende mate kritiek uiten over de houding van de bondskanselier en haar minister van Financiën in de Griekse kwestie.

De sociaaldemocratische regeringspartners verwijten Merkel en Schäuble meer bepaald dat ze zich bereid hebben getoond de Grieken - tenminste tijdelijk - buiten de eurozone te duwen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Deze deal heropent enkel de onderhandelingen'

Journalist Peter Spiegel van de Financial Times wijst er fijntjes op dat de bereikte deal geen vrijgeleide is naar een bailout.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Merkel: 'Er volgt nog een lange en moeilijke weg voor Griekenland'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt maandag dat er voor Griekenland nog een 'lange' en 'moeilijke' weg volgt, nadat de Europese partners zich bereid hebben verklaard om een derde schijf noodsteun vrij te geven in ruil voor hervormingen.

Het akkoord omvat 'een breed scala aan hervormingen die, geloof ik, Griekenland de kans biedt om terug te keren naar het pad van groei', aldus Merkel op een persconferentie in Brussel. Maar 'de weg is nog lang', voegde ze eraan toe.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Een akkoord dat hoop en optimisme biedt"

"We hebben een akkoord dat de hoop en het optimisme biedt dat de relatie tussen Griekenland en de andere Europese landen serener wordt", zo heeft premier Charles Michel gereageerd op de overeenkomst die de leiders van de eurolanden na een marathononderhandeling in Brussel hebben bereikt.

De deur is volgens de Belgische regeringsleider op een kier gezet voor een verlichting van de kolossale Griekse staatsschuld. Indien de Grieken nauwgezet uitvoeren wat de schuldeisers vragen, dan "zal het op een gegeven moment mogelijk zijn om het gesprek aan te gaan over een verlaging van de interestvoeten of een verlenging van de terugbetalingstermijnen", aldus Michel.

De premier wees er ook op dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om Griekenland de komende weken van liquiditeiten te voorzien. Dat dossier staat deze namiddag al op de agenda van de ministers van Financiën van de eurozone.

Michel toonde zich tevreden dat het risico op een tijdelijke Grexit uit de definitieve tekst is gehaald. "We hebben gekozen voor solidariteit" en in ruil engageert Griekenland zich in "een proces dat garandeert dat het land zijn verantwoordelijkheid neemt", zo besloot de premier. (Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Duidelijk engagement voor solidariteit met Griekenland'

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Griekenland moet 50 miljard euro aan staatsbezittingen van de hand doen"

In het nieuwbakken akkoord staat onder meer dat Griekenland voor 50 miljard euro aan staatsbezittingen moet verkopen. 25 miljard zal gebruikt worden om de herkapitalisatie van de Griekse banken terug te betalen. Het overige bedrag mag de Griekse regering aanspreken voor investeringen te doen en de schulden af te betalen. "Dat laatste was zeer belangrijk voor de Griekse premier, Alexis Tsipras", zei Francois Hollande.

De privatisering van enkele staatsbezittingen was één van de laatste struikelblokken tijdens de onderhandelingen afgelopen nacht.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Europa is op de eerste plaats Europees"

"We hebben geen beslissingen genomen in het belang van één of meerdere landen, maar in het algemeen Europees belang", zei Francois Hollande tijdens de persconferentie.

Hollande spreekt niet over een overwinning voor Frankrijk of Griekenland, maar over een Europese overwinning.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Grieks akkoord, maar wat nu? Stel LIVE uw vragen aan Hendrik Vos, Bruno Tersago en Griekse Belgen

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Een nieuw tijdperk voor Europa'

Volgens de Franse president luidt het akkoord een nieuw tijdperk in voor Europa.

"Griekenland maakt niet alleen deel uit van de Europese geschiedenis, maar ook van onze cultuur. Het land is en blijft een vriend van Europa. Het was dan ook onze plicht om griekenland in de eurozone te houden", zei hij tijdens een persconferentie.

"Een grexit zou betekenen dat Europa haar verantwoordlijkheid niet kon nemen. Europa beschermt haar lidstaten en draagt solidariteit hoog in het vaandel", aldus Francois Hollande.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'ECB bekijkt verdere steun aan Griekse banken'

De raad van bestuur van de Europese centrale bank (ECB) neemt akte van het 'unaniem' akkoord dat de leiders van de eurozone hebben bereikt om Griekenland uit het slop te helpen.

De ECB zal nu beoordelen of het de kredietlijn 'Emergency Liquidity Assistance' opnieuw kan handhaven. Niet zonder belang, want op dit moment vormt de ECB de enige levenslijn naar de Griekse banken, die anders dreigen om te vallen.

Het hangt ervan af of premier Tsipras erin slaagt het akkoord via het Griekse parlement in wetten te gieten, zoals Europa vraagt.

Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank en lid van de raad van bestuur van de ECB, haalde vorige week een heikel punt aan. "Centrale banken hebben volgens mij, hoewel ze over de middelen beshikken, geen mandaat om de solvabiliteit van banken en overheden te beschermen." De ECB mag dus in principe geen politieke beslissingen nemen, luidt het.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Lagarde: "Een lange maar constructieve nacht achter de rug"

"We hebben een belangrijke stap gezet om het vertrouwen te herstellen", dat zei Christine Lagarde, directrice van het IMF. "Er zullen nog veel belangrijke stappen volgen."

Niels Saelens
door Niels Saelens

"We zeggen duidelijk: deze deal is niet de onze"

Nu Griekenland en de Europese schuldeisers een akkoord hebben bereikt, moet Tsipras dat verkocht krijgen aan het Griekse parlement. Onder meer de achterban van Syriza zal zich niet zomaar neerleggen bij het akkoord. Dat heeft de minister van Arbeid, Panos Skourletis laten weten in een interview met de staatstelevisie ERT.

"Er is op dit moment een probleem met de meerderheid van de regering", zei de minister. 'Ik kan het mensen moeilijk kwalijk nemen dat ze tegen dit voorstel geen 'ja' kunnen zeggen.' Hij benadrukt dat "deze deal niet de onze is."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dijsselbloem: 'De nationale parlementen zullen op hun tempo het akkoord bekijken.'

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, zegt dat het Europees parlement het akkoord zal krijgen, net als het Griekse. Dat laatste zal het akkoord moeten in wetten gieten, aldus Dijsselbloem.

'De nationale parlementen zullen op hun tempo het akkoord bekijken.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Juncker: 'Er is geen Grexit'

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt dat er geen Grexit is.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Griekenland krijgt 82 tot 85 miljard euro extra steun"

"Griekenland zal 82 tot 85 miljard extra steun ontvangen van de instellingen", bevestigt Angela Merkel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'We hebben een agreekment bereikt'

"We hebben als het ware een agreekment bereikt over de Griekse crisis", begint Donald Tusk de persconferentie. Tusk beseft dat de Europese schuldeisers zware eisen hebben opgelegd aan Griekenland, maar hij is er van overtuigd dat het land nu pas echt uit het slop kan geraken.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Dijsselbloem en Juncker geven persconferentie

De voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker geven binnen enkele minuten een persconferentie over het akkoord dat ze met Tsipras bereikt hebben.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Donald Tusk bevestigt dat er een akkoord is over de Griekse crisis

De voorzitter van de Europese raad, Donald Tusk bevestigt dat de Europese leiders een akkoord hebben bereikt over de Griekse crisis.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Euroleiders hebben een akkoord met Griekenland'

Volgens een tweet van de Belgische premier Charles Michel hebben de euroleiders een akkoord bereikt over Griekenland.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse pers onder indruk van de nachtelijke onderhandelingen

De Griekse pers toonde zich maandag onder de indruk van de nachtelijke onderhandelingen op de eurotop in Brussel.

"Een historische top over het verblijf van Griekenland in de euro", titelde de conservatieve Atheense krant Kathimerini. De krant heeft ook zijn standpunt over waar de Griekse politiek aan toe is: "Alexis Tsipras moet zijn kabinet ombouwen of een regering van nationale eenheid vormen".

"Een gordiaanse knoop: de top van leiders van de eurozone kent een dramatische nacht", schrijft de krant Ta Nea. De links-liberale krant bekritiseert de houding van de Duitse regering. "De Duitsers lokken met hun woekereisen internationale verontwaardiging uit."

Ook de linkse krant I Efimerida is niet te spreken over de houding van Berlijn en andere eurolanden. "Op de top domineerde Schaubles wraakzuchtige politiek tegenover de Griekse regering", schrijft de krant. "De eurotop is een zwart hoofdstuk uit de Europese geschiedenis."

De conservatieve krant O Eleftheros Typos wijst op de gevolgen voor de Grieken. "Het land staat voor een immens besparingsprogramma. Tijdens een nachtelijke thriller in Brussel wordt over de toekomst van Griekenland beslist."

"Griekenland staat voor een week van lijden", zegt de krant Thessaloniki, uit de gelijknamige metropool in het noorden van Griekenland. "Het besparingsprogramma, dat tijdens de top bediscussieerd wordt, zal tot een splitsing leiden van de Griekse regeringspartij Syriza." (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Weerstand bij Tsipras

Omstreeks 5u legde voorzitter Donald Tusk een compromisvoorstel op tafel, maar dat stuitte op hardnekkige weerstand bij de Griekse premier Alexis Tsipras. De linkse regeringsleider verzette zich vooral tegen een fonds dat tot 50 miljard euro aan Griekse overheidsactiva zou moeten verkopen. Tsipras vindt dat bedrag veel te hoog. Tusk, Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande hebben zich opnieuw afgezonderd om een oplossing te vinden.

De politieke chefs van de eurolanden onderhandelen intussen al meer dan zestien uur onafgebroken over de verstrekkende besparingen en economische hervormingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor de start van onderhandelingen over een nieuw steunprogramma uit het Europese noodfonds ESM. Het programma zou zo'n 86 miljard euro omvatten. Komt er geen akkoord uit de bus, dan dreigt Griekenland spoedig bankroet te gaan en de eurozone te moeten verlaten. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Na 16u nog geen witte rook

Na een marathononderhandeling van zestien uur zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden het nog steeds niet eens geraakt over de hervormingen die de Griekse regering moet uitvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. Belangrijkste knelpunt blijft de oprichting van een fonds dat Griekse staatseigendommen moet privatiseren. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Opnieuw pauze ingelast

De plenaire zitting van Europese regeringsleiders en staatshoofden is opnieuw onderbroken voor overleg. De Griekse premier Tsipras zou bellen met de thuisbasis. Over het 'compromis' en in hoeverre het afwijkt van de oorspronkelijke voorstellen van de eurogroep, is niets officieel bekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chat om 11u30 mee over Griekenland met Hendrik Vos en Bruno Tersago

Chat straks om 11u30 mee over de situatie in Griekenland. Stel al uw vragen aan Bruno Tersago (correspondent in Athene), Professor Europese Studies Hendrik Vos en twee Griekse Belgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hashtag ThisIsACoup haaltl over 200.000 tweets

De hashtag ThisIsACoup is duidelijk trending, en staat op nummer 2 in Italië, 3 in Spanje en 4 in Frankrijk. In totaal werd de hashtag ruim 200.000 keer gebruikt. De swastika's zijn niet te tellen. De grote boosdoeners zijn Angela Merkel, de Duitse minister van Financiën Schäuble, en de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem die vandaag herverkiesbaar is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twistpunten: rol IMF en voor 50 miljard euro aan privatiseringen

Enkele media, onder meer Die Welt, menen te weten wat de twistpunten zijn waarover de woordvoerder van de regering van Cyprus een tweet verstuurde: de IMF-supervisie van de Griekse regering, en het fonds ter waarde van 50 miljard euro aan Griekse bezittingen/activa dat in het buitenland zou worden ondergebracht als onderpand en ter versnelde privatisering. Het IMF had zich eerder afgevraagd of er überhaupt 50 miljard euro aan bezittingen te vinden zou zijn voor een dergelijke operatie.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Er ligt 'een compromis' voor

Donald Tusk, de opvolger van Herman Van Rompuy als hoofd van Europa, heropent de plenaire zitting van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden met de mededeling dat er "een compromis" voorligt. Dat compromis zou uitgewerkt zijn tussen de Griekse premier Tsipras, Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Wat het inhoudt, is onduidelijk maar volgens de woordvoerder van de regering in Cyprus, die een tweet verstuurt, zijn er nog twee grote knelpunten. De tweet vermeldt niet welke.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eindelijk terug een plenaire zitting

Na uren van bijeenkomsten in kleinere groepjes zitten de regeringsleiders van de eurogroep weer in plenaire vergadering samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Late uur wordt een thema

Het is intussen bijna 4 uur, en de vergaderigen gaan nog altijd hun gang. België heeft een traditie qua nachtelijke vergaderen, maar in andere landen is er kritiek te horen. "Vanaf nu: uitgeslapen oplossingen uitgesloten". "Dit is een krankjorum manier om zulkdanig belangrijke beslissingen te treffen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Creatieve financiering

Dat er nu bij de onderhandelingen eerder aan een akkoord dan aan een Grexit gedacht wordt, blijkt volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung uit het feit dat er naar overbruggingsgeld wordt gezocht, om Griekenland tijdelijk zuurstof te geven. Dat zou men gevonden hebben in het Europees Financieel Stabiliseringsmechanisme (EFSM). Dat fonds, opgericht in 2010 om Portugal en Ierland uit de nood te helpen, zou nog 13 miljard euro bevatten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het alternatief? De yuan voor Griekenland

De Ierse econoom David McWilliams komt met een alternatief voor de huidige treurnis. De euro brengt rampspoed voor Griekenland, schrijft hij, de terugkeer naar de drachme voorspelt weinig goeds. Doe wat Ierland in het verleden heeft gedaan, suggereert hij. Koppel je eigen munt aan een andere. In het geval van Ierland koppelde men de munt aan de Duitse mark. Dat viel niet vol te houden en men moest meerdere keren devalueren. Maar uiteindelijk kwam dat niet slecht uit. Amerikaanse multinationals investeerden in Ierland, het land werd welvarend en kon aansluiten bij de euro. Griekenland moet dringend ook interessant worden voor multinationals. En waar beter te zoeken dan in China? Wat heeft China erbij te winnen? Alles. Het vindt een afzetmarkt voor producten die met lage taksen naar Europa kunnen geëxporteerd worden. Het kan een deel van die producten in Griekenland laten produceren. Om nog te zwijgen, aldus McWilliams, van de geo-strategische stunt die China voor de ogen van Europa zou realiseren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Die Welt: Tsipras heeft nog 2,5 echte bondgenoten in EU

Volgens de Duitse krant Die Welt heeft de Griekse premier Tsipras nog 2 echte bondgenoten binnen de EU, Frankrijk en Cyprus. De derde, Italië, neemt een beetje een tussenpositie in, volgens de krant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: een deal, dissidenten en nieuwe verkiezingen

Er wordt nog altijd in kleinere groepen vergaderd. Het overleg tussen Tsipras, Hollande en Merkel is afgelopen. En er is, volgens woordvoerders, nu enig optimisme dat men vannacht (of in de vroege ochtend) een overeenkomst bereikt waarbij, na de goedkeuring van een aantal maatregelen in het Grieks parlement, onderhandelingen over een reddingspakket kunnen opgestart worden. Tsipras zou erin geslaagd zijn een aantal elementen uit het oorspronkelijk 4 pagina's tellend voorstel van de eurogroep te laten schrappen. Zo zou de tijdelijke Grexit niet meer in het onderhandeld document voorkomen.

Uit Griekenland worden de berichten over Syriza-dissidenten steeds luider. Volgens Griekse media zijn er nu min of meer 30 van de 149 Syriza-verkozenen die aankondigen dat ze de maatregelen niet zullen goedkeuren (daarbij ministers en de parlementsvoorzitter). Als er vandaag een deal uit de bus komt, moet premier Tsipras een bredere coalitie zoeken, zijn regering herschikken en de maatregelen door het parlement jagen.

Bild Zeitung schrijft, op basis van een vertrouweliing van Tsipras, dat hij in het najaar nieuwe verkiezingen wil uitschrijven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Krugman: 'Dit is waanzin'

In zijn wekelijkse column voor The New York Times levert econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman (nog maar eens) zware kritiek op het Europees beleid inzake Griekenland. "Veronderstel dat je Tispras een incompetente idioot vindt. Veronderstel dat je Syriza vurig van de macht weg wilt. Veronderstel dat je het vooruitzicht dat die vervelende Grieken uit de euro geduwd worden, verwelkomt. Dan nog blijft de lijst met eisen van de eurogroep waanzin".

"De hashtagh ThisIsACoup heeft het helemaal juist. Dit is niet langer hard maar wordt pure wraakzucht, pure vernieling van nationale soevereinitiet, zonder hoop op herstel. Het is, wellicht, bedoeld om een aanbod te zijn dat Griekenland niet kan aanvaarden, maar dan nog is het een grotesk verraad van alles wat het Europees project geacht werd te zijn."

"Kan iemand Europa weghalen van de afgrond? Veel schade is al aangericht. Wie zal na dit ooit nog geloven in Duitslands goede bedoelingen?"

"Kan Griekenland zich met succes losmaken uit de euro? Zal Duitsland het Grieks herstel proberen te blokkeren? (sorry, dat is nu het soort vraag dat we moeten stellen)."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Opnieuw overleg tussen Tsipras, Hollande en Merkel

Tsipras, Hollande, Merkel en EU-baas Tusk zitten opnieuw samen, wat wil zeggen dat de vergadering met alle eurolanden pauzeert.

De Letten denken blijkbaar dat ze om 5 uur naar huis zullen kunnen...

Intussen ontstaat een soort evenwicht onder hashtag #ThisIsaCoup. Ook de voorstanders van een streng pakket roeren zich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Dit is een staatsgreep' rolt door Twitter

De hashtag #ThisIsaCoup is op korte tijd in 100.000 tweets gebruikt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat staat er in het voorstel van de eurogroep? De terugkeer van de trojka

De belangrijkste maatregel in het voorstel van de eurogroep is de terugkeer van de trojka, met bevoegdheden die niet alleen toezicht maar ook vetorecht inhouden.

Een overzicht van wat er momenteel punt voor punt besproken wordt vindt u hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

The Guardian: 'Europa neemt wraak op Tsipras'

Naast Libération heeft ook de Britse krant The Guardian een eerste editie voor maandag klaar. "Europa neemt wraak op Tsipras", is de titel. Door de nee-stem in het referendum krijgt Griekenland nu strengere voorwaarden opgelegd, aldus de krant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Welk spel speelt Duitsland?'

A qoui joue l'Allemagne? vraagt de Franse krant Libération zich af op de voorpagina van maandag: welk spel speelt Duitsland? "De onverzettelijkheid van Duitsland en zijn bondgenoten zet de oplossing voor de Griekse crisis, die zaterdag mogelijk leek, weer op de helling. En maakt een Grexit weer waarschijnlijker".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Euro verliest licht terrein

Terwijl in Brussel net een afzonderlijke vergadering tussen de ministers van Financiën van Griekenland, Duitsland en Frankrijk is afgerond, zijn de markten weeral op in Nieuw-Zeeland en Australië. De eenheidsmunt zakte in Sydney 0,4 procent tot 1,1117 dollar. Het effect van de Griekse crisis is "verrassend gedempt", aldus valutastrateeg Steven Englander van de Amerikaanse bank Citigroup die Belga citeert. "Het uitblijven van een overeenkomst en de zwaarte van de gestelde eisen zijn opvallend, maar beleggers wachten eerder op de uitkomst dan dat zij erop anticiperen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Coalitiegenoot: 'Ze willen ons vermorzelen. Genoeg'

Panos Kammenos, leider van de Onafhankelijke Grieken, de coalitiepartner van Syriza, lanceert een tweet. "Het is nu duidelijk dat ze ons willen vermorzelen. Genoeg".

Tijdens het debat van vrijdag op zaterdag sprak Kammenos tegen de hervormingsvoorstellen van zijn eigen regering maar stemde hij voor.

Volgens de Griekse krant Ekathimerini ontstaat er in het land "een storm" over de voorstellen van de eurogroep. Volgens de correspondent van The Guardian is het land "in shock" en is Syriza, de regeringspartij, "feitelijk in twee gebroken".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekenland wijst 2 elementen af

Twee elementen uit het 4 pagina's tellend document van de eurogroep worden door de Griekse onderhandelaars afgewezen, volgens Politico. De tijdelijke Grexit is '100 procent nee', en het vastleggen als onderpand van voor 50 mljard euro aan Griekse bezittingen is "van een andere planeet. Er is niet zoiets als voor 50 miljard Griekse eigendommen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Revolte dreigt in Syriza

In de nacht van vrijdag op zaterdag, tijdens de stemming over het besparingsvoorstel, verloor de Griekse premier Tsipras de steun van 17 (van 149) Syriza-verkozenen. Wat feitelijk betekende dat zijn coalitie haar meerderheid kwijt was. Nu hebben 15 andere partijleden, die toen nog wel met de premier stemden, volgens de Griekse krant Ekathimerini in een brief aangekondigd dat Tsipras niet op hen moet rekenen als hij nog bijkomende hervormingsvoorstellen wil doordrukken.

Vraag is ook of parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou, die zich zaterdagochtend onthield, maar die tijdens haar betoog duidelijk tegen was, de goedkeuring van het hervormingspakket tegen woensdag zal willen organiseren.

Volgens Bild Zeitung, dat verwijst naar naaste medewerkers van Tsipras, ziet diens beste scenario er als volgt uit: snel een akkoord, dat snel door het parlement gesluisd wordt. Waarna in het najaar nieuwe parlementsverkiezingen worden georganiseerd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Voor 50 miljard staatsbezit als onderpand'

Het is moeilijk om over de impact van het gelekte 4 pagina's tellend document van de eurogroep te praten omdat niet duidelijk is waarover men het binnen de eurogroep eerder wel en eerder niet eens is. Het document wordt overgemaakt aan de staatshoofden, maar vele maatregelen staan tussen vierkante haken - wat betekent dat er geen overeenstemming over is bereikt. Een van die maatregelen tussen vierkante haken is het plaatsen van voor 50 miljard euro aan Griekse overheidsbezittingen in een trust, bijvoorbeeld in Luxemburg. Die bezittingen zouden dan als onderpand dienen bij nieuwe leningen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras ondergaat 'mentale waterboarding'

Tijdens een anderhalf uur durende ontmoeting hebben EU-baas Donald Tusk en vooral de Franse president François Hollande en Bondskanselier Angela Merkel zwaar ingepraat op de Griekse premier Alexis Tsipras. Het ging om "uitgebreide mentale waterboarding", volgens een aanwezige die The Guardian informeerde. Tsipras stemt in met wat de eurogroep voorstelt, of hij ziet hoe zijn banken en zijn land ineenstorten, was de teneur van de conversatie.

De Frankfurter Allgemene Zeutung is iets minder gruwelijk over de ontmoeting. Deze krant omschrijft het als Tsipras die te biechten ging bij Hollande en Merkel.

Tsipras kreeg eerder meer sympathie van de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew, die in een telefoongesprek zei dat Griekenland "de politieke wil" getoond heeft om grondige hervormingen door te voeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De 12 voorwaarden

De eurogroep is terug in vergadering.

Een update van de situatie is hier te vinden.

De eurogroep bereidt een boel nieuwe voorwaarden voor die de Griekse regering tegen woensdag door het parlement zou moeten jagen om in aanmerking te komen voor nieuw geld. Nieuwssite Politico verspreidt een ontwerp van die maatregelen. Daarbij onder meer de depolitisering van de ambtenarij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Tijdelijke Grexit' doet inkt vloeien

Er is een 4 pagina's tellend document van de eurogroep gelekt, waaruit blijkt dat, als er geen akkoord komt, "een time-out" uit de eurozone voor Griekenland in het vooruitzicht stelt. De passage staat tussen vierkante haken om aan te duiden dat er geen overeenstemming over bestaat, de Franse president François Hollande wees de optie meteen van de hand, maar de tijdelijke Grexit haalde wel een document dat aan de regeringsleiders wordt overgemaakt.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Eurotop 'on hold' voor bilateraal overleg

De eurotop is tijdelijk opgeschort voor een apart overleg tussen de Griekse premier Alexis Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Europese president Donald Tusk. Ze bespreken de nieuwe voorstellen die naar voren zijn geschoven door de ministers van Financiën van de eurolanden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ministers scherpen voorwaarden voor steun aan Griekenland aan

De eurolanden willen de voorwaarden voor de start van onderhandelingen over nieuwe financiële steun voor Griekenland fors aanscherpen, zo bleek na afloop van de voorbereidende vergadering van de ministers van Financiën. Het is nu aan de staatshoofden en regeringsleiders om de belangrijkste knopen door te hakken.

De ministers bereidden sinds zaterdag de top van de euroleiders voor. Net voor aanvang van de top legden ze de laatste hand aan een tekst waarin de voorwaarden voor de opening van gesprekken met Athene over een nieuw steunprogramma fors worden opgeschroefd. De leiders moeten nu de laatste 'big issues' beslechten, zo gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop mee.

De Finse minister Alexander Stubb sprak alvast over 'verstrekkende' voorwaarden. Griekenland moet tegen 15 juli een aantal wetten door het parlement loodsen, bijkomende voorwaarden op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt, belastingen en btw aanvaarden en strenge eisen slikken inzake privatiseringen, met inbegrip van een privatiseringsfonds. 'Als er een opening komt voor onderhandelingen over steun uit het Europese noodfonds ESM, dan zal dat enkel kunnen indien al deze voorwaarden aanvaard worden door de Griekse regering en door het parlement', zo maakte Stubb duidelijk. De Finse minister, wiens coalitiepartner de Ware Finnen aandringen op een Grexit, sprak van 'een grote sprong voorwaarts'.

Volgens de Belgische minister Johan Van Overtveldt was het voor alle ministers meteen duidelijk dat de Griekse besparings- en hervormingsvoorstellen 'onvoldoende waren om een ernstig herstel van de Griekse economie mogelijk te maken'. Er is de voorbije twee dagen fors geamendeerd en er bestaat nu 'voor 90 procent eensgezindheid', zo berichtte de minister. Van Overtveldt erkent dat de Grieken nu aan aantal zaken heel snel moeten klaren. 'Er is inderdaad heel veel druk op de ketel, maar dat is natuurlijk het gevolg van vijf, zes maanden getreuzel langs Griekse kant.'

Intussen heeft Athene dringend cash nodig, maar een eventueel overbruggingskrediet zal volgens Van Overtveldt 'afhangen van hoe Griekenland met dit plan omgaat'.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Michel: 'Alles doen om oplossing te vinden met Griekenland in de eurozone'

België is 'vastberaden om alles te doen om een oplossing te vinden met Griekenland binnen de eurozone. Dat is onze prioriteit en onze keuze', zo heeft premier Charles Michel verklaard bij zijn aankomst op een cruciale bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden over de Griekse crisis. 'Maar om zo'n resultaat te bereiken, moet iedereen inspanningen leveren: de Griekse regering natuurlijk, maar ook de andere eurolanden.'

Een tijdelijke Grexit, zoals in een Duitse position paper werd gesuggereerd, is 'niet de wens' van de Belgische premier. 'We moeten een akkoord vinden. Dat is cruciaal. We moeten ons best doen om een echte kans op een akkoord te bieden.'

Michel erkende dat de Griekse regering de voorbije dagen inspanningen heeft geleverd. Maar 'er zijn zeker bijkomende inspanningen en engagementen nodig om het vertrouwen te versterken. Ik hoop dat de Griekse regering, maar ook de andere Europese partners in staat zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Merkel: 'Niet tegen elke prijs'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde voor 'een akkoord tegen elke prijs'. Ze sprak over een 'extreem moeilijke situatie'. De Griekse economie is er zeer slecht aan toe, maar tegelijkertijd is 'de belangrijkste valuta verloren gegaan: vertrouwen en betrouwbaarheid', aldus Merkel. Volgens de kanselier moeten 'de voordelen opwegen tegen de nadelen, zowel voor de toekomst van Griekenland als voor de eurozone en de principes van onze samenwerking'.

Frankrijk 'zal er alles aan doen om een akkoord te bereiken dat Griekenland in de eurozone houdt', zo verklaarde de Franse president François Hollande dan weer. Het staatshoofd sprak zich duidelijk uit tegen een tijdelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone. 'Dat is een Europa dat achteruit gaat en dat wil ik niet.'

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van zijn kant toonde zich bereid 'tot de laatste millimeter te werken aan een oplossing'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tsipras: 'Ik ben hier om een eerlijk compromis te bereiken'

De Griekse premier Alexis Tsipras wil een 'eerlijk compromis' met de andere eurolanden over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. 'We kunnen een akkoord bereiken indien alle partijen dat willen', stelde hij voor aanvang van een cruciale bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone over Griekenland. 'Ik ben hier om een eerlijk compromis te bereiken. Dat zijn we verplicht aan het Europese volk'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel geeft maandag toelichting in de Kamer

Premier Charles Michel heeft vrijdag al toegezegd dat hij maandagnamiddag in de Kamer toelichting zal komen geven over de onderhandelingen met Griekenland. Dat meldt zijn woordvoerder. De uiteenzetting staat om 14.15 uur geprogrammeerd in het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Lessen trekken uit Griekse crisis'

Volgens Guy Verhofstadt hebben Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis in elk geval een zwak punt van Europa bloot gelegd: één regering in één lidstaat kan alle andere landen blokkeren. 'Dit is het bewijs dat het zo niet kan werken op termijn. Ik hoop dat we na deze crisis onze lessen daaruit trekken. Een monetaire unie kan niet met unanimiteit bestuurd worden,' zegt Verhofstadt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik ken Tsipras en vind hem een heel innemende man': Verhofstadt

Afgelopen week haalde Verhofstadt in het Europees parlement erg zwaar uit naar Tsipras. In de VTM-nieuwsstudio kwam hij daarop terug. 'Ik ken hem, ik vind hem erg innemend. Ik wou voornamelijk op zijn gevoel inspelen. Ik wilde zeggen: ofwel ben je een volger en kan je het kortstondige succes opzoeken, of je kan een echte hervormer worden,' zegt Verhofstadt.

Tsipras moet met een serieus hervormingsplan komen. 'Hij heeft dat gedaan, maar het is nog niet perfect. Maar hij doet goede voorstellen: de voorrechten van de Griekse ijdel en het cliëntelisme van de politieke partijen worden al aangepakt'.

Bekijk het fragment

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Groen-Ecolo wil toelichting van Michel en Van Overtveldt in Kamer

De groene fractie vraagt Kamervoorzitter Siegfried Bracke een plenaire vergadering te organiseren waarop premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt hun standpunt in de onderhandelingen over Griekenland komen toelichten. Volgens fractieleider Jean-Marc Nollet en Kamerlid Kristof Calvo zet onze regering zich meer en meer op de Duitse lijn - een 'extreme positie'. 'Dat kan niet zonder terug te koppelen met het parlement of zonder mandaat', vindt Calvo. 'Zij hebben geen mandaat om extreme posities in te nemen. Ze moeten de kant van de oplossingen kiezen in plaats van de problemen te vergroten'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Grexit kan euro doen vallen': Verhofstadt

Volgens Guy Verhofstadt komt er vanavond uiteindelijk groen licht voor een hulpplan voor Griekenland. 'De ministers van Financiën zijn nu op zoek naar mechanismes dat de besparingsmaatregelingen en de hervormingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd,' vertelde hij in het VTM-nieuws. Het vertrouwen in de Griekse hervormingen is weg. 'We moeten een manier vinden om pas geld te lossen op het ogenblik dat de maatregelen en de hervormingen geïmplementeerd worden'.

Het probleem is niet opgelost als Griekenland gewoon uit de eurozone treedt. 'Een echte grexit zou een ramp zijn,' weet Verhofstadt. 'Dat zou de hele eurozone onder druk zetten. Zwakkere broers als Spanje zouden Griekenland opvolgen en uiteindelijk zou de euro kunnen vallen'.

Verhofstadt is geen voorstander van individuele schuldherschikking of kwijtschelding. 'Het werkt veel beter als we een gezamenlijk schuldbeheer zouden hanteren in alle lidstaten. Daardoor kunnen we landen veel beter verplichten om de nodige hervormingen door te voeren.'

Bekijk het fragment

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zo hard komen de besparingen aan (video)

Zolang Europa geen akkoord bereikt, gaat het voor de Grieken zelf van kwaad naar erger. Zelfs al komt er een oplossing, het zal pijn doen. Zo wil de regering nog meer besparen op de pensioenen en voor de hotels en restaurants verdubbelt de BTW. De apotheken hebben dan weer onvoldoende medicijnen. Bekijk een reportage van VTM-nieuws.

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Guy Verhofstadt: 'Garanties zijn het probleem nog'

Volgens fractieleider Guy Verhofdstadt van de Europese liberalen wordt een akkoord over de Griekse kwestie nog verhinderd door twijfels over het feit of de besparingen en hervormingen wel zullen worden uitgevoerd. 'Als die garanties er zijn, dan zou ik zelf ja zeggen. Het alternatief is immers veel erger,' zei hij in het VTM-nieuws.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

EU-top wordt geannuleerd

De EU-top van vandaag wordt geannuleerd, zo raakt nu bekend. De onderhandelingen gaan door in de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone.

Voorzien was dat om 16 uur de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeen zouden komen in Brussel, gevolgd door een top met de leiders van de andere EU-lidstaten, maar die laatste gaat dus niet door. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Liggen ook Finnen dwars?

Volgens de Finse televisiezender Yle dreigt de eurosceptische partij Ware Finnen ermee gedreigd de regeringscoalitie op te blazen indien Finland instemt met een nieuw steunprogramma voor Griekenland. Volgens Yle zouden de Ware Finnen zaterdag op een vergadering in Helsinki geëist hebben dat minister van Financiën Alexander Stubb zich in Brussel moet verzetten tegen een nieuw steunprogramma en een Griekse uitstap uit de eurozone moet verdedigen. Zoniet zou de nationalistische partij de amper drie maanden oude coalitie opblazen, zo meldden bronnen aan de televisiezender.

Het bericht is niet bevestigd, maar het zou wel kunnen verklaren waarom de anders zo spraakzame Stubb de lippen op elkaar hield bij zijn aankomst in Brussel.

Waarnemers wijzen er wel op dat Finland eigenlijk geen vetorecht heeft. Er bestaat immers een uitzonderingsprocedure in het ESM-verdrag die steun uit het Europese noodfonds mogelijk maakt indien een gekwalificeerde meerderheid van 85 procent ermee instemt. Daardoor zouden enkel Duitsland, Frankrijk en Italië de facto een beslissing op eigen houtje kunnen blokkeren.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Optimistische Moscovici: 'Ik blijf altijd hopen'

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici verliet het gebouw met een optimistische noot. 'Morgen is er weer een dag. Ik blijf altijd hopen.'

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ministers eisen meer garanties

De ministers van de eurolanden bogen zich sinds 15.00 uur over de besparings- en hervormingsvoorstellen die de Griekse regering wil uitvoeren in ruil voor een nieuw steunprogramma. De Griekse voorstellen volstaan volgens sommige europartners echter niet. Bovendien eisten verscheidene ministers meer garanties dat de regering in Athene de maatregelen ook daadwerkelijk zal implementeren. De ministers werkten aan een verklaring waarin Athene wordt aangemaand om meteen van start te gaan met de uitvoering van een aantal maatregelen en meer duidelijkheid te scheppen over de hervormingen. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overleg wordt om 11 uur voortgezet

De onderhandelingen van de ministers van Financiën van de eurolanden over de Griekse crisis zijn omstreeks middernacht gestaakt. 'Er zijn grote problemen die nog niet zijn opgelost', zo verklaarde voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. 'We hebben een diepgaande discussie gehad over de Griekse voorstellen', stelde Dijsselbloem. De ministers sneden volgens de Nederlander onder meer 'de kwesties van geloofwaardigheid en vertrouwen' en 'financiële problemen' aan. 'Het is nog steeds heel moeilijk, maar we werken voort. Dat is alles wat ik kan zeggen', zo luidde het summiere commentaar van Dijsselbloem. De overige ministers legden geen verklaringen af.

Zondag om 11.00 uur wordt het overleg voortgezet. Om 16.00 uur komen de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeen in Brussel, gevolgd door een top met de leiders van de andere EU-lidstaten. Indien er ook zondag geen oplossing uit de bus komt, komt een exit van Griekenland uit de eurozone wel heel dichtbij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Beperkingen voor Griekse banken blijven nog zeker twee maanden van kracht

De huidige restricties in de Griekse bankensector blijven nog zeker twee maanden van kracht. Dat heeft de Griekse minister van Economische Zaken, George Stathakis, op de Griekse televisie verklaard. Volgens Stathakis kunnen de banken volgende week weer open, als Griekenland er dit weekeinde in slaagt een akkoord te bereiken met de andere eurolanden. Maar de beperking van de hoeveelheid geld die kan worden opgenomen en de restricties in het kapitaalverkeer met het buitenland blijven de komende maanden hoe dan ook van kracht, zei hij.

De banken in Griekenland zijn al bijna twee weken dicht, om te voorkomen dat ze ten onder gaan door de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Rekeninghouders van de Griekse banken mogen nog maar maximaal 60 euro per dag opnemen bij geldautomaten en overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen zijn verboden.

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Duitsland: 'Geen commentaar'

Het Duitse ministerie van Financiën wou geen commentaar geven op het bericht over Schäuble. Wel is duidelijk dat behalve Duitsland ook andere landen van oordeel zijn dat de Griekse voorstellen niet volstaan om onderhandelingen over een nieuw steunprogramma aan te vatten. 'Daarmee hadden we het vorige programma kunnen afronden, maar dit is geen basis voor een nieuw programma', klinkt het.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Schäuble wil sterk verbeterd voorstel of vijf jaar Grexit'

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble eist dat de Griekse regering haar besparings- en hervormingsvoorstellen aanzienlijk aanscherpt. Zoniet, dan moet Griekenland minstens vijf jaar uit de eurozone. Dat claimt de krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung op basis van een 'position paper' die de Duitse minister naar Brussel heeft meegebracht voor de cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

'In deze voorstellen ontbreken centrale en belangrijke hervormingen om het land te moderniseren en op langere termijn economische groei en duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen', zo citeert de krant uit het document van Schäuble. Daarom zijn volgens de Duitse minister 'de voorwaarden voor een totaal nieuw steunprogramma voor drie jaar uit het Europees noodfonds ESM' niet ingelost.

Schäuble zou twee mogelijke pistes voorzien. Ofwel moet Griekenland zijn voorstellen snel en drastisch verbeteren, waarbij onder meer 50 miljard euro aan activa met het oog op een verkoop in een trustfund wordt gestopt. Ofwel stapt het land voor minstens vijf jaar uit de eurozone en herstructureert het zijn schulden. Athene zou dan kunnen rekenen op 'groeiversterkende, humanitaire en technische ondersteuning'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zondag eurotop

Als de ministers van Financiën er niet uitraken, dan kunnen de staatshoofden en regeringsleiders van de monetaire unie zondag in Brussel een ultieme poging ondernemen om Griekenland in de eurozone te houden, of de gevolgen van een Grieks vertrek uit de monetaire unie te bespreken. Even later schuiven ook de leiders van de overige lidstaten van de Europese Unie mee aan tafel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'We gaan zeker niet alleen vertrouwen op toezeggingen'

Eenzelfde geluid bij de Duitse minister Wolfgang Schäuble. 'Tegen alle scepsis in was de situatie tot eind vorig jaar nog hoopgevend, maar dat is de voorbije maanden op werkelijk onvoorstelbare wijze verstoord', zo stelde hij. 'We gaan zeker niet alleen vertrouwen op toezeggingen', waarschuwde Schäuble, die zich verwacht zich aan "buitengewoon moeilijke onderhandelingen'.

Yanis Varoufakis, die begin deze week ontslag nam als Grieks minister van Financiën, beschuldigt de Duitser er in de krant The Guardian van dat hij onomwonden een Grexit nastreeft.

reuters
© reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Moeilijk overleg'

'Dit wordt een moeilijk overleg', zo waarschuwde voorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel voor aanvang van cruciaal beraad van de ministers van Financiën van de eurolanden. De hamvraag volgens Dijsselbloem: 'Gaan de Grieken echt doen wat ze beloven?'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Zullen we Griekenland ruilen voor Puerto Rico?'

Tijdens een persconferentie van de Duitse Bundesbank stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble zijn Amerikaanse collega voor om zich bezig te houden met de landen die in schuld staan bij Washington. Zo klonk het sarcastisch: 'Wij zullen Puerto Rico in de eurozone nemen als de Verenigde Staten Griekenland in de dollarunie opneemt'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Het echte Griekenland is er nog altijd'

Volgens The Guardian 'is er geen beter moment om solidariteit te tonen met dit mooie, fascinerende land.' En de verwelkoming 'zal warmer dan ooit zijn'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel is relatief optimistisch

Premier Charles Michel toont zich relatief optimistisch over de finale gesprekken die Griekenland in de eurozone zouden moeten houden. 'We denken dat een stap is gezet in de goede richting, maar we zijn er nog niet', zei Michel in de marge van de 11 juli-viering op het Brussels stadhuis, verwijzend naar de laatste Griekse voorstellen. 'Ik hoop dat de komende uren de kans zullen bieden aan elkeen om de standpunten naar mekaar toe te brengen om tot een akkoord en tot de nodige stabiliteit te komen.'

De Belgische eerste minister wil echter niet te vroeg victorie kraaien. 'Er is nog werk aan de winkel in de komende uren - wellicht deze namiddag en wellicht ook morgen - om een traject vast te leggen dat, naar ik hoop, een optimistisch traject voor de toekomst zal zijn', aldus nog Michel.

Zelf belde Michel in de nacht van vrijdag op zaterdag nog met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zijn Nederlandse evenknie Mark Rutte. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ministers van Financiën van eurozone komen om 15 uur opnieuw samen

Zondag is het de beurt aan de staats- en regeringsleiders van de hele Europese Unie

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Een sterk mandaat'

Premier Tsipras stuurt een mededeling uit na de stemming. Hij heeft "een sterk mandaat" gekregen voor de komende onderhandelingen in Brussel. De grote prioriteit is nu een "positief resultaat" bij die onderhandelingen. "Al de rest zullen we later zienr". De rest zijnde: eventueel een regeringsherschikking, en een zoektocht nieuwe coalitiegenoten, als de 17 parlementsleden uit zijn coalitie die niet voor het voorstel hebben gestemd, niet van mening veranderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

250 of 251

Enig voorbehoud over het aantal voor-stemmen. 250 volgens The Guardian, 251 volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung. 32 tegen in beide gevallen, en 8 onthoudingen. Bij Syriza waren er 2 tegen-stemmen en 8 onthoudingen. 145 van 162 parlementsleden van de regeringscoalitie hebben voorgestemd, volgens The Guardian. Dat betekent dat de regering zonder hulp van de oppositie de plannen niet had kunnen laten goedkeuren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ruime meerderheid, maar verdeeld Syriza

Het Griekse parlement keurt het besparingsplan met ruime meerderheid goed. 250 van 300 parlementsleden stemden voor, 32 tegen, bij 8 onthoudingen. Enkele parlementsleden, onder wie de vroegere minister van Financiën Varoufakis, zijn afwezig.

Behalve van communisten en extreem-rechts kwam het verzet tegen de plannen van de regering van Syriza, de partij van de premier. Bij de onthoudingen zaten drie prominente Syriza-leden, minister van Energie Panagiotis Lafazanis, adjunct minister van Sociale Zaken Stratoulis en parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Stemming begint

Het parlement begint te stemmen, over de vraag of premier Tsipras mag onderhandelen op basis van het hervormingspakket dat donderdagavond naar de schuldeisers werd gestuurd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parlementsvoorzitter onthoudt zich

Zoe Konstantopoulou, boegbeeld van de linkervleugel van Syriza en parlementsvoorzitter, zegt dat ze niet voor het plan kan stemmen. Ze zal ook niet tegenstemmen maar zich onthouden. Haar stokpaardje: Duitsland moet oorlogsreparaties aan Griekenland betalen. "Duitsland doet nu alsof de geschiedenis en het Griekse volk iets aan Duitsland verschuldigd zijn".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pasok is voor

Pasok, de centrumlinkse partij die lange tijd regeringsverantwoordelijkheid droeg, noemt de onderhandelingsstrategie van premier Tsipras "bizar en gevaarlijk" maar zal voor het voorstel stemmen.

In partijen gemeten lijkt het voorstel een meerderheid te vinden. Het valt af te wachten hoeveel leden van Syriza een tegenstem zullen uitbrengen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Coalitiepartner is 'tegen, maar stemt voor'

Panagiotis Kammenos, leider van de Onafhankelijke Grieken (coalitiepartner van Syriza) is tegen het regeringsvoorstel gekant omdat het de scheepvaartindustrie, de landbouwers en arbeiders zal schaden. Hij is, zegt hij, niet bang van een Grexit, maar wel van een sociaal bloedbad en van onenigheid in het land. De partij zal "met bezwaard hart" voor het voorstel stemmen, niet omdat men voor is, maar omdat het alternatief "een burgeroorlog" is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parlementsdebat: communisten en uiterst rechts tegen, andere oppositie voor

Stavros Theodorakis, leider van centrumpartij To Potami, krijgt de prijs voor de kortste toespraak, afgeklokt door The Guardian op minder dan een halve minuut. Zijn boodschap: "We hebben een akkoord nodig, maak dat je het krijgt".

Ook Nieuwe Democratie is voor.

Tegen zijn de communisten, die eerder een betoging tegen het regeringsvoorstel organiseerden. De communistische leider Dimitris Koutsoubas noemt het plan "een ramp voor Griekenland". De woordvoerder van het extreem-rechtse Gouden Dageraad kondigt een tegenstem van zijn fractie aan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

AFP: stemming in Eurogroep minder positief

Hetzelfde persagentschap AFP meldt dat de stemming in de Eurogroep, die later vandaag onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem vergadert, minder positief is. AFP schat daar de stemming op 50-50. "Hardliners als Duitsland" zijn niet overtuigd dat een schuldherschikking aan de orde is. Ook is er volgens verschillende bronnen twijfel of de Griekse regering zal uitvoeren wat ze voorstelt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

AFP: 'Schuldeisers positief over Grieks voorstel'

Volgens het Frans persagentschap AFP beoordelen de drie schuldeisers van Griekenland (EU, ECB en FMI) het Grieks plan als "positief". Dat plan vormt volgens de AFP-bron een basis voor onderhandelingen over "een derde noodplan van 74 miljard euro".

AFP beroept zich op één bevoorrechte bron. Er is tot dusver geen verdere bevestiging.

De 74 miljard valt uiteen in 58 miljard euro Europees geld en 16 miljard van het IMF. De ministers van Financiën van de eurogroep komen later zaterdag bijeen om zich hierover te beraden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Je liegt'

Het is een moeizame toespraak die onderbroken wordt door boze parlementsleden. "Je liegt", roept gewezen vicepremier Evangelos Venizelos Tsipras toe, volgens The Guardian. Niet duidelijk wat de aangeklaagde leugen was. De premier zet zijn toespraak verder, argumenteert dat het huidige voorstel eindelijk een schuldherschikking zal teweegbrengen. "Als dit spaarprogramma wordt afgewezen dreigt een mijnenveld. Dat wil ik het volk niet verhullen. Ja, we hebben fouten gemaakt. Nu staan we aan de rand van de afgrond. Extreem conservatieve kringen willen dat Griekenland mislukt. Het is mijn plicht met trots te blijven vechten. Ik ben er zeker van dat de strijd niet vergeefs zal zijn".

Applaus voor de premier naderhand, maar geen ovatie.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Ik pleeg geen verraad'

Tsipras in het parlement: "We onderhandelden zolang we konden, en nu proberen we een politieke 'Grexit' te vermijden. Zij die in het referendum 'nee' stemden, gaven ons geen mandaat om te breken met Europa. Ik heb nooit om 'nee' gevraagd om de uitgang te vinden maar om onze onderhandelingspositie te verbeteren." Hij pleegt geen verraad tegenover het Griekse volk, argumenteert hij, door vele maatregelen uit het ontwerp van de schuldeisers, dat de kiezers verworpen hebben, nu in zijn voorstel op te nemen.

"Door dit plan te ondersteunen kan Griekenland de dreiging van een Grexit achter zich laten en het proces beginnen van groei en investering".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bespreking in plenaire zitting

De bespreking in het parlement is bezig. Premier Tsipras spreekt de vergadering toe. "We werden gedwongen maatregelen te nemen die niet ons programma stonden", zegt hij, volgens een BBC-verslaggever.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Stemming in plenaire vergadering wordt in vroege ochtend verwacht

De commissie Financiën van het Griekse parlement heeft de besparings- en hervormingsvoorstellen van de regering vrijdag goedgekeurd. De plenaire vergadering zal nog 's avonds laat de voorstellen bespreken die premier Alexis Tsipras (Syriza) aan de internationale geldschieters overgemaakt heeft. De stemming wordt zaterdag in de vroege ochtend verwacht. Verwacht wordt dat een duidelijke meerderheid in het parlement Tsipras een volmacht zal geven om een akkoord te sluiten met de internationale schuldeisers. De meeste oppositiepartijen kondigden aan 'ja' te zullen stemmen. Toch raakt Tsipras mogelijk zijn regeringsmeerderheid kwijt. Verschillende linkse en rechts-populistische parlementsleden uit zijn coalitie wijzen de voorstellen af. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Plan Tsipras is behoorlijk goed, in theorie'

De Grieken hebben verstandige keuzes gemaakt in hun compromis aan Europa. Dat vindt Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius Bank.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Varoufakis zou 'ja' stemmen, maar stemt niet

De gewezen Griekse minister van Financiën Varoufakis zal naar eigen zeggen niet deelnemen aan de stemming vrijdagavond in het Atheense parlement. Via Twitter laat hij weten dat familiale verplichtingen hem daarvan weerhouden.

Maar als hij aan de stemming zou deelnemen, zou hij 'ja' stemmen, luidt het.

Het is afwachten of Het Griekse parlement instemt met het besparingsvoorstel dat premier Tsipras heeft ingediend bij de geldschieters.

Verwacht wordt dat een meerderheid ermee akkoord gaat. De meeste oppositiepartijen hebben verklaard dat ze 'ja' zullen stemmen. Wel wordt gevreesd dat Tsipras zijn meerderheid verliest. Verschillende linkse en rechts-populistische parlementsleden uit de coalitie wijzen toegiften van de regering af. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Van Overtveldt over Grieks voorstel: 'Positief maar vaag'

Het blijft onduidelijk of het Grieks besparingsvoorstel zal voldoen aan de verwachtingen van de eurogroep. Die komt morgen - zaterdag - bijeen om zich te beraden over de toekomst van Griekenland.

Vrijdag lichtte een van de ministers van de eurogroep, De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt, alvast een tipje van de sluier.

In het Griekse hervormingspakket dat donderdagavond naar de Europese Commissie, de ECB en het IMF is gestuurd 'staan duidelijk positieve en constructieve elementen'. "Maar het bevat ook redelijk wat vaagheden, zoals over de opbrengsten van de verschillende maatregelen en de timing van uitvoering", zei de minister van Financiën vrijdag in de Kamer.

Hoewel Van Overtveldt de plannen nog niet in detail heeft kunnen bekijken, is het voor hem met name niet altijd duidelijk hoeveel elke maatregel zal opbrengen en wanneer de aangekondigde hervormingen uitgevoerd zullen worden. Het is voor de minister dan ook onduidelijk of de maatregelen zullen volstaan. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Merkel is een 'bully''

Pittige analyse op Bloomberg over de rol van bondkanselier Merkel en Duitsland als leidende economie van de eurozone.

"Duitsland is de dominante economie van de monetaire unie, en de kanselier is de dominante leider van de regio, met een virtueel vetorecht over alle beslissingen binnen de eurozone. Daardoor richten de schijnwerpers zich onverbloemd op Merkel. En wat zich openbaart, ondanks haar kalme maar vastberaden smeekbeden, is een economische 'bully', stelt de redacteur in kwestie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Kan Tsipras Grieks parlement overtuigen?

De Griekse premier moet op de een of andere manier een meerderheid binnen het Griekse parlement achter zich zien te krijgen die zijn besparingsvoorstel goedkeurt. Rekening houdend met de kritiek, als zou het voorstel van Tsipras aan de schuldeisers amper verschillen van wat hij zelf eerder verworpen heeft (en de bevolking opriep om nee te stemmen in het referendum), wordt dat geen makkelijke klus.

Een meerderheid, ja. Maar hoe? In het 300 zetels tellende Griekse parlement telt Syriza 149 zitjes, Tsipras' nationalistische coalitiepartner ANEL heeft er 13. Zoals het ernaar uitziet, zal de steun vanuit de oppositie de verwachte dissidente stemmen in de meerderheid ruimschoots kunnen compenseren. Minister van Energie Panagiotis Lafazanis, die tot de extreem-linkse vleugel van Syriza behoort, liet alvast verstaan dat de donderdagavond overgemaakte voorstellen niet compatibel zijn met het programma van zijn partij. Of hij dan ook tegen zal stemmen, wilde hij niet zeggen. (Belga)

AFP
© AFP
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Het geflirt tussen Tsipras en Poetin

Nu Griekenland verder wegglijdt van de Europese Unie, ontstaat er een vacuüm waar Vladimir Poetin graag inspringt. 'Een boos, vijandig en verslagen land kan behoorlijk gaan dwarsliggen', aldus een oud-NAVO-commandant.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Poetin: 'Waar was de EU toen de problemen in Griekenland escaleerden?'

De Russische president Poetin laat weten dat hij hoopt dat de Griekse crisis snel opgelost raakt. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie.

Die vrome wens impliceert evenwel kritiek op de manier waarop de Europese Unie (EU) de Griekse crisis heeft aangepakt. Want Poetin vroeg zich openlijk af waar de EU was toen de problemen in Griekenland zijn beginnen te escaleren.

Poetin nam vrijdag ook geruststellende woorden in de mond. Hij verklaarde namelijk dat Griekenland Rusland niet om steun verzocht heeft.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Griekenland zit in slechtere papieren dan de VS tijdens de Grote Depressie'

Weinig bemoedigende vaststelling van Jacob Funk Kirkegaard, econoom bij het Peterson Institute for International Economics in Washington.

"De economie verkeert in wanorde. Mensen hebben al jaren geen werk. De banken hebben een tekort aan geld." De vergelijking met de Grote Depressie in de Verenigde Staten (in de jaren dertig van vorige eeuw) dringt zich op.

"Maar het is met Griekenland in bepaalde opzichten nog erger gesteld. Griekenland is in zijn eigen Grote Depressie beland. In tegenstelling tot de Verenigde Staten zal het evenwel niet in staat blijken om er snel bovenop te komen", aldus de econoom.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Griekse bal ligt in Duits kamp'

Mogelijk scenario: 'Of Merkel stemt in met een aanzienlijke schuldverlichting (haircut) voor Griekenland en de Bundestag steunt haar daarin, of er volgt een Europees fiasco als gevolg van een grexit'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Hoe vaak kleurde Griekenland de cover van The Economist?

Vaak.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Juncker, Draghi, Lagarde en Dijsselbloem houden vrijdagnamiddag conference call

Jean-Claude Juncker (EU), Mario Draghi (ECB), Christine Lagarde (IMF) en Jeroen Dijsselbloem (eurogroep) houden vrijdagnamiddag een conference call over het Grieks besparingsplan, meldt het persagentschap Bloomberg.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Eurogroep beslist mogelijk vandaag al over het lot van Griekenland

Volgens het persagentschap Bloomberg meldt voorzitter Jeroen Dijsselbloem dat de eurogroep 'waarschijnlijk' vandaag al beslist of het Grieks besparingsplan al dan niet wordt goedgekeurd.

Eerder meldde Bloomberg dat - als de ministers van Financiën van de eurozone - verzameld in de eurogroep - zaterdag overeenstemming bereiken over het Grieks besparingsplan, een bijeenkomst van de regeringsleiders van de Europese Unie (EU), gepland op zondag, overbodig wordt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Hollande: 'Grieks voorstel 'ernstig' en 'geloofwaardig''

De Franse president Francois Hollande reageert verheugd op het recente besparingsplan van Athene in ruil voor een nieuw reddingsplan van de trojka.

"De Grieken hebben aangetoond dat ze vastberaden zijn om in de eurozone te blijven, omdat het programma dat ze hebben voorgesteld 'ernstig' en 'geloofwaardig' is. Dat zei Hollande nadat Athene de details van het plan had vrijgegeven.

"De komende uren zijn belangrijk", aldus Hollande, die eraan toevoegt dat 'nog niets is beslist'.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Verhofstadt: 'Athene dichter bij behoud in eurozone'

Woensdag schoot de liberale voorman in het Europees parlement, Guy Verhofstadt, nog met scherp op het Griekse beleid, vandaag is hij milder gestemd.

Het ultieme hervormingsvoorstel van premier Alexis Tsipras heeft Griekenland nu 'dichter' bij een verlengd verblijf in de eurozone gebracht, zeiVerhofstadt vrijdagochtend op de Franse radiozender Europe 1.

Volgens Verhofstadt is de donderdagavond doorgestuurde tekst van dertien pagina's 'meer uitgewerkt en gedetailleerd op bepaalde aspecten' dan eerdere voorstellen uit Athene. Zo merkt de Belgische oud-premier 'een lijst concrete maatregelen tegen corruptie' en wordt er komaf gemaakt met 'privileges' voor de reders en de eilanden. De orthodoxe kerk en de overheidsbanken blijven dan weer buiten schot. "Het is niet ideaal, en het zal nog steeds heel moeilijk worden voor de Grieken, maar er is vooruitgang", zo concludeerde hij. (Belga)

reuters
© reuters

Beelden van de week: de beurs breekt

De opmerkelijkste, grappigste en meest aangrijpende beelden van de afgelopen week. Uiteraard veel aandacht voor Griekenland.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Steun van Griekse parlement zou "zeker helpen" (Dijsselbloem)

Steun van het Griekse parlement voor de de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die de Griekse regering heeft voorgelegd aan de schuldeisers "helpt zeker". Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd. Het Griekse parlement stemt vrijdagavond over de voorstellen.

"Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid", zei de Nederlandse minister. Op de vraag of er weer hoop gloort, reageerde hij met: "Dat kan ik nog niet zeggen". De EU, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vrijdag vermoedelijk nog met een oordeel. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een "uitgebreid stuk tekst" gestuurd, maar de "kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden".

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Europese beurzen openen fors in de plus

De Europese beurzen zijn vrijdag flink hoger begonnen. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de Griekse hervormingsvoorstellen die donderdagavond naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn verstuurd. Zondag is er een speciale Europese top over de toekomst van het land.

Op de beurs van Parijs opende de CAC 40-index met een winst van 2,67 procent en de AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,2 procent hoger. In Frankfurt stond vrijdagochtend een winst van 1,58 procent in de tabellen, terwijl de Brusselse sterindex Bel20 kort na opening met een winst van circa 1,7 procent noteerde. Behalve naar het optimisme rond Griekenland, wordt voor de euforische start ook verwezen naar de beurzen in China. Zo eindigde de beurs van Shanghai vrijdag met een winst van 4,54 procent, nadat een dag eerder ook al een stevige winst werd gehaald. De weken voordien had de index bijna 40 procent ingeleverd, waarna de Chinese overheid maatregelen trof. De positieve sfeer rond de Griekse crisis duwt vrijdagochtend ook de tienjaarrentes in de Zuid-Europese landen (Griekenland, Portugal, Spanje, Italië) omlaag. De rente van landen als Duitsland en Frankrijk stijgt daarentegen. Ook de Belgische rente noteert wat hoger, op ongeveer 1,25 procent.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nee-stemmers vandaag op straat: willen geen besparingen meer

De nee-stemmers van afgelopen zondag komen vandaag op straat, want zij willen hun eis om geen besparingen meer gehuldigd zien. Dat zegt Griekenlandcorrespondent Bruno Tersago op Radio 1.

Tsipras zal dus in eigen land zijn voorstellen moeten verdedigen. Ook binnen zijn radicaal linkse Syriza, een coalitie van (radicaal)linkse bewegingen, krijgt hij tegenwind.

Lees een fragment uit Tersago's boek Groeten uit Griekenland:

'Er is weer een leerling flauwgevallen van de honger, schat'

.
© .
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Merkel en Schäuble zetten deur voor schuldherschikking op kier

Schuldherschikking is volgens verschillende mensen een cruciaal onderdeel van een oplossing voor de Grieks-Europese crisis.

Politieke leiders als de Franse president François Holland pleiten ervoor, net als de topvrouw van het IMF, Christine Lagarde. Econoom Thomas Pikety zegt in een interview in Knack deze week dat Angela Merkel een schuldenconferentie voor Griekenland en bij uitbreiding andere Europese landen moet samenroepen: 'Wanneer ik de Duitsers hoor zeggen dat ze erop staan dat schulden moeten worden terugbetaald, dan denk ik: wat een gigantische grap. Duitsland is het land dat nooit zijn schulden heeft terugbetaald. Het heeft geen voet om op te staan om andere landen de les te lezen'.

Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble wilden tot voor kort niets weten van schuldherschikking, laat staan -kwijtschelding. De bondskanselier sluit nog steeds een 'klassieke sculdkwijtschelding' uit. Een schuldherschikking daarentegen, lijkt bespreekbaar geworden.

Dat blijkt al helemaal bij Schäuble, die zegt dat de Griekse schuld onhoudbaar is zonder een kwijtschelding: 'Het IMF heeft ter zake gelijk.' Hij bestrijdt dat echter op legalistische gronden: die piste zou onmogelijk zijn omdat de EU-regels dat verbieden. Hij staat wel open voor een 'herprofilering', ook al ziet hij daar geen wonderoplossing in.

Hoe dan ook is het een stap om Griekenland ergens in het midden te ontmoeten. Dat was tot voor kort anders. Ook Tsipras heeft zo'n stap gezet, met zijn voorstellen van gisterenavond.

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht: De voorstellen en toegevingen van Tsipras, in ruil voor 53,3 miljard euro

Het werd her en der als een capitulatie omschreven: het hervormingsvoorstel dat de Griekse regering naar Brussel stuurde bevat vele van de maatregelen die de bevolking zondag in een referendum heeft afgewezen.

De mogelijkheid tot vervroegd pensioen wordt grotendeels weggewerkt, de btw in de horeca gaan omhoog.

In ruil hoopt de regering op 53,5 miljard euro aan nieuwe noodleningen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nieuw overzicht: zware toegevingen in ruil voor veel geld

In haar hervormingsvoorstel komt de Griekse regering dicht in de buurt van het pakket dat zondag bij referendum werd afgewezen. Lees hier een overzicht van maatregelen uit het Grieks voorstel, en wat men in ruil verwacht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekenland vraagt 53,5 miljard extra geld

Volgens The Associated Press (AP) zoekt Griekenland een noodpakket van 53,5 miljard euro van de schuldeisers. Dat bedrag staat volgens AP in documenten die bij het Grieks parlement zijn ingediend. Het bedrag staat niet in het voorstel dat naar Brussel is gestuurd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Grieken binden in'

Duncan Weldon, economiespecialist bij het BBC-programma Newsnight, vat het voorstel zo samen: 'Syriza krijgt op 26 juni een voorstel, roept een referendum uit, wint het referendum, schuldeisers slaan terug met 'akkoord of Grexit', Grieken binden in'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De handtekeningen

De handtekeningen onder het Grieks voorstel, zoals getweet door Mathieu von Rohr van Der Spiegel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De tekst van het voorstel

Dit is volgens de Griekse nieuwssite www.ekathimerini.com de Engelse tekst van het Grieks voorstel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekse kritiek op voorstel

Panagiotis Lafazanis, leider van de linkervleugel binnen regeringspartij Syriza, wijst het voorstel af. Het geeft, zegt hij, volgens The Guardian, "geen hoop op een economische doorbraak". Zijn vleugel vertegenwoodigt ongeveer een derde van de partij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Veel besparingen op pensioenen, minder op het leger'

Peter Spiegel, correspondent van de Financial Times in Brussel, heeft een kopie van het Grieks voorstel in handen. Volgens hem komt het voorstel dicht bij wat de schuldeisers vroegen inzake pensioenen en btw. Inzake besparingen op het leger blijft het voorstel achter bij wat de schuldeisers eind juni eisten. Voor 100 miljoen euro besparingen dit jaar, 200 miljoen volgend jaar. De schuldeisers wilden een besparing van 400 miljoen.

De btw-tegemoetkoming voor kleine, afgelegen eilanden blijft volgens Peter Spiegel, bewaard in het voorstel, maar wordt op termijn afgebouwd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Vervroegd pensioen zo goed als afgeschaft, toerismetaks omhoog'

Duitse media, de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Der Spiegel, geven, onbevestigd, twee elementen uit het voorstel mee. 'Bijna alle' regelingen voor vervroegd pensioen zouden afgeschaft worden, en de btw in de horeca zou opgetrokken worden. De btw op hotelovernachtingen zou stijgen van 6,5 naar 13 procent, die op restaurantrekeningen van 13 naar 23 procent. Volgens Der Spiegel brengt het hervormingsprogramma 10 tot 12 miljard euro minderuitgaven mee. Volgens The Guardian bespaart men met het programma 13 miljard.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het scannen is gelukt

De ondertekende versie is gearriveerd, laat Martin Selmayr, kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker, weten. Het hervormingsplan gaat naar alle instanties die zich erover moeten uitspreken, het IMF, ECB en de Eurogroep.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samengevat: een voorstel, geen details

We weten dat er een Grieks hervormingsvoorstel is, dat is overgemaakt naar de instanties in Brussel, bijna 2,5 uur voor de deadline. Wat het inhoudt is officieel niet bekendgemaakt. The Guardian gewaagt van voor 13 miljard euro maatregelen. De Griekse pers noemt 12 miljard, maar niets is officieel.

De voorstellen, die duidelijk moeilijk verteerbaar zullen zijn voor vele nee-stemmers uit het referendum, worden vrijdag in het Grieks parlement besproken.

Zondag wordt een Europese top met alle 28 lidstaten gehouden over het Grieks voorstel, en over een derde noodplan voor Griekenland.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oeps - het voorstel is niet ondertekend

Af en toe wat vaudeville kan geen kwaad. Het Grieks hervormingsvoorstel werd per e-mail overgemaakt maar het moet ondertekend zijn, laat de woordvoerder van Jean-Claude Juncker weten. In Griekenland gaat men op zoek naar een scanner, volgens Mathieu von Rohr, van Der Spiegel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

3.000 betogen pro euro

Zo'n 3.000 manifestanten kwamen in Athene hun steun betuigen aan de euro (en het Griekse lidmaatschap van de gemeenschappelijke munt). Het is een bescheiden manifestatie naar recente Griekse normen.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Besparingsvoorstellen in Brussel aangekomen

Het voostel met besparingen van de Griekse regering is in Brussel gearriveerd. Dat bevestigt Michel Reijns, woordvoerder van Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep.

De Griekse regering haalt dus de deadline.

Premier Tsipras organiseert morgen een debat in het Grieks parlement over het voorstel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Voor 13 miljard besparingen'

Volgens lekken in de Britse pers is de Griekse regering het eens over een voorstel, dat voor 13 miljard euro besparingen op overheidsuitgaven en extra belastingen inhoudt. Wat de voorgestelde maatregelen inhouden, is niet duidelijk. Volgens sommige berichten is het voorstel al op weg naar Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep. Er is nog niets officieel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekse kranten: minder pagina's bij gebrek aan papier

De Griekse kranten verminderen het aantal pagina's. Ze hebben als gevolg van de kapitaalcontrole moeite om voldoende papier uit het buitenland aan te voeren.

Sinds 29 juni zagen lezers het aantal pagina's van Patris, een krant in Kreta, met de helft verminderd. Ta Nea, de eerste krant van het land, ging van 47 pagina's naar 31.

(Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

John Crombez (sp.a): 'Trojka wil niet Grieken, maar kapitaal multinationals redden'

De sp.a hekelt de voorstellen van de Europese Commissie, de ECB en het IMF voor hervormingen in Griekenland.

"De trojka heeft een geheime agenda", zegt voorzitter John Crombez. "Ze wil niet Griekenland redden maar het kapitaal van de multinationals."

Crombez toonde zich eerder al kritisch voor de manier waarop de institutionele schuldeisers van Griekenland de crisis in het land aanpakken. Nu richt hij zijn pijlen op de 'trojka', omdat ze wetten zou willen terugdraaien die belastingontwijking door multinationals structureel aanpakken. In maart van dit jaar keurde de Griekse regering een wet goed die een bronheffing van 26 procent invoerde voor transacties met belastingparadijzen of internationale transacties met postbusbedrijven. "Bijna de helft van alle buitenlands kapitaal in Griekenland wordt via Nederland en Luxemburg omgeleid, vooral via postbusvennootschappen. Nederland speelt een belangrijke rol in de kapitaalvlucht uit Griekenland", zegt Crombez.

Uit de hervormingsvoorstellen van Commissie, ECB en IMF van 26 juni blijkt dat zij zulke wetten wil terugdraaien, terwijl ze ook vraagt dat het tarief van de vennootschapsbelasting verhoogd wordt van 26 naar 28 procent. Crombez: "In de praktijk komt dit neer op de vraag om lokale ondernemingen in Griekenland zwaarder te belasten, maar de belastingontwijking door grote multinationals blauwblauw te laten". Het zijn deze voorstellen van de instellingen die de Grieken afgelopen zondag verwierpen tijdens het referendum. Eerder had de Griekse regering zelf een verhoging van de vennootschapsbelasting tot 29 procent voorgesteld, in het kader van een bredere belastinghervorming. (Belga)

BELGA
© BELGA
Bart Osaer
door Bart Osaer

Toenemend aantal vluchtelingen in Griekenland

Het door een financieel bankroet bedreigde Griekenland wordt door het toenemend aantal vluchtelingen nog eens extra onder druk gezet. De opvangmogelijkheden voor vluchtelingen zijn er 'uitermate precair', zei de Vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties, António Guterres, donderdag in de marge van de EU-zitting voor ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg.

"En de voorwaarden voor een integratie in de Griekse samenleving zijn eveneens uiterst penibel". Sinds het begin van het jaar zijn al 78.000 migranten naar Griekenland gekomen. Velen onder hen reisden van daar naar andere landen verder.

"We zien daarom meer en meer een beweging van Griekenland naar Macedonië, Bulgarije, Servië, Hongarije en dan steeds verder richting noorden", zei Guterres.

De Verenigde Naties werkten samen met de Griekse regering bij het op poten zetten van een asielsysteem. De hulp bij de vluchtelingenkwestie valt echter onder de verantwoordelijkheid van de Europese Unie", aldus Guterres. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Deze banken verwachten een grexit

De lijst met de banken die rekening houden met een Grieks vertrek uit de eurozone (grexit) wordt steeds langer.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Beste Guy Verhofstadt, van uw maandloon kunnen 40 Griekse families leven'

Peter Mertens (PVDA) viel van zijn stoel bij de bolwassing die Alexis Tsipras in het Europees parlement kreeg. Mertens draait de kritiek om in deze open brief aan een van de vurigste speechers: Guy Verhofstadt.

'Van uw maandloon kunnen 40 Griekse families met kinderen en kleinkinderen (over)leven.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Europese leiders staan onder druk van de VS om Griekenland te redden'

Volgens het persagentschap Bloomberg begint het beleid in de VS zich openlijk met de Griekse kwestie te bemoeien.

"EU-leiders staan onder druk van de VS om Griekenland te geven wat het nodig heeft om rond te komen. En daar maakt een schuldherschikking deel van uit."

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleitte in een analyse eerder al voor een herstructurering van de schulden, en die schuldherschikking zou de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew nu verder willen doordrukken.

De Pool Donald Tusk, die als voorzitter van de Europese Raad beschouwd wordt als een sterke bondgenoot van de Amerikanen, blijkt volgens het persagentschap op de hoogte van het Amerikaanse manoeuvre.

Reuters
© Reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Klok tikt tot 'round about midnight' voor Tsipras

De Griekse premier Alexis Tsipras haast zich om de hervormingsvoorstellen klaar te stomen en de crediteuren gerust te stellen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ook Gaza steunt de 'oxi' van Griekenland

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Daadwerkelijk impact grexit op kapitaal van de schuldeisers zal beperkt blijven'

Volgens de Deutsch Bank zouden de verliezen van de schuldeisers bij een grexit eerder beperkt blijven.

"Om te beginnen is een groot deel van de leningen al opgenomen in de overheidsschuld. Daarnaast moeten niet alle landen extra kapitaal ophalen bij een verlies en de landen die dat wel moeten doen kunnen dat spreiden over meerdere jaren", aldus de bank.

Zo is België voor 11,2 miljard euro blootgesteld (inclusief het aandeel van België in het IMF en de ECB). In totaal hebben de schuldeisers meer dan 300 miljard euro uitgeleend aan het land in crisis.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Lichtpuntje uit Griekenland: werkloosheid lichtjes gedaald in april

De Griekse werkloosheidsgraad is in april lichtjes gezakt tegenover april 2014. Met 25,6 procent blijft de werkloosheid er wel het hoogst van Europa. Op een beroepsbevolking van 3,3 miljoen, zijn er in Griekenland 1,2 miljoen werklozen.

In april vorig jaar zat Griekenland nog met een werkloosheidsgraad van 27 procent, zo leren statistieken van het Griekse statistiekbureau Elstat. In maart van dit jaar kwam Elstat op 25,8 procent uit.

Sinds het begin van de crisis is de werkloosheid in Griekenland snel toegenomen, met een piek van 28 procent in september 2013. Vooral de Griekse jongeren onder 25 jaar worden hard getroffen: meer dan de helft van hen (53,2 procent) zit zonder job. Vorig jaar was dat nog 55,4 procent.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Meer dan 50 procent kans op een nieuw akkoord met Griekenland'

Michael Noonan, de Ierse minister van Financiën schat dat Griekenland meer dan 50 procent kans heeft om tot een akkoord te komen met zijn schuldeisers.

Daarenboven laat hij weten dat Varoufakis niet zozeer een probleem vormde tijdens de onderhandelingen. Noonan is ook onder de indruk van de nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ook vandaag staan er ellenlange rijen gepensioneerden aan de Griekse banken

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

'De situatie is niet hopeloos, maar het is aanzienlijk aan het verslechteren'

Volgens Ardo Hansson, president van de Estse centrale bank is de Griekse situatie niet hopeloos. "De situatie is wel aanzienlijk aan het verslechteren", zei hij in een interview met de Estse krant Postimees.

"Enkele maanden geleden zou ik nooit geloofd hebben in een grexit. Nu zijn we enkele maanden ver en is er nog steeds geen oplossing uit de bus gekomen. Bovendien is de situatie in Griekenland er nu veel slechter aan toe dan pakweg tien dagen geleden", aldus Hansson.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Jens Weidmann kant zicht tegen noodhulp aan Griekse banken

Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank en bestuurder van de ECB, is tegen verdere noodhulp van de Europese centrale bank ten voordele van de Griekse banken.

"De twijfels over de solvabiliteit van de Griekse banken zijn gegrond en nemen met de dag toe", zei Weidmann tijdens een bijeenkomst van de Bundesbank in Frankfurt.

"Het moet duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkelingen in Griekenland, en voor elke beslissing over financiële transfers bij de Griekse regering en de partnerlanden ligt, en niet bij de de raad van bestuur van de ECB", aldus Weidmann.

De ECB heeft de noodleningen aan de Griekse banken bevroren op bijna 90 miljard euro.

reuters
© reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

Grieken kopen massaal vaatwassers, ovens en koelkasten

De Grieken trekken massaal naar de speciaalzaken om vaatwassers, ovens, koelkasten en allerhande toestellen die hun waarde kunnen behouden tijdens barre economische tijden te kopen.

'Paniek bij de Grieken is een understatement', zegt Antonis Mouzakis, een boekhouder in Athene.

Daarnaast spoeden ze zich naar de boekhouder om hun belastingen in orde te brengen. Ook Mazoukis ziet het aantal klanten toenemen. "Zij willen hun belastingen zo snel mogelijk in orde brengen omdat ze vrezen dat de regering in hun spaartegoeden of loon zal snoeien", vertelt de Griek aan news.com. De grieken laten zich niet afschrikken door belastingen die kunnen oplopen tot 50.000 euro.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Griekse regering zet alles in het werk om tot een akkoord te komen'

Volgens een Griekse woordvoerder is het Tsipras en de zijnen deze keer menens. In een interview met Greece's Antenna TV zei hij dat hij er van overtuigd is dat de internationale schuldeisers de Griekse hervormingsvoorstellen deze keer zullen goedkeuren.

"De regering zet alles in het werk om tot een onmiddelijk akkoord te komen en een einde te maken aan de onzekerheid", aldus de woordvoerder.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Stappenplan voor komende vier dagen

Dit staat de komende dagen op de agenda:

1. Ten laatste vanavond, donderdag, moet Tsipras zijn nieuwe hervormingsvoorstellen aan Europa bezorgen.

Die zullen worden bekeken door de trojka of 'de instellingen': het IMF, de ECB en de Europese Commissie.

2. Eurogroep komt zaterdag samen.

De 19 ministers van Financiën worden ingelicht door de trojka. Zij gaan dan na of de Griekse voorstellen voldoende zijn voor een overbrugging en een derde hulpprogramma.

3. Zondag komen de 28 Euroleiders samen.

Op dit hoogste politieke niveau komt het dossier als de Eurogroep geen akkoord bereikte. Lukt dat ook niet onder de staats- en regeringsleiders, dan zal uiteindelijk de Grexit in gang gezet worden.

4. Maandag: wat doet ECB?

Tot maandag blijven de Griekse banken gesloten. Beslist de Europese Centrale Bank om geen geld meer te geven aan Griekenland, dan spreken we van een Grexit.

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Ook Syriza doet aan schijnbenoemingen, legt zijn laag van ambtenaren op de oude laag'

Guy Verhofstadt (Open VLD en fractieleider ALDE in Europees parlement) zegt op Radio 1 dat er een kans is om Griekenland aan boord te houden, als Alexis Tsipras met 'echte hervormingsvoorstellen' komt. Hij was niet onder de indruk van de voorstellen die Tsipras gisteren opsomde in het Europees parlement.

Volgens Verhofstadt raken de besparingen de gewone Griekjen, 'die al een laag inkoen hebben', maar blijft het Griekse systeem gewoon bestaan: 'Het cliëntilisme, de corruptie, ... Dat blijft doordraaien. Ook Syriza doet aan schijnbenoemingen, legt zijn laag van ambtenaren op de oude laag.'

Maar Europa moet ook 'haar huiswerk doen', aldus de liberale fractieleider.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Griekse banken blijven dicht tot maandag, 'geld afhalen gegarandeerd tot dan'

De Griekse Banken blijven tot maandag dicht, maar de Grieken kunnen tot dan wel geld afhalen, zo garanderen de banken.

Het dagelijks af te halen bedrag blijft wel beperkt tot 60 euro.

Zondag moet een akkoord gevonden zijn tussen Europa en Griekenland. Als maandag de ECB geen geld meer geeft, dan betekent dat wellicht een Grexit.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Het 'daverende applaus' voor Verhofstadt was de helft korter dan dat voor Tsipras'

Politiek filosoof Bleri Lleshi zag een ander debat tussen Alexis Tsipras en Guy Verhofstadt in het Europees parlement dan hetgeen domineerde in sommige media.

Hij plaatst een aantal kanttekeningen 'bij de beeldvorming van de media in dit verhaal'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Japan opent fors lager

De Nikkei, de beurs van Tokio, is 1,97 procent lager geopend. De index startte op 19.348,98 (- 388,66 punten). Op woensdag was de Nikkei al met 3 procent gezakt.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lagarde (IMF): 'Schuldherstructurering is noodzakelijk'

Christine Lagarde, hoofd van het IMF, heeft tijdens een toespraak in Washington herhaald dat een "herstructurering van de Griekse schuld noodzakelijk is".

Die herstructurering "is volgens ons noodzakelijk in het geval van Griekenland om de schuld leefbaar te houden".

Heel wat Europese landen zijn tegen het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden, terwijl het IMF daar in het verleden wel al voor gepleit heeft. Lagarde herhaalde het IMF-standpunt. Maar tegelijk probeerde ze geen olie op het vuur te gooien. "We hanteren geen strategie van radiostilte, maar proberen om behoedzaam de ontwikkelingen te volgen. Griekenland bevindt zich in een acute crisis, die ernstig en snel moet aangepakt worden".

"We blijven volop geëngageerd om een oplossing te vinden", aldus nog Lagarde.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Griekse banken blijven zeker tot en met maandag gesloten

Griekse banken blijven nog zeker tot maandag dicht. Het maximum bedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag. Dat is op de Griekse staatstelevisie bekendgemaakt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Fed deelt Griekse zorgen

De beleidsmakers bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, zijn bezorgd over de Griekse kwestie en de invloed daarvan op de economie. Dat bleek woensdag uit de notulen van de bijeenkomst in juni.

Volgens de beleidsmakers moeten er aantoonbaar meer bewijzen zijn dat de economie aantrekt alvorens de rentetarieven omhoog kunnen. Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent en bleef ook na de laatste beleidsvergadering halverwege juni onveranderd. Uit de notulen bleek wel dat er positivisme heerst over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, waaronder de ontwikkelingen met betrekking tot de consumentenbestedingen, huizenmarkt en loonstijgingen. Mochten de positieve cijfers een consistent vervolg krijgen, dan valt een renteverhoging te rechtvaardigen, zo luidde het oordeel van vrijwel alle beleidsmakers. De stabilisatie van de olieprijs en de dollar helpt bij het verminderen van de 'neerwaartse druk' op de inflatie, zo valt verder op te maken uit de notulen. Eigenlijk voorzagen de beleidsmakers twee renteverhogingen dit jaar.

De beleidsvergadering in juni vond echter plaats voor de ineenstorting van de beurzen in China. Ook werd er halverwege juni nog enigszins vanuit gegaan dat de Grieken en de andere landen binnen de eurogroep tot een vergelijk zouden komen. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Duitsland gaat een zware prijs betalen in het geval Griekenland uit de eurozone tuimelt'

"Het is een vergissing te denken dat het in het belang is van Duitsland om onderhandelingen af te breken en Griekenland actief richting grexit te sturen", aldus Marcel Fratzscher, hoofd van het DIW-instituut voor economisch onderzoek, in een reactie aan het persagentschap AFP.

"Duitsland zou een zware politieke prijs betalen als Griekenland uit de eurozone tuimelt", besluit hij.

Daar zijn aanwijzingen voor, rekening houdend met het toenemend aantal beschuldigingen aan het adres van Duitsland die de afgelopen maanden her en der zijn opgedoken. 'Europa en de rest van de wereld zouden een grexit in de eerste plaats beschouwen als het bewijs van een falend Duits beleid'.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Donald Tusk zegt het 'loud and clear': 'Uiterste deadline loopt deze week af'

Leden van de eurozone hebben Griekenland tot het einde van de week tijd gegeven om een voorstel voor ingrijpende hervormingen op tafel te leggen. Voldoet het voorstel, dan kunnen de Grieken rekenen op een nieuwe schijf noodhulp. Voldoet het plan niet, dan dreigt de grexit.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft tot vandaag willen vermijden het woord 'deadline' in de mond te nemen, maar daar kwam plots verandering in.

"De grimmige realiteit is dat we slechts vijf dagen de tijd hebben... Tot nu toe heb ik niet over deadlines willen spreken, maar vanavond moet ik luid en duidelijk zeggen dat de uiterste deadline deze week afloopt," aldus Tusk in een persconferentie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tsipras rekent op 'fair deal' voor Griekenland

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een toespraak voor het Europees Parlement woensdag om een eerlijke deal voor zijn land verzocht. Die 'fair deal' moet Griekenland in de eurozone houden.

Tsipras erkende daarbij de eigen verantwoordelijkheid in de Griekse kwestie, nadat de EU-leiders hem vijf dagen de tijd hebben gegeven om met overtuigende hervormingsvoorstellen op de proppen te komen.

Intussen heeft de Griekse regering al formeel een verzoek voor een driejarige lening ingediend bij het het European Stability Mechanism (ESM), dat zou worden gebruikt om aan de schuldverplichtingen van Griekenland te kunnen voldoen, en om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen. (Reuters)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse banken blijven tot vrijdag gesloten

De Griekse banken blijven tot en met vrijdag gesloten. Tot dan blijven ook de kapitaalcontroles van kracht, meldt een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën woensdag. Maandag, een dag na het Griekse neen bij het referendum over de Europese besparings- en hervormingsvoorstellen, werd de bankensluiting al verlengd tot woensdag. Sinds begin vorige week zijn de banken gesloten om te vermijden dat rekeninghouders massaal geld weghalen. De afhalingen aan de geldautomaten zijn beperkt tot 60 euro per dag. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Boze Verhofstadt leest Tsipras de les: 'Weg met de Griekse privileges'

Een opmerkelijk vurige Guy Verhofstadt nam de Griekse houding donderdag stevig op de korrel. Dat gebeurde in het Europees Parlement, waar de leider van de liberale fractie zich druk maakte over de 'Griekse privileges'.

reuters
© reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras komt morgen met hervormingsvoorstellen

De Griekse premier Tsipras heeft in het Europees parlement gezegd dat hij morgen 'geloofwaardige' hervormingen zal voorstellen om tot een eerlijk en duurzaam akkoord te komen.

"Ik heb geen geheim plan om Griekenland uit de eurozone te loodsen", aldus Tsipras.

Na de onduidelijkheid gisterenavond verduidelijkte een woordvoerster van de Europese Commissie dat die voorstellen ten laatste donderdagavond/middernacht moeten worden ingediend.

Bart Osaer
door Bart Osaer

(Uit het archief) Varoufakis in 2011: 'We zijn op weg naar het zwarte gat'

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legde ruim vier jaar geleden enkele pijnpunten van de Europese economie bloot. De toekomst oogde toen al onzeker en onheilspellend.

reuters
© reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

Europees noodfonds ESM ontvangt Grieks verzoek om steun

De eurolanden hebben een Grieks verzoek om een nieuw steunprogramma ontvangen. Dat heeft een zegsman van het Europese noodfonds ESM bevestigd. Het zou gaan om een programma voor drie jaar.

Daarmee is het eindspel van het Griekse drama ingeluid. De Griekse regering moet uiterlijk vrijdagochtend de begrotingsmaatregelen en economische hervormingen indienen die ze wil ondernemen in ruil voor de nieuwe leningen.

Op basis van die Griekse voorstellen moeten de institutionele schuldeisers en de eurolanden dan beslissen of de gesprekken over een nieuw steunprogramma van start kunnen gaan. Is hun oordeel negatief, dan dreigt een nieuwe crisistop van de staatshoofden en regeringsleiders zondag uit te draaien op een voorbereiding van een uitstap van Griekenland uit de eurozone.

Het Europese noodfonds ESM moet de stabiliteit in de eurozone waarborgen. Het fonds verleent sinds oktober 2012 onder strenge voorwaarden financiële steun aan noodlijdende eurolanden.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Vuurdoop Alexis Tsipras in Europees parlement: 'Griekse impasse niet de schuld van mijn regering'

Volgens de Griekse eerste minister Alexis Tsipras is de Griekse impasse "niet de schuld van de regering." In tegenstelling tot de vorige Griekse regeringen wil hij komaf maken met de almachtige oligarchen en met het cliëntelistisch systeem in zijn land, zei hij in het Europees Parlement in Straatsburg.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Livestream: Debat in Europees Parlement met Tsipras

Na de speech van de Griekse premier Alexis Tsipras steken de Europese parlementsleden van wal. Volg het hier live.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Grieken kunnen vliegtickets alleen nog contant betalen

Grieken kunnen hun vliegtuigtickets enkel nog met contant geld of een niet in Griekenland uitgegeven kredietkaart betalen. Meer dan 35 luchtvaartmaatschappijen hebben de Griekse reisagentschappen laten weten dat ze hun boekingen niet meer aanvaarden. Klanten moeten rechtstreeks op de luchthaven betalen voor hun vluchten.

Ook de transportsector ondervindt hinder van de kapitaalcontrole die de Griekse centrale bank heeft doorgevoerd. De transportbedrijven kunnen hun vrachtwagens niet meer voltanken door de beperkingen. Honderden Griekse truckers in binnen- en buitenland kunnen hun brandstof niet betalen. Griekse kredietkaarten worden in het buitenland niet meer aanvaard. Op de Griekse eilanden zouden bovendien tekorten dreigen.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras kreeg steun van extreem rechts

Tsipras kreeg tijdens zijn speech steun van Marine Le Pen en de haren.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Christian Noyer (ECB): 'Griekse economie staat aan de rand van de afgrond'

Christian Noyer, gouverneur van de Franse nationale bank en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt woensdag in een interview met de Franse radio Europe 1 voor 'chaos' in Griekenland, 'waar de economie zich aan de rand van de afgrond bevindt'. Als er zondag geen akkoord komt, is het te laat en zullen de gevolgen ernstig zijn, aldus Noyer.

Noyer maakt in het interview duidelijk dat de ECB Griekenland geen noodleningen meer kan verstrekken als er geen akkoord komt tussen de Griekse regering en haar schuldeisers. "De ECB kan niet oneindig risico's blijven nemen om de Griekse banken te ondersteunen'', aldus de gouverneur.

De Griekse banken blijven al maandenlang recht door de noodleningen van de Europese centrale bank.

reuters
© reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

"De politici hebben te weinig moeite gedaan"

"De politici hebben te weinig moeite gedaan. Dat is het probleem vandaag." reageert Verhofstadt kwaad. "Je praat over hervormingen, maar we hebben nog geen concrete voorstellen op tafel liggen."

Hij vreest dat we aan een sneltempo richting Grexit wandelen. "Niet de politici zullen het gelag betalen voor een Grexit, maar de Griekse bevolking."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Manfred Weber: 'Tsipras, denk ook eens aan de waardigheid van andere Europese burgers'

Manfred Weber, lid van de EVP-fractie in het Europees Parlement haalt zwaar uit naar de Griekse Premier. "Kijk ook eens naar de waardigheid van de andere Europese burgers. In vijf andere landen hebben de burgers het slechter dan de Griekse bevolking. Onthoud: Europa staat niet voor een som van verschillende landen, maar voor compromissen sluiten. Het wordt dringend tijd dat je op de proppen komt met een waardig hervormingsvoorstel."

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Wij willen geen clash met Europa, maar de mindset veranderen die Europa heeft neergehaald'

Tsipiras: "Wij willen geen clash met Europa, maar de mindset veranderen die Europa heeft neergehaald. Europa staat aan een cruciaal kruispunt: De Griekse crisis. Het is niet uitsluitend een Grieks probleem, maar een Europees probleem. Het is een teken aan de wand dat Europa onbekwaam is om het hoofd te bieden aan de schuldencrisis."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras speelt geopolitieke kaart uit

'We zullen de volgende dagen concrete voorstellen indienen en we zijn er van overtuigd dat wij aan de opgelegde verplichtingen zullen voldoen." Daarbij haalt de Griekse premier het geopolitiek belang van Griekenland aan. "Het slagen van de onderhandelingen is niet enkel in het economisch voordeel van de Europese Unie."

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Wij willen een akkoord met de lidstaten die de Grieken opnieuw hoop geeft'

Tsipras: "We mogen niet vergeten dat de Grieken de afgelopen 5,5 jaar veel toegevingen hebben gedaan. In vergelijking met andere landen, is het steunprogramma voor Griekenland bijzonder zwaar geweest. Wij willen een akkoord met de lidstaten die de Grieken opnieuw hoop geeft. We moeten een basis uitbouwen die de Griekse arbeidsbevolking opnieuw op de spoor helpt."

Niels Saelens
door Niels Saelens

'De grieken willen opnieuw wederzijds respect tussen Griekenland en Europa'

Alexis Tsipras: "Het is een cruciale tijd voor Griekenland en Europa. Nu sta ik hier enkele dagen na het verdict van de Griekse bevolking. Zij hebben een moedige keuze gemaakt. Zij hebben besloten om niet te breken met de Europese Unie, maar om terug te keren naar wederzijds respect tussen Griekenland en de Europa."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Dusk bevestigt: 'Grieken hebben tot het einde van deze week'

Donald Tusk, voorzitter Europese raad: "Tot nu toe heb ik vermeden om over deadlines te spreken, maar nu voel ik mij verplicht om één op te leggen. De grieken hebben tot het einde van deze week om met een hervormingsvoorstel over de brug te komen."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Livestream: Tsipras spreekt het Europees parlement toe

De Griekse premier Alexis Tsipras spreekt zo meteen het Europees parlement toe tijdens een plenair debat over de toekomst van Griekenland. Volg het hier live.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Grexit hoeft geen slechts nieuws te zijn voor de Griekse economie'

Hans-Werner Sinn, president van het Duitse Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek is er van overtuigd dat een grexit geen slecht nieuws is voor de Griekse economie. In een opiniestuk op CNN Money verwerpt de Duitse econoom alle doemberichten.

Om te beginnen zal Griekenland niet langer een beroep moeten doen op nieuwe leningen van de internationale schuldeisers als het land beslist zijn schulden niet langer af te betalen, start Sinn zijn pleidooi op de site.

Daarnaast is het volgens hem onzin dat de lokale economie niet zal kunnen profiteren van een zwakke drachma omdat "het land een zeer geringe exportmarkt heeft." Hij argumenteert dat de Grieken door de zwakke munt geen ander keus zullen hebben dan te winkelen bij de lokale handelaars. "De importproducten zullen simpelweg veel te duur zijn", aldus Sinn. Momenteel voert Griekenland 23 procent van zijn landbouwproducten in.

"Ook een Griekse kapitaalvlucht is uit de boze", klinkt het. De econonoom geeft toe dat bij de start van de devaluatie enkele vermogens het land zullen verlaten. Maar Sinn is er van overtuigd dat het kapitaal snel zal terugvloeien naar Griekenland.

"Investeerders zullen volop vastgoed kopen. Vervolgens zullen zij geld pompen in renovaties van die gebouwen."

REUTERS
© REUTERS
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Alle Menschen werden Brüder? Daar zijn we vandaag erg ver van verwijderd'

'De Europese verantwoordelijken toonden zich dogmatische en onverzettelijke boekhouders, die alleen maar oog hebben voor financiële doelstellingen, niet voor sociale uitdagingen als armoede, werkloosheid en onderwijs. Zo hebben ze Europa in een existentiële crisis gestort, want de anti-Europese bewegingen winnen bij de huidige kladderadatsch overal snel aan belang.'

Dat schrijft Ewald Pironet in zijn commentaar in Knack deze week.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tsipras moet vrijdag voorstel indienen, zondagavond komen 28 EU-leiders samen

De Griekse regering heeft van de leiders van de eurozone tot vrijdagochtend 8u30 uur de tijd gekregen om haar ultieme, gedetailleerde voorstellen in te dienen voor structurele hervormingen. Die moeten ten laatste tegen zondag een akkoord over nieuwe financiële steun opleveren. Of niet.

Zondagavond komen alle 28 EU-regeringsleiders samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Merkel: 'Niet uitgesproken optimistisch'

Bondskanselier Angela Merkel zei na afloop van de top dat ze niets ziet in een korte termijnoverbrugging die Griekenland in staat zou stellen de zomer door te komen, zonder een lange termijnoplossing. "Jullie zien me niet uitgesproken optimistisch".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Het gaat nu snel'

Grieks premier Alexis Tsipras zei na afloop van de top dat hij bereid is "een inspanning te leveren" om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en zo uit de crisis te geraken en een Grexit te vermijden.

Volgens Tsipras zijn de Europese regeringsleiders overeen gekomen om een "snelle procedure" te lanceren bij een akkoord. "Alle partijen realiseren zich dat de Griekse crisis een Europees probleem is dat moet opgelost worden", zei hij. Hij wil "een sociaal rechtvaardig en economisch haalbaar akkoord. De procedure zal snel gaan. Ze begint de komende uren met als doel om tegen het eind van de week klaar te zijn, ten laatste."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Driehoek Tsipras-Obama-Merkel

Volgens The Guardian heeft de Griekse premier Tsipras met de Amerikaanse president Obama getelefoneerd in de hoop dat de VS de EU in de richting van een deal zouden stuwen. Nog altijd volgens The Guardian belde Obama vervolgens Bondskanselier Merkel. De VS willen dat Griekenland in de eurozone blijft, en zijn ervoor beducht dat anders de invloed van Rusland in het Middellandse Zeegebied zou toenemen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donderdag of vrijdag?

Donald Tusk en Jean-Claude Juncker waren tijdens hun persconferentie niet helemaal precies over de deadline voor Griekenland. Volgens Tusk moeten de nieuwe Griekse voorstellen uiterlijk donderdagavond beschikbaar zijn, volgens Juncker vrijdagochtend voor 8u30.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Viceminister: Griekse banken zullen weer meer diensten aanbieden

Een aantal banken in Griekenland zullen tegen eind deze week geleidelijk meer diensten aanbieden. Dat verklaarde de viceminister van Financiën, Dimitris Mardas, op de Griekse openbare omroep. Hij bleef wel erg vaag.

De meeste Griekse banken zijn al acht dagen dicht, uit vrees voor een bankrun. Aan bankautomaten geldt een afhaallimiet van 60 euro per dag. Het decreet dat dit regelt, loopt woensdagavond af. In een nieuw decreet zouden een beperkt aantal instellingen -een duizendtal over heel Griekenland- meer diensten kunnen gaan aanbieden. Het gaat om dezelfde banken waar gepensioneerden zonder bankkaart al 120 euro per week kunnen afhalen. Mardas hoopt dat dit nieuwe decreet een oplossing biedt voor de "moeilijkheden die bedrijven ondervinden".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michel: 'Nu of nooit'

Volgens de Belgische premier Charles Michel is er tijdens de discussies klare wijn geschonken. 'Velen hebben gezegd dat de organisatie van een referendum de zaken nog moeilijker gemaakt heeft."

"Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik hoop dat premier Tsipras begrepen heeft dat de volgende dagen het moment van de waarheid zijn. Het is nu of nooit", aldus Michel. Michel is nog "niet zeker" dat het hervormingsplan donderdag ook daadwerkelijk op tafel zal liggen. Het zou volgens hem immers niet de eerste keer zijn dat de Griekse regering haar beloftes niet nakomt. "Het vertrouwen was beschadigd. En ik kan nog niet zeggen dat het vanavond hersteld is".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Juncker: 'Alle scenario's voorbereid, ook Grexit'

De Griekse regering heeft van de leiders van de eurozone tot vrijdagochtend 8.30 uur de tijd gekregen om haar ultieme, gedetailleerde voorstellen in te dienen. Dat zeggen Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Op dit moment is er, wegens het uitblijven van nieuwe voorstellen, geen basis voor onderhandelingen, zei Tusk na de eurotop.

Als Griekenland vrijdagochtend de voorstellen indient, zullen ze geanalysteerd worden en eerst binnen de eurogroep besproken worden. Vervolgens komen alle 28 Europese leiders zondagavond opnieuw samen. Zowel Tusk als Juncker hanteerden heel sterke taal op de afsluitende persconferentie van de eurotop. "Ik heb nooit over deadlines willen spreken, maar de ultieme deadline is eind deze week", zei Tusk. Volgens Juncker, die met de nodige gebaren eiste dat de Grieken nu eindelijk eens duidelijk maken "waar ze naartoe willen", is op dit ogenblik geen enkele hypothese uitgesloten. "We hebben een Grexit-scenario in detail voorbereid, een scenario voor humanitaire hulp aan Griekenland en ook een scenario voor een akkoord zodat we Griekenland in de euro kunnen houden, wat ik verkies."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Top afgelopen, zondag nieuwe top

De top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone is afgelopen. Voor zover bekend zijn ze uit elkaar gegaan zonder akkoord. Volgens de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi wordt er zondag een nieuwe top georganiseerd met alle 28 EU-leiders.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Athene vraagt overbruggingskrediet tot eind juli'

Dat melden verschillende persagentschappen. Zo'n voorlopige regeling zou vermijden dat de financiën van het land deze maand verder wegglijden en het zou beide partijen de tijd geven om 'een duurzaam akkoord' te bereiken. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Cyprioot stuurt zijn pensioen naar Tsipras

Een 80-jarige Cyprioot heeft zijn maandelijks pensioen naar de Griekse eerste minister Alexis Tsipras gestuurd, om Griekenland te helpen in de financiële moeilijkheden. Dat meldt persagentschap AFP.

'Kameraad Alexis, aanvaard deze kleine som voor het nationaal budget', schreef Anoufrios Michaelides in een brief aan Tsipras, waarbij een cheque van 505,65 euro zat. Dat is zijn totale maandelijks pensioen.

De 88-jarige man, die nog steeds een kleine winkel met elektronica heeft in Limassol, de op één na grootste stad van Cyprus, had op televisie mensen van zijn leeftijd zien aanschuiven aan banken om 60 euro te proberen afhalen, voor het referendum zondag in Griekenland. 'Ik ben een gevoelig man', legde de Cyprioot uit aan het Franse persagentschap AFP. 'Ik zei mezelf dat deze kleine geste van mijn kant anderen met meer geld kan aanmoedigen het volk te helpen.'

Michaelides zei nog dat twee medewerkers van Tsipras hem belden om hem te bedanken. Ze beloofden ook dat de eerste minister hem later zelf zal bellen.

De man, wiens drie dochters in Griekenland hebben gestudeerd, verduidelijkte dat hij 'neen' zou gestemd hebben bij het referendum, omdat het hem doet denken aan wat de Cyprioten in 2013 meemaakten. Het land, bedreigd door het faillissement, moest een reddingsplan aanvaarden met draconische maatregelen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Merkel tempert verwachtingen voor speciale eurotop

De Europese regeringsleiders zitten op dit moment samen in Brussel. 'We zullen ons vanavond nog geen afdoend beeld kunnen vormen', zo verwees ook de Duitse bondskanselier naar het uitblijven van Griekse hervormingsvoorstellen en van een verzoek om steun uit het Europese noodfonds ESM. Ze hamerde erop dat 'solidariteit' onlosmakelijk verbonden is met diepgaande Griekse hervormingen.

reuters
© reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Mark Rutte 'heel somber'

De Nederlandse premier vroeg zich luidop af of de Grieken wel een oplossing willen. 'De Griekse regering neemt een groot risico voor de Griekse bevolking'. Rutte beklemtoonde dat Athene niet aan 'verregaande hervormingen' en 'moeilijke maatregelen' zal ontsnappen als het land nieuwe leningen wil ontvangen en in de eurozone wil blijven. 'Het lot van Griekenland in de euro, de verantwoordelijkheid daarvoor, ligt in Athene. Niet hier.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik heb steeds meer moeite om de logica van premier Tsipras te begrijpen'

Zo reageerde de Belgische premier Charles Michel. 'Als de Griekse regering binnen de eurozone wil blijven, zoals haar bevolking wil, dan moet hij concrete, precieze en overtuigende voorstellen doen. Is er politieke wil bij de regering om in het belang van de bevolking een engagement te nemen?'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Alleen Grieken beseffen niet hoe urgent de situatie is'

Volgens Van Overtveldt kondigde Tsakalotos aan dat de nieuwe voorstellen in de lijn zullen liggen van wat de Griekse regering eerder al op tafel legde. 'Er is maar één regering in de eurozone die niet schijnt te beseffen hoe urgent de situatie is, en het is de Griekse', aldus de Belgische minister. Hij benadrukt dat de nieuwe voorstellen rekening zullen moeten houden met de nog verder verslechterde situatie waarin de Griekse banken zich bevinden. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Consternatie alom': Johan Van Overtveldt

Dat de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos - tegen de verwachtingen in - geen nieuwe voorstellen of nieuw verzoek om steun meebracht naar de vergadering van de eurogroep, zorgde volgens de Belgische minister Johan Van Overtveldt (N-VA) rond de tafel voor de nodige 'consternatie'. Tsakalotos hield een uiteenzetting over de toestand van de Griekse economie, maar daarin zat geen enkel concrete maatregel verwerkt.

belga
© belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Euroministers verwachten uiterlijk woensdagochtend nieuw Grieks verzoek om steun

De ministers van Financiën van de eurogroep hebben Griekenland gevraagd om een nieuwe brief met 'geloofwaardige voorstellen' en 'een aanvraag voor steun uit het Europese noodfonds ESM' voor te leggen. Ze verwachten die brief uiterlijk morgenochtend, zo heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem aangekondigd na afloop van het beraad van de ministers.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras bevestigt komst naar Europees parlement morgen

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft bevestigd dat hij morgen naar het Europees parlement gaat. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) Guy Verhofdstadt liet eerder weten dat hij het ongepast vond dat Tsipras het parlement niet wou toespreken.

Het Europees Parlement debatteert woensdagochtend over de uitkomst van het crisisberaad dat de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden dinsdagavond in Brussel houden over de Griekse crisis en de toekomst van de eurozone. Voor het eerst sinds zijn aantreden in januari tekent ook Tsipras present. "Na ons telefoongesprek heeft Tsipras bevestigd dat hij morgen naar de plenaire vergadering komt", zo tweette Schulz.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Donald Tusk ontmoet Mario Draghi voor de Europese top

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras zal Europees parlement morgen toespreken

De Griekse premier zal het Europees parlement morgen toespreken. Dat bevestigen verschillende diplomaten.

Een ander diplomaat zegt dat de Griekse delegatie tijdens de vergadering met de financiële ministers van de eurozone enkele hervormingsvoorstellen mondeling heeft toegelicht. Schriftelijke inzendingen worden morgen verwacht.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Eurogroep krijgt geen nieuwe voorstellen te zien

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos heeft de eurogroep geen nieuwe hervormingsvoorstellen voorgesteld. Dat bevestigen verschillende bronnen.

Het is onduidelijk of Tsipras op de top van staatshoofden en regeringleiders later op de avond wel iets zal presenteren.

Omstreeks 16 uur legt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een verklaring af.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Het gebrek aan druk vanuit de markt kan de Griekse onderhandelingsbereidheid vergroten"

Volgens Lucy O'Carroll, hoofdeconoom bij Aberdeen Asset Management kan een gebrek aan druk vanuit de markt de Griekse onderhandelingsbereidheid vergroten.

"Zeker als je bedenkt dat de Griekse onderhandelingspositie voor een belangrijk deel gebaseerd was op dreigen met 'gegarandeerde wederzijdse vernietiging", aldus O'Carroll.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Bild pakt uit met provocerende voorpagina

Het Duitse boulevardblad Blid pakt uit met een provocerende voorpagina.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Eurogroep start zonder nieuwe hervormingsvoorstellen van Griekenland

Bij de start van de eurogroep hebben de landen van de eurozone nog geen nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering ontvangen. Dat heeft voorzitter Jeroen Dijsselbloem deze middag verklaard.

De eurogroep bereidt de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone voor, die om 18 uur van start gaat.

"We wachten op de boodschap van (de nieuwe Griekse) minister Euclides Tsakalotos: kiest Griekenland voor het avontuur, of voor stabiliteit en geloofwaardigheid", zei Europees commissaris Pierre Moscovici.

Zijn collega Valdis Dombrovskis, die in de Commissie verantwoordelijk is voor de euro, zei dat in de eerste plaats het vertrouwen met Griekenland moet worden hersteld. "Als dat niet gebeurt, kan een Grexit niet worden uitgesloten." Even voordien had Moscovici een Grexit nog als een "vreselijke, collectieve mislukking" omschreven.

De Belgische minister Johan Van Overtveldt wees erop dat het vertrek van Griekenland uit de eurozone - "als het ooit zover komt" - in Athene wordt beslist. "Veel hangt af van de Griekse voorstellen, maar ze moeten alleszins passen in het kader dat gerespecteerd moet worden in een monetaire unie."

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

Delhaize betaalt Griekse werknemers cash

Delhaize betaalt zijn bijna 12.000 werknemers in Griekenland sinds deze week in cash geld. Een woordvoerder van de supermarktketen bevestigt een bericht daarover uit de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. "We willen onze appreciatie voor het personeel tonen. Ze kunnen wat extra vertrouwen nu wel gebruiken."

Delhaize merkt dat klanten in zijn 300-tal Griekse winkels meer basisproducten inslaan dan anders. "De vraag is niet normaal, maar nu kunnen we nog volgen met de bevoorrading", luidt het. "We merken wel dat veel meer met kredietkaart of bankkaart betaald wordt. Normaal is dat ongeveer 15 procent, nu gaat het toch al om 45 à 50 procent."

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse overheidsuitgaven daalden vorig jaar met 10,7 procentpunten

De Griekse overheidsuitgaven zijn vorig jaar met 10,7 procentpunten gedaald, tot nog 49,3 procent van het Griekse bbp. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. De Belgische overheidsuitgaven bedroegen in 2014 dan weer 54,3 procent van het bbp (-0,1%).

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Tsipras, het is een schande dat je niet naar het Europees parlement komt voor een debat'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekenland betaalt op tijd voor Russisch gas

Griekenland heeft op tijd betaald voor de levering van gas door Gazprom. Dat maakte het Russische staatsbedrijf bekend. Volgens een woordvoerder van Gazprom heeft Griekenland zijn import deze maand nog niet verlaagd ten opzichte van een jaar geleden. Er werd niet vermeld hoe hoog de rekening was.

Gazprom leverde in juli tot dusver 5 à 6 miljoen kubieke meter gas per dag aan het noodlijdende land. Volgens de zegsman wordt er vooralsnog niet met Griekenland gesproken over aanpassingen van het gascontract.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Hou je mond, ik ben aan het sms'n met Tsipras'

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commisssie heeft enkele europarlementsleden op hun plaats gezet. Hij kon het niet langer verdragen dat zij kritiek uitten op zijn gsmgebruik.

"Het is niet omdat ik aan het sms'n ben, dat ik mijn werk niet doet", aldus Juncker. Tussen de vergaderingen door stuurt hij enkele berichten naar de Griekse premier, Alexis Tsipras in aanloop naar de Europese top deze avond.

Daarnaast weerlegde hij de kritiek dat de Europese Unie en de Europese Commissie geen voeling hebben met de realiteit en het leven van burgers. "Het is zeer populistisch om te denken dat wij in onze vergulde salons vergaderen, ver weg van de bevolking."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Grote bedrijven in Griekenland betalen hun werknemers met cash

Minstens drie grote ondernemingen, waaronder een groot elektroketen, in Griekenland betalen hun personeel met cash geld.

De beslissing van die bedrijven is een teken aan de wand dat de beperkte gezinsbudgetten nu ook een impact hebben op de lokale handel. De marktsituatie in Griekenland is stevig verstoord.

Een op de drie Griekse ondernemingen overweegt hetzelfde te doen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Juncker: 'Niemand mag de Grieken willen buitengooien'

'Niemand mag de Grieken willen buitengooien,' zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker deze ochtend in het Europees parlement in Straatsburg.

Hij hoopt vanavond op de Europese top van Alexis Tsipras duiding te krijgen bij het regferendum dat afgelopen zondag in Griekenland werd gehouden, alsook een plan van Tsipras gepresenteerd te krijgen. Daarmee legt hij net als bijvoorbeeld Duits bondskanselier Angela Merkel de bal in het kamp van de Grieken.

Michael Ilegems
door Michael Ilegems

Ontwikkelaars ontvluchten Griekenland

Duizenden Griekse it-professionals verlaten hun vaderland om hun geluk elders te gaan beproeven.

Er vindt een ware braindrain plaats in Griekenland, zo meldt ZDNet. De Amerikaanse tech site baseert zich onder meer op een rapport van Endeavor Greece, een non-profit organisatie die ten diensten staat van behoeftige Griekse entrepreneurs.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Vier Griekse banken staan aan de rand van de afgrond

Het ziet er niet goed uit voor de vier zwakste banken in Griekenland. Als de Europese Centrale Bank ze niet snel extra financiële steun geeft, komt een faillissement wel heel dichtbij. Dat schrijft The Economist.

De nationale bank van Griekenland, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias en Alpha Bank zitten in de gevarenzone.

Volgens verschillende analisten is een Grexit niet enkel terug van weggeweest, maar is het nu het meest waarschijnlijke scenario dat op tafel ligt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Frist Bolkenstein schrijft brief aan premier Mark Rutte: 'Beste Mark, dring aan op vertrek Griekenland'

Frits Bolkenstein, oud-lid van de Europese Commissie, heeft in een open brief in De Volkskrant Nederlands premier Mark Rutte gevraagd om op de Europese top van vanavond 'aan te dringen' op het vertrek van Griekenland uit de Eurozone.

Enkele fragmenten:

'Griekenland is destijds op volstrekt ondeugdelijke gronden door de Europese Raad tot de eurozone toegelaten. Dat land is zich daarop te buiten gegaan aan buitensporig veel leningen die in geen verhouding staan tot de kracht van zijn economie.'

'Die Grexit zal her en der rampzalige gevolgen hebben, zowel in Griekenland zelf als elders in de Europese Unie.'

'De Europese Raad, waar u toe behoort, heeft nu de mogelijkheid zijn fout van weleer te herstellen. Ik verzoek u daarom op de aanstaande Eurotop aan te dringen op een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat zal uiteindelijk het beste zijn voor de Europese Unie als ook voor Griekenland zelf.'

.
© .
Niels Saelens
door Niels Saelens

Deuren beurs Athene blijven gesloten

De Griekse aandelenbeurs blijft nog zeker tot morgen dicht. Dat maakte de toezichthouder op de beurshandel, de Hellenic Capital Market Commission, dinsdag bekend. Het besluit volgt op het sluiten van de banken in het land.

Ook de banken zijn dinsdag en woensdag dicht en de dagelijkse afhaallimiet van 60 euro per persoon blijft van kracht.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Fidel Castro feliciteert Tsipras met 'briljante politieke zege'

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gefeliciteerd met diens "briljante politieke zege". Fidel volgde het Griekse referendum op televisie, zo schreef hij in een brief die de regeringsgezinde nieuwssite "Cubadebate" maandag (lokale tijd) vrijgaf.

"De Latijns-Amerikaanse en Caribische bevolking bewondert de manier waarop Griekenland zijn identiteit en cultuur tegen bedreigingen van buitenaf verdedigt", zo schreef de revolutionaire leider.

(Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'16 van de andere 18 EU-landen wil Griekenland laten gaan'

Volgens de Griekse krant Ekathiremini, die 'bronnen in Brussel' citeert, zouden 16 van de andere 18 landen van de eurozone voor een Grexit zijn.

Frankrijk lijkt bij monde van president François Hollande alvast het meest toegeeflijke. Voor Frankrijk is de Griekse vraag naar schuldherschikking bespreekbaar.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Crisis is niet schuld van de stoute Duitsers'

De Griekse crisis is niet de schuld van de "stoute Duitsers", maar van de Griekse leiders van de jongste vijftien tot twintig jaar. Dat vindt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni.

Erg nuttig was het referendum zondag niet, oordeelt Gentiloni voorts in de Corriere della Sera. "De situatie is niet opgelost met de overwinning van het nee-kamp. De stemming heeft ervoor gezorgd dat Alexis Tsipras de steun heeft van de meerderheid van de Grieken, maar dat is geen oplossing."

Gentiloni wil de Grieken in elk geval in de Europese Unie houden en wijst "boekhoudkundige" argumenten over een Grexit uit de eurozone van de hand. "Er zijn niet enkel culturele, sentimentele en historische argumenten, er zijn ook de sterke geopolitieke argumenten", merkte hij nog op. "Het feit dat Griekenland lid blijft van de EU en de Navo mag geen element van tweede rang zijn in onze analyse."

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Symbolische foto: de euro wordt "ontmanteld"

Toeval of niet, maar net na een Griekse 'Oxi' wordt het euroteken voor het kantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt uit elkaar gehaald. Zij het wel voor de eerste onderhoudsbeurt in veertien jaar tijd.

Het werk komt van de hand van de kunstenaar Ottmar Hoerl. Aan het onderhoud hangt er een prijskaartje van 80.000 euro.

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

'We mogen het risico van een Grexit niet nemen'

Er bestaat een basis voor een akkoord om Griekenland financieel te redden. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls dinsdag gezegd op radio RTL. Hij vertelde er ook bij dat er geen taboes mogen zijn als het aankomt op een herschikking van de Griekse schuld.

"Frankrijk is ervan overtuigd dat we het risico van een Grexit niet mogen nemen", zei Valls. "Niet om economische redenen, en al zeker niet om politieke redenen".

(Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Cartoon: boksmatch tussen Merkel en Tsipras op komst?

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Banken redden duurde 24 uur, een volk redden duurt weken'

'Toen de grootbanken de economie omverwierpen, duurde het 24 uur voor de Europese leiders de banken redden. Nu een volk gered moet worden, duurt het al weken.' Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez op Radio 1.

Zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten zegt dat Tsipras 'tot nog toe op geen enkele manier heeft getoond te weten hoe een economie weer tot leven komt. Ook hij doet bijvoorbeeld aan platte politieke benoemingen.'

De Europese leiders moeten volgens de liberale tonen dat de Europese Unie meer is dan een financieel of boekhoudkundig project.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Juristen pluizen Europese verdragen uit ivm Grexit'

Volgens de Financial Times zijn juristen de Europese verdragen aan het uitpluizen om na te gaan hoe een Grexit legaal kan, al dan niet tijdelijk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Rutte: 'Tsipras moet niet met een flutverhaal komen'

De Griekse premier Alexis Tsipras moet vandaag een nieuw plan meenemen naar Brussel. Uit veel reacties blijkt dat ondanks zijn klinkende overwinning in het referendum (61% stemde tegen het ontwerp van voorstel van de instellingen voor besparingen), Tsipras op niet veel extra manoeuvreerruimte kan rekenen.

De Nederlandse liberale premier Mark Rutte liet aan duidelijkheid niets te wensen over. De Nederlander hamert erop dat de eurozone bestaat bij strakke afspraken, aldus NOS. 'En als de Grieken daar niet toe bereid zijn, dan houdt het op. Ik weet dan niet hoe we er anders uit moeten komen. Ze moeten niet met een flutverhaal komen.'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tokio opent hoger

De Nikkei, de beurs van Tokio, opent fors hoger, ondanks de onzekerheid in Europa. Hij opent 1,2 procent hoger (+242,11 punten) op 20.354,23 punten.

De dollar stijgt in waarde ten opzichte van de yen, en de koers yen-euro is stabiel.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

ECB verscherpt voorwaarden

De Europese Centrale Bank geeft, zoals eerder gemeld, geen extra noodkredieten aan Griekse banken en houdt die op 29 miljard euro.

Maar de ECB heeft de "haircut bijgesteld", dat wil zeggen dat de waardepapieren die de banken als onderpand geven, lager ingeschat worden. Hoeveel lager heeft de ECB niet bekendgemaakt, maar de banken zullen dus meer onderpand moeten bieden voor de noodkredieten. Volgens de Financial Times hebben de vier grote Griekse banken "naar verluidt nog genoeg" om als onderpand te dienen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Grieken accepteren geen niet-levensvatbare oplossing'

De Grieken hebben met het referendum laten verstaan dat ze beter verdienen en een niet-levensvatbare oplossing niet zullen accepteren. Dat zei de nieuwe Griekse minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, bij zijn eerste publieke optreden als minister. 'We willen het gesprek met de schuldeisers voortzetten. Ik geloof dat er iets kan veranderen in Europa.'

De minister gaf wel toe zenuwachtig te zijn voor zijn nieuwe functie, die hij opneemt op 'een moment dat niet het makkelijkste in de Griekse geschiedenis is'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Merkel en Hollande verwachten snel voorstellen

Duitsland en Frankrijk zetten nieuwe druk op de Griekse regering bij het zoeken naar oplossingen voor de economische crisis. Athene moet 'dringend' constructieve voorstellen doen, zegden de Franse president François Hollande en bondskanselier Angela Merkel na een ontmoeting in Parijs in zo goed als gelijke bewoordingen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Hoe Duitsland Griekenland behandelt, is hypocriet'

De Franse stereconoom Thomas Piketty haalt in een interview met Die Zeit zwaar uit naar de Duitse regering. Lees verder.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

ECB handhaaft niveau van noodleningen voor Griekse banken

Dat deelt de ECB mee na een bijeenkomst van de raad van bestuur in Frankfurt. De noodsteun bedraagt op dit moment bijna 90 miljard euro.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Griekse rentes stijgen zeer fors

De rentes op Grieks staatspapier zijn uiterst fors gestegen op de secundaire markt, waar reeds uitgegeven staatspapier verhandeld wordt. De tienjaarsrente steeg volgens data van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg, rond 19 uur, met zowat 326 basispunten tot 17,27 procent. Bij de tweejarige obligaties kwamen er maar liefst 1.450 basispunten bij tot 48,26 procent. Vrijdag was die rente nog gesloten op 34,8 procent.

De toegenomen onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zette maandag ook druk op de staatsleningen van andere Zuid-Europese eurolanden. Wanneer de vraag naar die leningen afneemt, stijgen de rentes op die obligaties. Dat verklaart meteen waarom de rentes op staatspapier van 'veilige landen' als Duitsland, Finland en Nederland daalde. België sluit hier nauw bij aan: de rente op het Belgische papier met looptijd van tien jaar steeg uiterst beperkt met zowat 0,8 basispunt tot 1,268 procent tegenover 1,2627 vrijdag. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Banken blijven nog minstens twee dagen dicht

De Griekse banken blijven ook dinsdag en woensdag nog gesloten. Dat heeft de regering met de banken afgesproken, zo berichtte de openbare zender ERT. In Griekenland gelden sinds vorige week maandag controles op het kapitaalverkeer. De banken zijn al een hele week dicht om te vermijden dat rekeninghouders massaal geld weghalen. Burgers kunnen sindsdien per dag nog maximaal 60 euro afhalen aan de geldautomaten. Dat bedrag zou ook de komende twee dagen als plafond gelden. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Europese beurzen slikken verlies

Het beeld is niet eenduidig. In Londen (Groot-Brittannië is geen lid van de euro) verliest de FTSE100-sterindex 0,76 procent. Maar in Frankfurt, Brussel en Amsterdam is het verlies tweemaal zo groot: respectievelijk -1,52 procent voor de Dax, -1,53 procent voor de Bel20 en -1,45 procent voor de AEX. De Parijse graadmeter CAC40 moest het meest terrein prijsgeven: -2,01 procent. In Zuid-Europa zijn de verliezen gevoelig groter. Die landen hebben zelf, in mindere mate, besparingen en hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor steun. De markten reageren er doorgaans heviger bij belangrijke euro-ontwikkelingen. In Portugal staat -3,81 procent op de tabellen voor de beurs van Lissabon. De beurs van Milaan incasseert 4 procent verlies. Madrid weet de achteruitgang te beperken tot zowat 2,2 procent. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'ECB-bestuur zit samen over noodleningen voor Griekse banken'

De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zit sinds 18 uur samen voor telefonisch overleg over de noodleningen voor de Griekse banken. Dat werd bij bankbronnen vernomen. De ECB wil de vergadering niet bevestigen, die volgens twee bronnen nabij de nationale centrale banken om 18 uur startte. De ECB-top zal moeten beslissen over de zogenaamde 'Emergency liquidity assistance'-kredieten waarmee de Griekse banken rechtgehouden worden. De Griekse centrale bank heeft de ECB gevraagd het plafond voor die noodkredieten verder op te trekken. Het plafond staat nu op 89 miljard euro. Zonder die steun, zouden de Griekse banken al in geldnood gekomen zijn omdat de Grieken massaal geld afgehaald hebben.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wall Street wist openingsverlies deels uit

In Wall Street hebben de financiële markten daags na de 'neen' bij het Griekse referendum met verlies de handelsdag gestart. Maar anderhalf uur na openingen zijn de verliezen bijna uitgewist. De Dow Jones-sterindex ging 0,92 procent lager bij opening, technologiegraadmeter Nasdaq 0,93 procent. De breed samengestelde S&P500-index gaf 0,84 procent prijs. Maar gaandeweg zijn die verliezen aan het verdwijnen. De Dow Jones noteert rond 17.15 uur (11.15 uur lokale tijd New York) op 0,26 procent verlies, na zelfs even op winst gestaan te hebben. De Nasdaq staat op een verlies van zowat 0,15 procent, de S&P500 op zowat -0,25 procent. De olie opende voorts fors lager in New York. Een vat van de soort 'light sweet crude' voor levering in augustus ging 2,41 dollar lager tot 54,51 dollar rond 15.20 uur. In Israël daalde de euro tot de laagste stand ooit sinds de invoering: -0,54 procent tot 4,16 shekel. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Oppositie geeft Tsipras rugdekking

Een dag na de afwijzing van de besparings- en hervormingsvoorstellen van de schuldeisers van Griekenland hebben de politieke partijen in Athene de rangen proberen te sluiten. De linkse premier Alexis Tsipras kreeg volgens minister van Defensie Panos Kammenos rugdekking van de voornaamste oppositiepartijen met het oog op nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers. 'De premier gaat naar Brussel om te onderhandelen namens het hele Griekse volk', zo verklaarde Kammenos. Hij is leider van de Onafhankelijke Grieken (ANEL), de nationalistische partij die samen met het radicaal linkse Syriza van premier Tsipras sinds eind januari aan de macht is in Athene. Tsipras en Kammenos pleegden maandag overleg met de leiders van de belangrijkste oppositiepartijen. Ze raakten het eens over een gemeenschappelijke benadering van de onderhandelingen over een nieuw akkoord. Er zou aan een gemeenschappelijke verklaring gewerkt worden. Het akkoord moet volgens Kammenos ook 'de houdbaarheid' van de Griekse staatsschuld regelen. De communistische partij sloot zich niet aan bij de verklaring. Het uiterst rechtse Gouden Dageraad was niet uitgenodigd op het overleg. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

IMF 'bereid om Griekenland bij te staan'

Het Internationaal Monetair Fonds is bereid om Griekenland bij te staan indien er een verzoek komt. Dat heeft directrice Christine Lagarde gemeld in een korte reactie op het referendum waarin de hervormings- en besparingsmaatregelen van het IMF en de andere schuldeisers werden afgewezen. 'Het IMF heeft nota genomen van het referendum in Griekenland. We houden de situatie van nabij in de gaten en staan klaar om Griekenland bij te staan indien er een verzoek komt', zo luidt het in een korte verklaring. (Belga)

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Yanis Varoufakis: de rebel die graag tegen schenen schopt in 10 quotes

Niels Saelens
door Niels Saelens

Euclid Tsakalotos volgt Varoufakis op als Grieks minister van Financiën

Euclid Tsakalotos, de economische woordvoerder van Syriza volgt Yanis Varoufakis op als minister van Financiën van Griekenland.

De nieuwe minister heeft al een prominente rol gespeeld tijdens de onderhandelingen met de schuldeisers nadat Varoufakis niet meer welkom was aan de onderhandelingstafel.

Tsakalotos is geboren in Rotterdam en studeerde in Oxford. De 55-jarige professor was tot op heden onderminister van Internationale Economische Betrekkingen in de regering van de linkse premier Alexis Tsipras. Hij is alleszins discreter dan zijn voorganger Yanis Varoufakis.

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

Spaanse regering wil nieuw steunprogramma

Spanje is voorstander van onderhandelingen over een nieuw, derde steunprogramma voor Griekenland. Dat heeft minister van Financiën Luis de Guindos maandag verklaard in een reactie op de afwijzing van de besparings- en hervormingsvoorstellen van de kredietverleners in een referendum.

Het duidelijke "neen" aan de kredietverleners domineert ook in Spanje het politieke leven. Het vierde grootste euroland moest drie jaar geleden zelf nog beroep doen op Europese steun, maar Griekenland is "helemaal niet te vergelijken" met Spanje, zo verzekerde de Guindos.

De Guindos beklemtoonde dat Griekenland in de eurozone moet blijven en dat onderhandelingen moeten aangeknoopt worden over een derde steunprogramma. "Dat is absoluut noodzakelijk gezien de omstandigheden en vanuit het oogpunt van de financiële markten", zei de minister, die er wel aan toevoegde dat Griekenland nood heeft aan hervormingen. "Andere landen hebben dat ook gedaan en zij zijn de crisis achter zich aan het laten."

De conservatieve Partido Popular van De Guindos en premier Mariano Rajoy moet eind dit jaar naar de kiezer. De regeringspartij wordt het vuur aan de schenen gelegd door Podemos, een linkse protestpartij die nauwe banden onderhoudt met Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras. Podemos-voorman Pablo Iglesias noemde het resultaat van het referendum dan ook "een zege voor de democratie".

Volgens Spaanse media kan Podemos alleen maar wel varen bij het Griekse referendum. "Sinds de voorbije nacht klinkt de bewering dat alles wat zich verzet tegen de Partido Popular radicaal en populistisch is zeer, zeer achterhaald", zo schreef de liberale krant La Vanguardia, die ook vreest dat het wantrouwen van beleggers tegenover de zwakkere eurolanden opnieuw zal toenemen.

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Niels Saelens
door Niels Saelens

Merkel akkoord dat Tsipras dinsdag nieuwe voorstellen op tafel legt

De Griekse premier Alexis Tsipras is maandagochtend in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel overeengekomen dat Athene dinsdag op de eurotop in Brussel voorstellen op tafel zal leggen om de onderhandelingen met de kredietverleners recht te trekken. Dat blijkt uit een korte mededeling van de Griekse regering.

Eerder vandaag doorprikte Merkel al de hoop op een snelle doorbraak. Ook na het ontslag van de in Berlijn in ongenade gevallen minister van Financiën Yanis Varoufakis ziet de bondskanselier geen basis om snel van start te gaan met onderhandelingen over een nieuw steunprogramma. Daarvoor zijn de voorwaarden nog niet ingevuld, liet ze bij monde van haar woordvoerder verstaan.

Het resultaat van het Griekse referendum is "een verwerping van het principe dat als leidraad diende bij onze steun aan eurolanden in moeilijkheden, namelijk dat solidariteit onlosmakelijk verbonden is met inspanningen", zei de zegsman van Merkel.

Merkel spreekt vanavond in Parijs met de Franse president François Hollande, die wat afstand heeft genomen van de harde opstelling van Berlijn. Het onderonsje vormt de aanloop naar een top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone, morgenavond in Brussel.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'60 procent kans op een Grexit'

De Nederlandse bank ABN Amro acht de kans op een Grexit 60 procent na de Griekse 'nee' van zondag. Dat meldde de bank in een reactie op het Griekse referendum.

Volgens de bank is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een akkoord wordt gesloten tussen Griekenland en de andere eurolanden. De kans op een Grexit is daardoor aanmerkelijk gegroeid.

Hoewel het vertrek van de Grieken uit de muntunie de Europese economie onder druk zal zetten, verwacht ABN dat de gevolgen te overzien zijn voor de andere eurolanden. In vergelijking met 2011 is de rest van de eurozone minder kwetsbaar geworden voor de problemen van de Grieken.

De Griekse economie zal bij een vertrek enkel verder in het slop raken, verwacht de bank. Door de nee-stem is de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond verhoogt voor de noodsteun die aan Griekse banken wordt verleend eveneens kleiner geworden. De banken zouden daardoor dieper in de problemen raken en langer gesloten moeten blijven.

Tegelijkertijd raakt ook het geld van de Griekse overheid op. Hierdoor kunnen onder andere pensioenen mogelijk niet meer worden betaald.

De financiële markten zullen de gevolgen volgens ABN merken, maar minder dan bijvoorbeeld bij het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, in 2008. Bovendien ziet de bank geen andere eurolanden die Griekenland zouden volgen.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

De Finse minister van Financiën vertrekt met goede moed richting Brussel

Alexander Stubb, de Finse minister van Financiën is er van overtuigd dat de instellingen tot een akkoord kunnen komen met Griekenland. Dat laat hij via twitter weten. "Alle problemen kunnnen opgelost worden."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras heeft gebeld met Poetin en Draghi

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft maandagochtend overleg gepleegd met voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Hij belde ook met de Russische president Vladimir Poetin, zo is in regeringskringen vernomen. De Griekse president Prokopis Pavlopoulos telefoneerde dan weer met de Franse president Francois Hollande.

De telefoontjes met Draghi en Poetin vonden plaats tijdens een pauze in de gesprekken tussen de Griekse partijleiders die Tsipras een dag na het referendum op touw heeft gezet.

De Europese Centrale Bank moet zich maandag beraden over de noodkredieten aan de Griekse banken. Die zijn al een week gesloten nadat de nationale bank het kapitaalverkeer aan banden moest leggen om een bank run en een instorting van het Griekse bankwezen te voorkomen.

De Griekse premier had een kort onderhoud met Poetin. Het Kremlin sprak maandag de hoop uit dat Griekenland zo snel mogelijk een "een noodzakelijk compromis" kan vinden met zijn schuldeisers.

Tsipras belde zondagavond na de volksraadpleging ook al met Hollande. Het Franse staatshoofd, die zich steeds meer opwerpt als bemiddelaar, ontvangt later op maandag de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor spoedoverleg over de Griekse kwestie. Dinsdag komen de ministers van Financiën en nadien de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone bijeen in Brussel.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Extra geld voor groei economie is welkom'

De Griekse gemeenschap in Limburg volgt de politieke en economische situatie op de voet. "De meerderheid vindt dat het Europese geld moet dienen om schulden af te betalen en alle rest, zoals een schuldherschikking of middelen om de economie aan te zwengelen, mooi meegenomen is", zegt Michael Kapenekakis, voorzitter van Griekse verenigingen in Maasmechelen en bedrijfsleider met belangrijke zakenrelaties in Griekenland.

"Het doet pijn om de mensen in Griekenland te horen kreunen onder de situatie", aldus Kapenekakis. "Maar de vorige generatie politici hebben het zelf veroorzaakt. Griekenland heeft jaren boven zijn stand geleefd. De Olympische Spelen hebben bijvoorbeeld teveel geld gekost. De rijken zijn rijker geworden en de armen armer. Alles wat we nu kunnen vragen, is dat men helpt met de schulden af te lossen. Daar mogen we al blij mee zijn, want Europa heeft al veel geduld gehad. Alle extra's zijn mooi meegenomen."

Intussen dreigt de chaos. "Mijn Griekse leveranciers zeggen mij nu niet te betalen", aldus de bedrijfsleider. "Ze kunnen toch niet aan hun geld. Hetzelfde geldt voor hoteleigenaars die door touroperators moeten betaald worden. Ze zullen via buitenlandse rekeningen moeten incasseren. Nee, de huidige situatie baart ons grote zorgen. We leven sterk mee, maar kunnen helaas weinig doen."

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Mandaat voor nieuwe onderhandelingen moet van eurogroep komen'

De Europese Commissie houdt zich klaar om opnieuw te gaan onderhandelen met Griekenland, maar heeft daarvoor een mandaat van de eurogroep nodig. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis maandag gezegd, daags na het Griekse referendum. De overwinning van het 'neen'-kamp heeft de situatie een pak moeilijker gemaakt, benadrukte hij.

De Commissie respecteert de democratische keuze die de Grieken hebben gemaakt, maar ze hebben de kloof met de andere eurolanden wel groter gemaakt, betoogde Dombrovskis. "De Griekse regering moet nu snel hervormingen implementeren. Dat betekent dat ze zich verantwoordelijk moet opstellen en eerlijk moet zijn over de mogelijke gevolgen van de beslissingen."

Volgens Dombrovskis is de Commissie bereid om opnieuw naar een "oplossing" te zoeken, maar ze wacht daarvoor op de ministers van Financiën van de eurozone. "De eurogroep en de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone moeten beslissen over de stappen die nu moeten worden gezet." Morgen komen de ministers van Financiën om 13 uur samen, de top start om 18 uur.

Of er opnieuw over een schuldverlichting gepraat zal kunnen worden, zal afhangen van het mandaat dat de Commissie al dan niet krijgt, zei Dombrovskis. Hij meent dat het herstellen van de financiële stabiliteit in Griekenland zeer moeilijk wordt zonder nieuwe steun van buitenaf en zonder "geloofwaardige strategie".

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Volgens een woordvoerder heeft Hollande vandaag niet gebeld met Tsipras

Een woordvoerder van François Hollande ontkent dat de Franse president vandaag telefonisch contact heeft gehad met Tsipras. Volgens de woordvoerder hebben de twee enkel zondagnacht met elkaar gebeld.

Hollande zit vanavond samen met de Duitse bondskanselier, Angela Merkel aan tafel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras belt met Poetin

Volgens een Griekse diplomaat zal Tsipras deze namiddag bellen met Poetin. De diplomaat heeft aan het persagentschap Reuters laten weten dat het initiatief van de Russische president komt.

Tsipras zal telefonisch contact opnemen met Poetin tussen de onderhandelingen met de Griekse partijleiders door.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Duitsland ziet nog geen basis voor nieuwe onderhandelingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet vooralsnog geen basis voor onderhandelingen met Griekenland over een nieuw steunprogramma. Zo heeft haar woordvoerder gereageerd op de duidelijke afwijzing van de besparings- en hervormingsvoorstellen van de geldschieters in het Griekse referendum van zondag.

De Duitse regering "heeft kennis genomen van het duidelijke neen en respecteert dit resultaat", aldus de zegsman. Hij beklemtoonde dat "de deur voor nieuwe gesprekken steeds open blijft", maar "in het licht van de beslissing van de Griekse burgers zijn de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma momenteel niet ingevuld."

Volgens de woordvoerder van Merkel moet nu bekeken worden hoe de Griekse burgers geholpen kunnen worden. "In dit alles zal veel afhangen van de voorstellen die de Griekse regering op tafel legt", klinkt het in Berlijn.

Intussen beklemtoonde de woordvoerder van het ministerie van Financiën dat schuldkwijtschelding nog steeds geen gespreksonderwerp is. Het Duitse standpunt is niet veranderd, aldus de woordvoerder.

Reuters
© Reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse 'Oxi' deert de euro niet

Na het Griekse referendum kelderde de euro van 1,11 naar 1,096 dollar. Ondertussen staat de Europese munt opnieuw op 1,106 dollar. Volgens Koen De Leus, Senior Economist bij KBC is dat herstel niet zo verwonderlijk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Oxi en dan Grexit?

Het referendum in Griekenland roept veel vragen op, schrijft professor Herman Matthijs. 'Tsipras heeft een klinkende overwinning behaald. Toch dreigt een Pyrrusoverwinning.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Noodkredieten voor Griekse banken mogen niet worden verlaagd'

Als het van de Franse minister van Financiën Michel Sapin afhangt, mag het niveau van de noodkredieten voor de Griekse banken niet worden verlaagd. Hij vindt wel dat het nu aan de Griekse regering is om voorstellen te doen na het uitgesproken 'neen' in het referendum van zondag.

"De stem op zich regelt niets", zei Sapin op de radio-omroep Europe 1. Of Griekenland al dan niet in de eurozone blijft, "zal afhangen van de kwaliteit van de onderhandelingen die opgestart zullen worden".

De Europese Centrale Bank is volledig onafhankelijk in haar beslissingen, beklemtoonde de Franse minister, maar als het van hem afhangt, mogen de noodkredieten (ELA) niet worden verlaagd. Het is de ECB die beslist hoeveel noodsteun de Griekse nationale bank mag doorstorten aan haar financiële instellingen.

Ondanks het duidelijke 'neen', is Sapin niet uitgesproken negatief. "Europa staat voor moeilijkheden, maar bevindt zich niet in moeilijkheden", zei hij. "Europa heeft een hele instrumentarium ontwikkeld, Europa gaat tonen dat het zichzelf zeer goed kan beschermen."

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Rusland hoopt op een snelle deal tussen Griekenland en de instellingen

Volgens een Russische woordvoerder hoopt Kremlin op een snelle deal tussen Griekenland en de schuldeisers.

De Europese ministers van Financiën verwachten dat Griekenland morgen over de brug komt met nieuwe voorstellen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Grieks referendum is een terecht 'nee' tegen boekhouders, een 'ja' voor politiek

De Grieken hebben met hun 'neen' de boekhouders weggestemd, schrijft Knack.be-hoofdredacteur Simon Demeulemeester.

'Ze vragen politieke antwoorden op een politiek probleem. Meteen overstijgen ze zo zichzelf, en leggen ze de vinger op de Europese wonde.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Premier Tsipras overlegt met andere partijleiders

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras pleegt maandagvoormiddag overleg met de leiders van een zestal andere politieke partijen. Die zijn, de dag na het referendum, op vraag van Tsipras uitgenodigd op het paleis van president Prokopis Pavlopoulos.

Naar verluidt zou Tsipras de andere partijen op de hoogte willen stellen van zijn strategie voor de verdere onderhandelingen met de institutionele schuldeisers van Griekenland en zich van hun steun willen verzekeren.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

China hoopt op inspanningen "van alle partijen"

Nu de Grieken 'neen' hebben gestemd in het referendum over de hervormingsvoorstellen, moeten "alle partijen" inspanningen leveren. Daarop hoopt althans de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Cheng Guoping, zo zei hij maandag in Peking.

Voor China is Griekenland een belangrijke toegangspoort naar Europa. Het is geen toeval dat staatsrederij Cosco grote delen van de haven van Piraeus in handen heeft en zelfs geïnteresseerd is in een overname.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Zowel Griekenland als de schuldeisers moeten toegevingen doen'

Volgens Sandro Gozi, de Italiaanse ondersecretaris bij het kabinet voor Europese zaken kunnen Griekenland en de instellingen nieuwe onderhandelingen enkel tot een goed einde brengen als beide partijen bereid zijn om toegevingen te doen.

"Als iedereen overtuigd is van zijn groot gelijk en denkt dat alles wat de tegenpartij zegt fout is, zullen wij geen vooruitgang boeken", zei Gozi in een interview met Sky Italia television. "We moeten ons best om elkaars standpunten te begrijpen."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Onzekerheid Griekse toekomst verhoogt druk op staatslening Zuid-Europese eurolanden

De toegenomen onzekerheid over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone zette maandag druk op de staatsleningen van andere Zuid-Europese eurolanden. De vraag naar die leningen nam af, waardoor de rentes op de obligaties stegen.

De rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse staatsleningen liep in de vroege ochtendhandel op naar 2,3 procent, tegen 2,2 procent op vrijdag. De vergelijkbare Portugese rente ging van 2,9 naar 3 procent.

De veilig geachte Duitse en Nederlandse obligaties waren meer in trek. Het rendement op tienjarige Duitse leningen zakte naar 0,7 procent, de Nederlandse rente stond maandagochtend op iets meer dan 1 procent. Ook de Belgische rente ging lager en noteerde iets boven de 1,23 procent.

(Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Na het Griekse nee: 'Tsipras heeft het referendum gebruikt om Varoufakis te kunnen dumpen'

Kreeg de EU een imagoklap door het Griekse 'nee'? Heeft Tsipras een goede zaak gedaan? En wie moet de eerste stap nu zetten? Drie vragen aan Europa-kenner Steven Van Hecke (KULeuven).

'Tsipras heeft het referendum gebruikt om Varoufakis te kunnen dumpen'

reuters
© reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

Euclid Tsakalotos getipt als de nieuwe Griekse minister van Financiën

Euclid Tsakalotos, woordvoerder economische zaken in het kabinet-Tsipras is volgens het persagentschap Reuters getipt als de nieuwe Griekse minister van Financiën. Hij was ook de coördinator van de onderhandelingen met de schuldeisers.

Ook George Stathakis, minister van Eonomische Zaken maakt kans om Varoufakis op te volgen.

Reuters
© Reuters
Niels Saelens
door Niels Saelens

"IOU" is mogelijk alternatief voor euro

De Griekse regering zou, indien de euro's opraken, tijdelijk gebruik kunnen maken van schuldbewijzen, zogenoemde IOU's, om lonen en pensioenen uit te betalen en facturen te betalen.

IOU staat voor "I owe you". Het gaat om een schuldbewijs, een geschreven belofte van betaling wanneer je geen cash geld hebt. Dat zou het geval kunnen zijn in Griekenland, indien de Europese Centrale Bank geen euro's meer zou leveren en de Griekse kas leeg zou zijn.

Dergelijke schuldbewijzen kunnen tijdelijk een oplossing bieden, totdat het land opnieuw toegang krijgt tot euro's, of tot het zelf een andere munt zou slaan. Dat laatste is echter een zeer complexe operatie, en een terugkeer naar de drachme lijkt zeer onwaarschijnlijk. "De persen zijn vernietigd", klonk het eerder al.

De schuldbewijzen, op papier of in elektronische vorm, kunnen naast de nog in omloop zijnde euro's circuleren en zouden evenveel waard kunnen zijn als de Europese eenheidsmunt. Het gevaar bestaat wel dat, indien iemand die schuldbewijzen wil gebruiken om ermee te betalen, hij er niet hetzelfde bedrag voor krijgt. "Een munt waarin geen vertrouwen is, stort in in een op hol slaande inflatie", zegt econoom Holger Schmieding van Berenberg Bank. Zo zou een pensioen van bijvoorbeeld 500 IOU (500 euro) op de zwarte of grijze markt nog maar 100 of 150 euro waard kunnen zijn.

(Belga)

Brusselse beurs opent anderhalf procent in het rood

Op de beurs van Brussel is de sterindex Bel20 zoals verwacht duidelijk lager aan de week begonnen. De index noteerde enkele minuten na opening met een verlies van 1,50 procent op 3.538,11 punten.

Ook elders in Europa openden de beurzen met verlies, nadat de Grieken zich zondag in een referendum duidelijk tegen de besparingsvoorstellen van de internationale geldschieters hadden uitgesproken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Heropening Griekse banken is gevaarlijk' (Video)

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz gelooft niet dat de Griekse banken maandag weer open zullen gaan, nu de bevolking zich per referendum duidelijk heeft uitgesproken tegen de voorwaarden van het reddingsplan.

"De belofte van de minister van Financiën (Yanis Varoufakis, die afgetreden is vandaag, red.) dat de banken morgen weer open zullen gaan en dat het geld vanaf morgen of dinsdag opnieuw beschikbaar zal zijn, lijkt mij erg moeilijk en gevaarlijk te zijn", zo gaf de sociaaldemocratische politicus zondagavond in Brussel aan.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

LETTERLIJK - Het afscheid van Yanis Varoufakis: 'De bovenmenselijke inspanning om het moedige Griekse volk te eren is net begonnen'

Het referendum van 5 juli zal historisch en uniek blijven als moment waarop een kleine Europese natie opstond tegen een schuld-coalitie.

Net als elke strijd voor democratische rechten, hangt er aan deze historische verwerping van het voorstel van de Eurogroep een flink prijskaartje. Daarom is het essentieel dat het grote kapitaal die onze regering kreeg door het schitterden NEE onmiddellijk wordt geïnvesteerd in een JA voor een echte oplossing - een akkoord met schuldherschikking, minder besparingen, herverdeling in het belang van zij die het nodig hebben, en echte hervormingen.

Kort na de aankondiging van de resultaten van het referendum, werd ik op de hoogte gebracht dat sommige leden van de Eurogroep, en gelieerde 'partners, een voorkeur hebben voor mijn... 'afwezigheid' bij de vergaderingen. Een idee dat de premier als een potentiele hulp ziet in het bereiken van een akkoord. Daarom verlaat ik het ministerie van Financiën vandaag.

Het is mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat het Griekse volk ons gaf in het referendum te verzilveren, op de manier die hij goed acht.

En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots dragen.

Wij van Links weten hoe collectief te handelen, zonder om te zien naar de privileges van een mandaat. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en de regering volledig steunen.

De bovenmenselijke inspanning om het moedige Griekse volk te eren, en het roemruchte OXI (NEE) dat ze democraten wereldwijd schonken, is net begonnen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Varoufakis: 'Ik zal minachting schuldeisers met trots ondergaan'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft maandagochtend aangekondigd dat hij opstapt. Zijn afwezigheid bij vergaderingen van de eurogroep kan helpen om tot een oplossing te komen, zo schrijft hij op zijn website.

"Kort na de aankondiging van de resultaten van het referendum, werd ik op de hoogte gebracht dat sommige leden van de eurogroep (de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone, red.) mij liever 'afwezig' zien van hun vergaderingen", schrijft Varoufakis.

Volgens hem is ook de Griekse premier Alexis Tsipras de idee toegedaan dat zijn afwezigheid "een potentiële hulp" kan zijn om tot een overeenkomst te komen met de geldschieters. "Daarom verlaat ik vandaag het ministerie van Financiën", aldus Varoufakis. "Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hij goed acht", schrijft Varoufakis nog.

"En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen."

Wie Varoufakis opvolgt, is vooralsnog onbekend.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Europa moet nu doen waar het goed in is: compromissen sluiten, en dus gezichtsverlies voor sommigen'

Europa is goed in compromissen sluiten, wat het nu moet doen, zegt expert Europese kwesties Hendrik Vos (UGent).

'Maar dat betekent voor zij die straffe taal spraken gezichtsverlies'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Een Grexit zal altijd het gevolg zijn van een beslissing van de Griekse regering'

Johan Van Overtveldt:

'Als er een Grexit komt, als, dan zal dat altijd een gevolg zijn van een beslissing van de Griekse regering.'

Daarmee blijft Van Overtveldt bij het standpunt dat de bal in het kamp van de Grieken ligt.

OOk daarover zijn de meningen verdeeld. Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) zegt dat een uitweg door de Europese leiders moet op tafel gelegd worden. In De Standaard zegt hij: 'Ze zullen naar Tsipras moeten bellen: "Proficiat met uw uitslag., kunnen we eens praten?" Dat hoort bij de democratie: ook als het resultaat je niet zint,n moet je het aanvaarden.'

De Gucht verwacht dat Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker een voorstel zal doen. 'Angela Merkel zal een openingszet met plezier aan iemand anders overlaten.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Van Overtveldt tevreden dat Varoufakis opstapt

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt vindt het een goede zaak dat Varoufakis opstapt. Dat zegt hij op Radio 1. 'Hij stelde de zaken op een heel rare manier voor. Als hij ons terroristen noemt, is dat uiteraard niet aangenaam.'

Volgens Van Overtveldt maakte Varoufakis de onderhandelingen niet gemakkelijk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Varoufakis: 'Zet stap opzij om premier te helpen'

Yanis Varoufakis meldt dat hij opstapt als minsiter van Financiën, omdat hij zich een 'onwelkome gast' voelt op de veragderingen van de eurogroep. Hij zet een stap opzij om zijn eerste minister te helpen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Varoufakis neemt ontslag

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufaklis neemt ontslagDat meldt Radio 1. Dadelijk meer

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Donald Tusk roept morgen Eurotop samen

Morgen, dinsdag, komen de Europese ministers van Financiën weer samen.

Ook de politieke leiders zitten samen, op vraag van Europees raadsvoorzitter Donald Tusk.

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Krugman: 'Grexit is de beste manier om het bloeden te stoppen'

In zijn wekelijkse column voor The New York Times, geschreven na het referendum, juicht Nobelprijswinnaar Paul Krugman de uitslag toe. Maar wat nu?

Het valt te argumenteren dat "een Griekse exit uit de euro de minst slechte van de opties is. Stel je voor dat Griekenland nooit de euro had geïntroduceerd, dat het gewoon de drachme aan de euro had gekoppeld. Het antwoord zou zijn de drachme te devalueren, en zo export te stimuleren en de cirkel van deflatie te doorbreken."

"Zou een Griekse exit even goed werken als de succesvolle devaluatie van IJsland in 2008-09, of het ontkoppelen van de Argentijnse peso van de dollar in 2001-02? Misschien niet, maar beschouw de alternatieven. De euro te verlaten is de enige plausibele ontsnappingsroute uit deze eindeloze economische nachtmerrie."

"En laten we duidelijk zijn: als Griekenland de euro verlaat, is het niet omdat de Grieken slechte Europeanen zijn. Het is omdat de gemeenschappelijke munt geen uitweg biedt aan landen in moeilijkheden. Het belangrijke is nu om te doen wat nodig is om het bloeden te stoppen."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bild: 'Vieren Grieken hun ondergang?'

Het is wachten op een reactie van Bondskanselier Angela Merkel. De grootste krant van Duitsland, Bild Zeitung, toont ongeloof over de Griekse uitslag. Duizenden Grieken, stelt de boulevardkrant, vieren het 'nee' alsof het de overwinning van het EK 2004 betreft. Maar "viert Griekenland hier haar eigen ondergang? De banken zijn gesloten, de soepbedeling viert hoogtij, en toch wordt er gevierd. Wat een dramatische dag voor Europa!"

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tokio en Sydney openen lager

De aandelenbeurs in Tokio is met stevig verlies geopend. De Nikkei-index opende 1,65 procent lager op 20.200,15 punten. De breder samengestelde Topix-index gaf enkele minuten na de opening van de beurs al 1,53 procent prijs. Ook op beurs van Sydney zijn de gevolgen van het Griekse referendum duidelijk voelbaar. De ASX-index verloor bij de start van de beurshandel 1,6 procent, tot 5.452,8 punten. De dollar en de yen stijgen in koers, de euro en de Australische dollar gaan er op achteruit.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Definitief resultaat: 61,31 procent nee, 62,5 procent opkomst

61,31 procent van de Grieken stemde 'ochi', ofwel 'nee' tegen een besparingsplan. De opkomst bedroeg 62,5 procent. Dit zijn de officiële eindresultaten die het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website publiceert.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting: forse nee-stem, EU-top zoekt antwoord

61,28 procent van de Grieken heeft in het referendum 'nee' gestemd. De regering Tsipras maakt zich sterk dat door dit resultaat de onderhandelingspositie van het land verbetert. Zowel Tsipras als minister van Financiën Varoufakis stelden een snelle heropening van de banken in het vooruitzicht.

Vraag is of de EU daarvoor het geld wil leveren. Er wordt tot dusver in mineur gereageerd, en de indruk bestaat dat de EU-top de tong inslikt in afwachting van een strategie.

Een aantal stemmen waren wel fors te horen. Gejuich en feest bij de sympathisanten van Syriza in binnen- en buitenland, ook gejuich bij extreem-rechts en populistisch rechts, die het resultaat van dit referendum zien als een terugkeer naar nationale soevereiniteit.

Enkele stemmen spraken zich fors tegen de Griekse regering uit. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel had het over opgeblazen bruggen, waarbij het maar "moeilijk in te beelden is" dat er nieuw geld voor Griekenland zou komen. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem noemde het resultaat van het referendum 'betreurenswaardig'.

Uit Rusland komt het commentaar van de viceminister van Economie Alexeï Likhartchev, die het referendum een "stap naar de uitgang van de eurozone" noemde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Opties: nieuw reddingsplan of Grexit

Peter Spiegel, specialist van de Financial Times, tweette dat er nu twee mogelijkheden bestaan. De eurozone kan over een nieuw reddingsplan onderhandelen, of ze kan beslissen ermee in te stemmen dat de Europese Centrale Bank de spoedhulplijnen voor de Griekse banken doorknipt, wat een Grexit betekent.

Even later werd zijn mededeling geretweet door de rechterhand van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de EU-commissie.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dijsselbloem: 'Dit is heel betreurenswaardig'

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, verspreidt een mededeling. "Ik neem akte van het resultaat van het Grieks referendum. Dit resultaat is heel betreurenswaardig voor de toekomst van Griekenland. Om de Griekse economie er bovenop te helpen zijn moeilijke maatregelen en hervormingen nodig. We zullen wachten op initiatieven van de Griekse autoriteiten".

Op dinsdag vergadert de Eurogroep.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Varoufakis: kledingadvies

Vooral in Angelsaksische blogs en tweets wordt met gefronste wenkbrauwen of soms met amusement gereageerd op de kledij van minister van Financiën Varoufakis, tijdens diens gesprek met de pers. Hij drijft 'informeel' naar een heel ander niveau, aldus een reactie. Alsof zijn land niet op de rand van de afgrond zou staan, als hij een das zou dragen, aldus een andere.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Steun van Marine Le Pen en Nigel Farage

Of hij er blij mee is, is een andere zaak maar de Griekse premier Tsipras krijgt gelukwensen van de eurosceptische rechts-populisten Marine Le Pen (Front National) en Nigel Farage (UKIP). Een mooie en grote les in democratie, noemt Le Pen het Griekse nee. Terwijl voor Farage de uitslag van het referendum toont dat het 'EU-project stervende is'.

Farage prijs de moed van de Grieken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Laatste tellingen: 61 of 62 procent nee

Men zit al ruim boven 90 procent getelde stemmen en de enige vraag schijnt nog te zijn of men dichter bij 61 of 62 procent nee-stemmen uitkomt.

Het percentage kruipt omhoog en staat op 61,33.

De opkomst lag volgens Belga op 62,33 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het hele land stemt 'nee'

Volgens kaarten die het Grieks ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidt, kiest het land zonder regionale uitzondering voor 'nee'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Gemakkelijke oplossingen bestaan niet'

Premier Alexis Tsipras spreekt het land toe. Hij bedankt het Griekse volk voor de "moedige" keuze. "We weten allemaal dat gemakkelijke oplossingen niet bestaan, maar rechtvaardige oplossingen bestaan wel". Er komt, kondigt hij aan, een bijeenkomst van alle politieke leiders in het land. Hij heeft de president gevraagd die samen te roepen. Daarnaast wil hij snel overleg met de schuldeisers, waarbij een schuldherschikking meteen op tafel moet komen.

'Onze onmiddellijke prioriteit is om de banken weer te laten functioneren en economisch stabiel te maken'.

Er gaan geruchten dat Tsipras oppositieleden in zijn onderhandelingsteam wil opnemen. Vraag blijft: met welk plan hij naar de onderhandelingen stapt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Verhofstadt: 'Geef Tsipras een tweede kans'

Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen, stuurde een serie tweets op de wereld af. Het is nu aan premier Tsipras om te bewijzen dat hij meer kan dan voorstellen afwijzen. Maar dit is niet het einde, aldus de gewezen Belgische premier. Als Tsipras met een hervormingspakket komt, verdient hij een tweede kans".

.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oppositieleider neemt ontslag

De Griekse oppositieleider, de centrum-rechtse Antonis Samaras, die de 'ja'-campagne leidde, heeft ontslag genomen als leider van Nieuwe Democratie. Samaras was tot januari premier van Griekenland. "Ik begrijp dat onze partij nood heeft aan een nieuwe begin".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duitse vicekanselier: 'Griekse regering blaast de laatste bruggen op'

In een reactie voor de krant Tagesspiegel geeft de Duitse vicekanselier en voorman van de sociaaldemocratische SPD, Sigmar Gabriel, een vernietigend oordeel over de Griekse regering. 'Tsipras en zijn regering voeren het Griekse volk op weg naar een bittere breuk en hopeloosheid". De Griekse regering maakte de bevolking wijs dat een 'nee' de onderhandelingspositie zou verbeteren, aldus Gabriel, maar in werkelijkheid heeft Tsipras de "laatste bruggen opgeblazen die Europa en Griekenland in staat stelden een compromis te vinden".

Men kan zich nauwelijks voorstellen dat met degenen die de spelregels van de eurozone afwijzen "waar het 'nee' op neerkomt, een akkoord valt te bereiken over een miljarden kostend programma".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

EU-spoedtop op dinsdag

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande wilen dat dinsdag een buitengewone EU-top bijeenkomt. Dat laat een woordvoerder van Merkel weten. Hollande en Merkel hebben hieromtrent telefonisch overlegd. Eerder werd gesignaleerd dat ze mekaar maandag zullen ontmoeten.

Ook de eurogroep vergadert in de loop van de week.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Geert Noels: 'Euro komt hier sterker uit'

Geert Noels van Econopolis hebben de Grieken het zich met hun referendum alleen maar moeilijker gemaakt. Lees hier wat hij verder vindt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michel: 'Bal ligt bij Grieken'

"Ik heb respect voor het Grieks referendum maar ik noteer dat er 18 andere democratieën deel uitmaken van de eurozone", aldus premier Michel in een mededeling. Premier Tsipras heeft volgens hem een politieke slag binnengehaald in Griekenland", maar daardoor "wellicht de toekomst van Europa een slag toegebracht. De bal ligt nu in het Griekse kamp. De Griekse regering moet concrete voorstellen doen".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Varoufakis: 'Einde aan vijf jaar hypocrisie'

Grieks minister van Financiën Varoufakis geeft een persconferentie. "Met dit 'nee' als werktuig zullen we de hand reiken voor samenwerking. We zullen de partners een van haar contacteren om een gemeenschappelijke basis te vinden. En we zullen proberen positief te zijn. Dit 'nee' is een groot 'ja' voor democratie."

Met dit referendum komt volgens hem "een einde aan vijf jaar hypocrisie". "Gedurende vijf maanden hebben de schuldeisers onderhandelingen ten gronde geweigerd en hebben ze onze vernedering voorbereid".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Euro daalt

De euro daalt, als resultaat van het referendum. Hij staat momenteel op 1,0987 dollar, wat 1,2 pocent lager is dan vrijdagavond. Maar de Europese munt is al ietwat teruggekrabbeld, nadat hij eerder vanavond met 1,58 procent was gezakt. Over enkele uren openen de Aziatische beurzen. Afwachten hoe die reageren op de onzekere situatie.

In Griekenland blijven de bankresticties voorlopig van kracht.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vieringen worden groter en luider

De vieringen worden groter en luider, met name op het Synagma-plein in Athene.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras telefoneert

Tsipras is volgens persrapporten bezig met een rondje telefoneren. De eerste aan de lijn was de Franse president Hollande. Ook andere Europese leiders staan op zijn programma. Morgen is er een ontmoeting tussen Bondskanselier Angela Merkel en François Hollande voorzien.

Met ruim de helft van de stemmen geteld (52,35%) stijgt het nee-kamp licht boven de kaap van 61 procent uit (61,24%).

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waarom zaten de peilingen er zover naast?

Een vraag die nog niet kan beantwoord worden, wat niemand belet om ze toch te stellen: waarom zaten de peilingen, die lichte winst voor 'ja' aangaven, of een nek-aan-nek race, er zover naast? Volgens The Daily Telegraph heeft het IMF mogelijks de nee-stemmers over de streep getrokken door in te stemmen met een deel van de Griekse kritiek op de besparingsplannen en het uitblijven van een schuldherschikking.

Eerder zaten de peilers ook al dramatisch fout bij de Britse parlementsverkiezingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het nee-kamp begint te vieren

Onder meer in Athene komen mensen op straat om te vieren. Er zijn nu 40 procent van de stemmen geteld en de verhoudingen blijven gelijk: 61 procent nee, 39 procent ja.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Prognose: 61 procent nee-stemmen

De voosprong van 'nee' blijft constant bij de vroege tellingen. Met 20 procent van de stemmen geteld, gaat bijna 61 procent van de stemmen in de nee-kolom., iets meer dan 39 procent naar ja. Het Grieks ministerie van Binnenlandse Zaken geeft dat nu volgens The Guardian ook als prognose voor eindresultaat: 61 procent voor nee, 39 procent voor ja.

Dalende tendens op de beurzen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Eerste officiële resultaten: klinkende overwinning voor Griekse 'nee'

De Grieken hebben het door de trojka opgelegde spaarprogramma veel massaler verworpen dan de eerste (exit-)polls lieten uitschijnen.

Van de meer dan de helft van de stemgerechtigde Grieken die zondag zijn komen opdagen, stemden er 60,02 procent 'neen' en 39,98 procent 'ja', meldt het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken uitgaande van telling van 11,5 procent van de stemmen. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Varoufakis verduidelijkt: 'Deal binnen 24 uur is 'mogelijk''

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis reageert op Twitter dat zijn verklaring over een 'deal binnen 24 uur' met de kredietverstrekkers geen 'zekerheid', maar een 'mogelijkheid' is . Volgens Varoufakis hebben media ten onrechte bericht dat hij een 'deal binnen de 24 uur' voorspeld heeft. Klopt dus niet. 'Deal is mogelijk, maar niet zeker', voor alle duidelijkheid.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Jeroen Dijsselbloem rekent op 'eerlijke Griekse politici'

De Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem meldt in een brief aan de Nederlandse PVDA-leden dat het referendum van vandaag beslissend is voor Griekenland. Hij doet dat niet zonder engagement, zo blijkt:

"Griekenland komt er alleen boven op wanneer de diep gewortelde problemen worden aangepakt. Ik hoop zeer dat er eerlijke politici naar voren treden die bereid zijn die verantwoordelijkheid te nemen. En dat zij de steun krijgen van hun bevolking. Ik ben en blijf zeer gemotiveerd om de Griekse bevolking, die zo graag onderdeel van de Eurozone wil blijven, te blijven steunen."

AFP
© AFP
Bart Osaer
door Bart Osaer

François Hollande en Angela Merkel beraden zich maandagavond over Griekse kwestie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zitten maandagavond samen 'om de gevolgen van het Griekse referendum te evalueren'. Dat hebben de diensten van Hollande zondagavond meegedeeld.

De ontmoeting in het Elysée kadert in het de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland om bij te dragen aan een duurzame oplossing voor Griekenland, luidt het. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse 'nee'-stem haalt het nipt volgens laatste polls

De laatste opiniepeilingen die werden vrijgegeven na het einde van de stemming in het Griekse referendum laten zien dat 'nee' 'het haalt met een kleine voorsprong op 'ja'. Dat meldt het persagentschap Reuters. Binnen een uur worden de eerste officiële resultaten verwacht.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Grieks leger staat paraat in geval van rellen

De Griekse veiligheidsdiensten - leger en politie - zijn voorbereid mocht het referendum van zondag uitmonden in straatrellen. Dat meldt The Sunday Times.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Referendum rechtsgeldig: ruim 40 procent van de Grieken is komen stemmen

Wat ook de uitslag van het referendum in Griekenland is, de volksraadpleging is rechtsgeldig nadat zondag in de vroege namiddag de verplichte opkomst van 40 procent werd overschreden.

Dat melden Griekse media, die zich baseren op gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Grieken kunnen nog tot 18.00 uur onze tijd hun stem over het Europese spaarprogramma uitbrengen. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Winst Bundesbank in gevaar bij grexit'

Topman Jens Weidmann van de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, waarschuwt dat de bank in het geval Griekenland uit de euro stapt geen winst af zal kunnen dragen aan Berlijn. Dat meldt de krant Handelsblatt zondag zonder bronvermelding.

Volgens de krant rekent het Duitse ministerie van Financiën vooralsnog op een winstuitkering van 2,5 miljard euro op jaarbasis. Weidmann zou hebben gezegd dat de winst van zijn bank bij een Grexit zal verdampen door de hoge kosten die het Griekse vertrek met zich meebrengt. De Europese Centrale Bank (ECB) bezit onder meer voor 20 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. Winsten of verliezen op die bezittingen komen voor een kwart op het conto van de Bundesbank vanwege de positie van Duitsland als grootste Europese economie. (Belga)

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Hoe werkt het Grieks referendum?

Zowel de 'nee'- als de 'ja'-stemmers kiezen vandaag voor een beter Griekenland, voor zichzelf en voor hun kinderen. De meesten van hen willen ook binnen de eurozone en de Europee Unie blijven.

Tot zover de raakpunten. The Economist legt uit wat je moet weten over het Grieks referendum van vandaag.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Schulz: 'Noodlening mogelijk voor Griekenland'

De Europeanen zullen de Grieken 'niet laten vallen', ook al is de uitkomst van het referendum zondag een 'neen'.

Er zou snel een noodlening aan Griekenland kunnen overgemaakt worden, liet Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement, zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag optekenen.

"Met een noodlening zouden de openbare diensten kunnen blijven draaien zodat ook de hulpbehoevenden geld krijgen om te overleven", zei Schulz, die verzekerde dat er hiervoor fondsen voorzien zijn in Brussel. "De regering in Athene heeft het land in een impasse gebracht en de mensen kunnen er niets meer, wij gaan hen helpen."

Al maakte Schulz wel duidelijk dat dergelijke hulp 'geen duurzame oplossing" biedt. Voorts wilde Schulz in het interview met Die Welt 'niet speculeren' over een mogelijke grexit en de gevolgen daarvan.

Sinds vorige week klinkt het vooral in de Duitse pers dat Europa humanitaire hulp moet voorzien voor Griekenland, al is daar nog niets officieel over bevestigd.

Zondag sloeg diezelfde Martin Schulz in een interview met de Duitse radiozender Deutschlandfunk een veel hardere toon aan tegen de Griekse regering. "Als de Grieken vandaag in meerderheid 'nee' stemmen, dan moeten ze maar een nieuwe munt invoeren", zei hij.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Griekenland is uitgegroeid tot een slagveld voor de slechtste ideeën van de 20e eeuw'

"Er zijn geen winnaars in deze confrontatie tussen linkse fantasten en de ware gelovigen van het Europese project", schrijft columniste Janet Daley in The Telegraph.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tsipras: "Vanaf morgen slaan we een nieuwe weg in voor alle volkeren van Europa'

Onder grote belangstelling van de media heeft de Griekse premier Alexis Tsipras zondag rond half tien Belgische tijd zijn stem voor het referendum uitgebracht in een stemkantoor in Athene.

Veel Grieken stonden voor het stemkantoor om de premier op te wachten. Na afloop hield Tsipras een korte verklaring. Hij noemde het referendum van zondag een 'viering van de democratie'.

"Vanaf morgen slaan we een nieuwe weg in voor alle volkeren van Europa", aldus de Griekse premier.

Tsipras benadrukte nogmaals het belang dat hij hecht aan een 'nee'-stem: 'Een 'nee' stem is een boodschap van vastberadenheid, niet alleen om in Europa te blijven, maar ook om met waardigheid in Europa te leven."

(Reuters)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Grieken tegen Grieken'

"Het gaat om Grieken tegen Grieken. Ik zie het. Ik zag mensen de ander kant oplopen als gevolg van de crisis," getuigt een Griek die op straat kwam om het land binnen de eurozone te houden. 'Niet langer deel uitmaken van de eurozone zou een ramp zijn"

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Ze noemen ons nu al de verloren generatie in Griekenland'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Grieken trekken naar de stembus

In Griekenland zijn zondag om 6 uur Belgische tijd (7 uur plaatselijke tijd) de lokalen opengegaan waar de Grieken hun stem kunnen uitbrengen over het referendum rond het Europese besparingsplan. De uitslag wordt verwacht tegen middernacht.

Het belooft in elk geval erg spannend te worden, want uit peilingen blijkt dat voor- en tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn. De Griekse regering geeft het advies om 'neen' te stemmen.

Ongeveer tien miljoen Grieken kunnen stemmen of ze de voorwaarden van de schuldeisers voor een nieuw steunpakket aanvaarden of niet. Maar critici wijzen erop dat de vraagstelling enorm complex is, veel mensen weten niet goed waarvoor of -tegen ze stemmen. Veel mensen hebben zich ook slecht kunnen voorbereiden, want amper negen dagen geleden werd beslist om een volksraadpleging te houden.

Het referendum heeft dan ook meer weg van een vertrouwenstest voor de linkse regering-Tsipras. Die hoopt op een overwinning van het neen-kamp, om zo haar positie bij de onderhandelingen met de trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) te versterken. In geval van een overwinning van het 'ja'-kamp, zou de regering opstappen.

Maar wat de uitslag ook moge zijn, de gevolgen voor Griekenland blijven erg onduidelijk. De bevolking is de dupe, zo zijn de banken al een week gesloten en is het onduidelijk wanneer die weer de deuren zullen openen. De stemlokalen sluiten om 19 uur lokale tijd. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Veel Grieken snappen nu dat je de dingen alleen maar erger maakt als je belastingen ontduikt'

Konstantinos Tsanakas (27) besloot een maand geleden om naar Hasselt te komen en in ons land een leven op te bouwen. 'Desnoods schakelen we terug over naar de drachme en beginnen we allemaal van nul af aan.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

In beeld: Griekse crisis, stof voor cartoonisten

De Griekse cartoonist Konstantinos Tsanakas (27) besloot een maand geleden om naar Hasselt te komen en in ons land een leven op te bouwen. 'Dat is het voordeel van een crisis: er is veel stof voor cartoonisten. Er is altijd iets om te bekritiseren.' Bekijk hier zijn werk.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Het is voor jonge mensen in Griekenland totaal onmogelijk om een baan te vinden'

'Het Griekse volk is murw', zegt Orestis Alagiannis, een salesmanager, die sinds 2012 in Gent woont

Bart Osaer
door Bart Osaer

Varoufakis beschuldigt kredietverleners van 'terrorisme'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft de kredietverleners van Griekenland zaterdag beschuldigd van 'terrorisme'. Hij deed dat in een interview met de Spaanse krant El Mundo.

Varoufakis had het in het interview gemunt op de trojka (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds), die voor een 'ja'-stem in het referendum pleit.

"Ze willen dat 'ja' (voor de besparingsmaatregelen) wint om de Grieken op die manier te kunnen vernederen", aldus Varoufakis. Nog zaterdag deed Varoufakis een bericht in de Financial Times af als 'een kwaadaardig gerucht'. De Britse zakenkrant had op basis van bronnen onder bankiers en zakenmensen gemeld dat de Griekse banken noodplannen voorbereiden om het banksysteem overeind te houden. Het afschrijven van 30 procent van spaargeld boven de 8.000 euro zou daar onderdeel van zijn. (Belga/BO)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse bevolking diep verdeeld op weg naar cruciale zondag

Zondag is het zover. Dan moet de Griekse bevolking zich in een referendum uitspreken of ze al dan niet instemt met de besparingsmaatregelen die de trojka oplegt in ruil voor verdere financiële hulp. Recente polls tonen aan dat het een dubbeltje op zijn kant wordt.

Vrijdagavond gingen alvast tienduizenden Grieken de straat op in een rivaliserende rally, die de verdeeldheid blootlegt in een referendum dat mogelijk over de toekomst van Griekenland als euroland beslist.

Premier Alexis Tsipras, die in januari werd verkozen dankzij de belofte dat hij een einde wil maken aan het soberheidsbeleid, drong er in het centrum van Athene vrijdagavond nogmaals op aan 'nee' te stemmen.

Zijn Europese partners hebben op hun beurt de Grieken herhaaldelijk gewaarschuwd dat een 'nee' Griekenlands lidmaatschap van de eurozone in gevaar brengt.

Tsipras zegt dat ze bluffen, uit angst voor de gevolgen voor Europa en de wereldeconomie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Ivan Van de Cloot:'Een Grieks nee wordt niet het einde van de wereld'

Volgens Ivan Van de Cloot zijn muntunies altijd tijdelijke constructies. "Dat leert de geschiedenis. Een Grieks nee wordt niet het einde van de wereld."

belga
© belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duizenden betogers in Brussel

Ergens tussen 3.000 (cijfers politie) tot 5.000 (cijfers organisatoren) mensen hebben deelgenomen aan de manifestatie van het platform "Samen met de Grieken" in Brussel. Het platform roept de Grieken op om zondag "neen" te stemmen bij het referendum.

Voor de start van de optocht kreeg de afgevaardigde van Syriza, de partij van de Griekse premier Tsipras, Manolis Glezos, symbolisch een grote postkaart overhandigd met 1.500 handtekeningen. Dezelfde kaart werd eerder op de dag aan de Griekse ambassadrice in Brussel overhandigd. De ondertekenaars roepen de Grieken op om zondag deel te nemen aan het referendum en "neen" te stemmen. In totaal hebben al 2.500 Belgen de oproep ondertekend.

Op de manifestatie waren politici, vakbondsafgevaardigden en sympathisanten aanwezig.

(Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Betogingen in Athene: 25.000 keer 'Nee', 20.000 keer 'Ja'

Vrijdagavond vinden in Athene twee grote betogingen plaats, eentje voor een Grieks "nee" bij het referendum zondag, eentje voor een Grieks "ja". Afgaande op de opkomst bij de betogingen stevent Hellas zondag op een verwerping van het "Europese dictaat": de "nee"-betoging telde 25.000 deelnemers, onder wie premier Alexis Tsipras, de "ja"-betoging 20.000.

"Wij Grieken zijn vastbesloten onze toekomst in eigen hand te nemen. Wat er zondag ook gebeurt, dit is een viering van de democratie", zei Tsipras in het centrum van Athene, waar hij tienduizenden demonstranten toesprak.

Hij riep de Grieken opnieuw op "nee" te stemmen bij het referendum van komende zondag. De Grieken mogen zich dan uitspreken over meer hervormingen in ruil voor extra steun in Griekenland. "Laten we een trots 'nee' zeggen tegen ultimatums en tegen degenen die ons chanteren", aldus Tsipras. Hij kreeg bijval van de menigte, die "Ochi, ochi, ochi" ("Nee, nee, nee") scandeerde. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

"Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren"

De landen binnen de eurozone hebben geprobeerd het IMF-rapport over de Griekse schulden te blokkeren. Dat meldden ingewijden in Brussel vrijdag.

Het IMF-rapport werd donderdag wereldkundig gemaakt. Om de schuldenlast van Griekenland draaglijk te maken, zou het land de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig hebben. Ook zou het land geholpen zijn met minder strenge voorwaarden voor uitstaande leningen, aldus het rapport. Volgens het IMF moet voor 30% van het Griekse bruto nationaal product (bnp) aan staatsschuld worden kwijtgescholden.

De totale financieringsbehoefte van Griekenland schatte het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras rechtvaardigt de IMF-analyse zijn beslissing om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als er geen schuldenverlichting komt. De overige eurolanden zijn echter tegen schuldafschrijving, omdat dit "miljarden zou kosten".

Achter de schermen zou al maanden zijn gesteggeld over het rapport, tussen het IMF en Brussel. Afgelopen woensdag zouden vertegenwoordigers van eurolanden tijdens een IMF-vergadering hebben geprobeerd de publicatie tegen te houden. Zij waren verrast door het voornemen van het IMF het rapport donderdag te publiceren. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Griekse banken hebben buffer van 1 miljard euro'

De Griekse banken hebben 'voldoende liquide middelen tot de opening van de banken voorzien op dinsdag'. Dat verzekert Louka Katseli, hoofd van de Nationale Bank van Griekenland en van de Griekse vereniging van banken. Er is een buffer van ongeveer 1 miljard euro, aldus Katseli.

Met dat geld zouden de banken het tot en met maandag kunnen uitzingen. Voor de periode daarna zijn de banken afhankelijk van de steun van de Europese Centrale Bank (ECB), en is het nog maar de vraag of ze dinsdag weer open kunnen.

"Liquiditeit is tot maandag gegarandeerd", aldus Louka Katseli van de bankenvereniging. Katseli sprak kort de pers toe na een vergadering met de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, de viceminister van Economie Dimitris Mardas en de leiders van de banken BNG, Alpha, Eurobank, Pireaus en Attica.

De regering heeft sinds maandag het kapitaalverkeer voor een week aan banden gelegd, nadat vorige week massaal geld was afgehaald na de aankondiging van het referendum op zondag. Dagelijks mag maximaal 60 euro per persoon afgehaald worden. Daarnaast zijn internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland voorlopig verboden. Of de banken weer open kunnen, lijkt af te hangen van de uitslag van het referendum. Als de Grieken nee stemmen, neemt de kans toe dat de ECB de noodsteun verbiedt. (Belga)

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Tsipras: 'Zeg 'nee' tegen chantage'

De Griekse premier Tsipras heeft de bevolking vrijdag in een korte televisietoespraak nogmaals opgeroepen zondag 'nee' te stemmen in het referendum.

Tsipras vroeg de Griekse bevolking niet toe te geven aan de 'chantage' van de schuldeisers. Hij voegde er daarbij aan toe dat het lidmaatschap van Griekenland binnen de eurozone niet ter discussie staat.

Op zondag 5 juli mogen de Griekse kiezers beslissen of ze de voorwaarden van verdere internationale leningen al dan niet ondersteunen, na maandenlange vruchteloze onderhandelingen tussen de Griekse regering en haar schuldeisers.

EU-leiders hebben al gewaarschuwd dat een 'nee'-stem verdere onderhandelingen op het spel zet, en mogelijk leidt tot een exit uit de eurozone (grexit).

Voorts pleitte de Griekse premier in zijn televisietoespraak opnieuw voor de kwijtschelding van een deel van de schuldenlast van zijn land. Hij vraagt dat de kolossale Griekse schuldenberg voor 30 procent wordt kwijtgescholden, en dringt ook aan op een periode van 20 jaar waarin geen schulden afgelost moeten worden.

Volgens Tsipras wordt hij daarin gesteund door het IMF, dat donderdag in een rapport heeft benadrukt dat een schuldverlichting onontbeerlijk is voor de Griekse economie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Tekort aan voedsel en medicijnen voor toeristen'

Wie rond deze tijd met vakantie is in Griekenland wordt mogelijk geconfronteerd met een tekort aan voedsel en medicijnen, meldt de Britse The Telegraph vrijdag.

Volgens de Britse krant zullen vakantiegangers in Griekenland binnen enkele dagen niet langer in staat zijn om voedsel of medicijnen te kopen als er geen deal wordt bereikt die de deuren van de banken heropent.

Constantine Michalos, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Athene, waarschuwt de toeristen dat ze binnen enkele dagen niet langer zullen kunnen rekenen op basisproducten.

De winkeliers die op vrijdag hun zaak sluiten, houden de deuren allicht gesloten, aangezien ze door de banksluitingen niet in staat zullen zijn producten te importeren, aldus Michalos.

AFP
© AFP
Bart Osaer
door Bart Osaer

Varoufakis begrijpt niets meer van het IMF

De Griekse minister van Financiën Varoufakis gaat in zijn weblog stevig tekeer tegen het beleid van het Internationaal Monetair Fonds.

Varoufakis verwijt het IMF meer bepaald dat het niet volgens zijn eigen analyse handelt. De Griekse minister verwijst daarmee naar het IMF-rapport dat donderdag bekendraakte. Daarin staat dat een grondige schuldherschikking voor Griekenland meer dan wenselijk is.

"Vreemd genoeg verdwijnt dit uitstekende onderzoek van de goede mensen van het IMF als een IMF-functionaris samenwerkt met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie om onze regering hun beleid op te leggen", aldus Varoufakis op zijn blog.

Varoufakis besluit als volgt: "Nooit eerder heeft een instelling een beleid bepleit dat zo genadeloos botst met zijn eigen onderzoek"

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Dijsselbloem: 'Varoufakis vertelt onzin'

Volgens de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn de verklaringen van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat een akkoord met de geldschieters bijna rond is, volledig uit de lucht gegrepen. Dat heeft Dijsselbloem vrijdag gezegd na de ministerraad, meldt het persagentschap Reuters.

De voorzitter van de eurogroep voegde eraan toe dat Griekenland - ongeacht de uitkomst van het referendum - een 'extreem moeilijke toekomst' tegemoet gaat.

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

Martin Schulz ontkent dat hij technocratische regering in Griekenland wil

EP-voorzitter Martin Schulz ontkent via Twitter dat hij een technocratische regering in Griekenland wil. Schulz reageert daarmee op een bericht van het persagentschap AFP.

Schulz was donderdag fel van leer getrokken tegen de Griekse premier Tsipras en zijn regering. Er zijn aanwijzingen dat de regering-Tsipras het voor bekeken houdt al uit het referendum zou blijken dat de meerderheid van de Grieken 'ja' zou stemmen. Volgens Martin Schulz zou dat ook het beste zijn, 'omdat die regering dan geen mandaat meer heeft', liet hij donderdag optekenen. Dat laatste ontkent Schulz vrijdag tot nader order niet.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Juncker: 'Nee-stem verzwakt Griekse onderhandelingspositie aanzienlijk'

In tegenstelling tot de Griekse minister van Financiën Varoufakis is EU-Commissievoorzitter Juncker van oordeel dat een nee-stem tegen de besparingsopdracht van de trojka de Grieken niet vooruit helpt in de onderhandelingen. Integendeel.

Als de Grieken 'neen' zeggen, zal dat hun onderhandelingspositie 'dramatisch verzwakken', waarschuwde Juncker op een persconferentie met de Luxemburgse premier Xavier Bettel. Maar ook als de Grieken 'ja' zeggen, wachten hen volgens de Commissievoorzitter nog 'moeilijke onderhandelingen' met hun geldschieters. (Belga)

Belga
© Belga

In beeld: schrijnende situatie voor Griekse gepensioneerden

Talloze Grieken staan in de rij bij de banken om een fractie van hun reguliere pensioenuitkering in ontvangst te nemen. Sommigen worden met lege handen weggestuurd. Bekijk hier de beelden.

AFP
© AFP
Bart Osaer
door Bart Osaer

Grieks referendum: 'ja' en 'nee' in evenwicht

Twee dagen voor het omstreden Grieks referendum lijkt het fifty-fifty te gaan worden.

Voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun houden elkaar vrijwel exact in evenwicht in Griekenland, blijkt uit een peiling die persbureau Bloomberg heeft laten uitvoeren.

Van de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, zegt 43 procent tegen een nieuwe deal met de schuldeisers te zullen stemmen. Het ja-kamp is goed voor 42,5 procent, 14,5 procent weet het nog niet. Er is een foutenmarge van 3 procent.

Voor behoud van de euro als wettig betaalmiddel is wel een overduidelijke meerderheid: ruim vier op de tien Grieken vinden dat de beste keuze voor de toekomst van het land.

Van de ondervraagden wil 12 procent terug naar de drachme of een andere nationale munt, 7 procent had geen mening.

Volgens een peiling voor het Griekse dagblad Ethnos haalt 'ja' het met 44,8 procent, terwijl 'neen' 43,4 procent haalt. Het is daarbij de eerste keer dat 'ja' prevaleert in een Griekse peiling. Bijna 12 procent van de ondervraagden zei nog onbeslist te zijn. Van de Grieken ziet volgens deze op 30 juni en 1 juli afgenomen peiling 61 procent in de huidige situatie gevaar voor een exit uit de eurozone, en 74 procent wil in die zone blijven. (Belga/BO)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Grexit: moeten we panikeren?

De Griekse banken zijn gesloten, de onderhandelingen zijn geblokkeerd, zondag is er een referendum: Griekenland is nog nooit zo dicht bij een uitstap uit de eurozone geweest. Hoewel de financiële markten getroffen zijn relativeren de strategen en roepen ze op tot kalmte.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Communisten roepen op om ongeldig te stemmen

Op vele plaatsen in Griekenland wordt gemanifesteerd. De meeste betogingen steunen een ja of neen in het referendum. De communistische partij KKE, die pleit voor een ongeldige stem, kreeg in Athene 6.000 manifestanten op de been. De KKE geeft haar leden een protestformulier mee dat ze in plaats van het officiële biljet in de stemurne kunnen stoppen.

(Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

IMF brengt sombere analyse: 'Griekenland heeft nog 50 miljard euro nodig'

Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Griekenland de komende drie jaar nog 50 miljard euro extra nodig om te herstellen.

Ook is er een grondige schuldherschikking nodig om de economie te stabiliseren. De Grieken zouden van het bedrag van 50 miljard euro voor 35 miljard euro een beroep moeten doen op de andere lidstaten van de eurozone.

Volgens het IMF is de financiële situatie van Griekenland verslechterd, omdat Athene te langzaam economische hervormingen heeft doorgevoerd.

Zelfs met extra financiering tot 2018 zal Griekenland nog decennialang kampen met een zware schuldenlast, en blijft het land zeer kwetsbaar voor schokken, luidt het.

Vorig jaar hield het IMF er rekening mee dat de Griekse schuldgraad zou afnemen van 175 procent van het bbp in 2013 tot 128 procent in 2020. Vandaag houdt het IMF enkel nog rekening met een afname van de staatsschuld tot 150 procent van het bbp in 2020.

In zijn huidige rapport houdt het IMF wel geen rekening met de recente ontwikkelingen, zoals het vroegtijdig stopzetten van het tweede steunprogramma, de sluiting van de banken, de invoering van kapitaalcontroles en het niet terugbetalen van de lening aan het IMF.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Nek-aan-nekrace in referendum

Volgens een nieuwe opiniepeiling tekent zich in Griekenland een nipte strijd af bij het referendum over het financiële hulpprogramma. Zondag zou 47,1 procent van de Grieken 'ja' stemmen en 43,2 procent 'neen', aldus de peiling in opdracht van de conservatieve krant Eleftheros Typos.

Woensdag heeft de linkse premier Alexis Tsipras zijn landgenoten opnieuw opgeroepen 'neen' te stemmen ten opzichte van de door de geldschieters opgelegde voorwaarden. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Dijsselbloem: 'Geen onderhandelingen na een nee-stem'

Voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, heeft tijdens een toespraak in het Nederlandse parlement gereageerd op de woorden van de Griekse minister van Financiën Varoufakis, die heeft gezegd dat een 'nee'-stem van de Griekse bevolking de Griekse regering in een betere onderhandelingspositie zal brengen.

De Nederlandse minister wil alvast één illusie de wereld uit, vertelde hij. Als de Griekse bevolking 'nee'-stemt, dan is er volgens Dijsselbloem niet alleen geen ruimte meer tot onderhandelen, maar ook 'geen plaats meer voor Griekenland in de eurozone'.

REUTERS
© REUTERS
Bart Osaer
door Bart Osaer

Drachme-biljetten drukken? Niet voor morgen

Mocht het snel tot een grexit komen, dan is er nog werk aan de winkel om de oude drachme opnieuw te lanceren. De Griekse minister van Financiën Varoufakis liet namelijk al weten dat de oude drukpersen die de bankbiljetten produceerden intussen vernietigd zijn. Volgens Varoufakis stelt het probleem zich in principe niet, aangezien 'we wanhopig in de euro(zone) willen blijven', zei hij in een interview met de Australische publieke radio ABC.

Die Welt berekende dat het op zijn minst een half jaar duurt vooraleer de drachme van de persen rolt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse minister dankt 'solidair België'

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias heeft donderdag na afloop van een bilaterale ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders 'de diepe solidariteit' van ons land met Griekenland geprezen.

Reynders van zijn kant drong aan op maatregelen die na het referendum van zondag het vertrouwen kunnen herstellen. "Al degenen die een harde opstelling tegen Athene verdedigen wens ik twee zaken toe: dat ze zich nooit in een positie van economische zwakheid zullen bevinden en, als dat toch gebeurt, dat ze behandeld zullen worden zoals België dat doet", stelde Kotzias, die zijn waardering uitsprak voor de medewerkers van de Belgische fiscus die de Grieken helpen bij de modernisering van hun douane- en btw-systemen. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

Varoufakis legt uit: 6 redenen waarom de Grieken 'nee' moeten stemmen in het referendum

De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft zijn lot verbonden aan de uitslag van het referendum van zondag 5 juli. Als de 'ja'-stemt het haalt, stapt hij op. Hij roept de Griekse bevolking bijgevolg op 'nee' te stemmen.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekenland wordt topbestemming voor vluchtelingen

Temidden van een woelige crisis blijkt Griekenland meer vluchtelingen te ontvangen dan Italië. De meesten onder hen willen van daaruit wel verder trekken naar een andere Europese bestemming, blijkt uit cijfers die Bloomberg in kaart bracht.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Varoufakis stapt op als Grieken zondag 'ja' stemmen'

De Griekse minister van Financiën Varoufakis verbindt zijn lot aan de uitslag van het referendum van zondag 5 juli. Dat blijkt uit een interview met de televisiezender Bloomberg. Daarin benadrukte Varoufakis dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB - via opgelegde besparingsmaatregelelen - stellen, de problemen van de Griekse bevolking alleen maar groter maken.

"Daar teken ik niet voor", zei Varoufakis. Als het het ja-kamp zondag de meerderheid behaalt, betekent dat evenwel niet noodzakelijk het einde van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die regering zal zich 'eventueel met andere mensen' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis. Dus in ieder geval zonder hem.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'De oligarchen hebben het Griekse bedrijfsleven vernietigd'

Trends-redacteur Jozef Vangelder ging een kijkje nemen in de Helleense hel. Zijn belangrijkste conclusie: 'De oligarchen hebben het Griekse bedrijfsleven vernietigd'

reuters
© reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Hoe twee katten uitleggen waarom de leningen het Griekse volk nooit geholpen hebben

Soms - heel Soms - zijn moeilijke kwesties erg helder uit te leggen, meent deze Twitteraar. En even soms, kan dat aan de hand van katten - het favoriete dier van het internet.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Tsipras heeft twee gezichten"

Dat kopt de voorpagina van het Duitse dagblas B.Z.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Ongeloofwaardig dat Griekse regering volledig hulpprogramma gaat uitvoeren"

Volgens Johan Van Overtveldt is het ongeloofwaardig dat de Griekse regering het volledig hulpprogramma zal uitvoeren als de bevolking daarmee instemt op het referendum zondag. Dat zei hij in de Ochtendshow op Radio 1.

"We weten uit ervaring dat een regering die zich mordicus verzet tegen een aantal maatregelen niet zomaar een programma met hart en ziel zal uitvoeren. Ook al heeft de bevolking zich daar positief over uitgesproken in een volksraadpleging", aldus Van Overtveldt. "Als je als regering daar niet honderd procent voor gaat, dan lukt het niet."

Wat als de bevolking neen zegt?

Volgens de minister zal de Griekse premier, Alexis Tsipras zich "misschien gesterkt voelen door een neen, maar moet hij wel rekening houden met een aantal belangrijke aspecten." Hij benadrukt daarbij dat Griekenland de facto na de niet-betaling aan het IMF in een default is. "Daarenboven is de Griekse economie er beduidend op achteruit gegaan sinds de aantreding van Syriza. De tekenen van herstel zijn volledig van de kaart geveegd", zegt Van Overtveldt.

"We willen de Grieken niet op de knieën dwingen, maar een perspectief creeëren van welvaart en jobs voor de griekse bevolking." De minister wil zo enkele misverstanden over het hulpprogramma, dat op 30 juni is vervallen, de wereld uit helpen.

Volgens hem kwam Griekenland in de verpaupering terecht omdat de regering een groot deel van het opgelegde programma niet heeft uigevoerd. "Daarbij denk ik aan serieuze herstructureringen in de economie, de arbeidsmarkt, het belastingsysteem en het pensioenstelsel", aldus Van Overtveldt.

De instellingen en Griekenland kunnen volgens de minister enkel tot een overeenkomst komen als de Griekse regering het spel wilt spelen zoals het in Europa moet gespeeld worden, "met respect voor de gemaakte afspraken en het opnemen van de verantwoordelijkheid."

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Apple kan alleen Griekse staatsschuld afbetalen'

De Griekse staatsschuld bedraagt 180 miljard euro, de technologiegigant bezit naar schatting 173 miljard euro.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Varoufakis: 'Schuldeisers bereid tot oplossing'

Op de Griekse tv toont minister van Financiën Yanis Varoufakis een optimistisch gezicht. De schuldeisers zijn bereid tot een oplossing, die er vanaf maandag snel kan komen, aldus de minister. "Ze zijn bereid tot een akkoord maar ze willen eerst de boodschap van het Griekse volk horen", zo zei hij, in een ietwat vreemde samenvatting van de situatie. Griekenland, ging hij verder, wil "vanaf maandag een discussie over een werkbare oplossing". Dat wil zeggen: een herstructurering van de schuld, met de kans op economisch herstel. "In dat geval zijn we bereid moeilijke maatregelen te accepteren". Een fors "neen" bij het referendum helpt de regering, aldus Varoufakis.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moody's verlaagt Griekse rating

Kredietbeoordelaar Moody's heeft woensdag de rating van Griekenland met één stap verlaagd, van Caa2 naar Caa3. De kredietwaardigheid van Griekenland is afgenomen vanwege 'het bijkomende risico' waarmee de schuldeisers geconfronteerd worden door het referendum van zondag.

Volgens Moody's is de kans klein dat Griekenland op middellange termijn nog op financiële steun kan rekenen, ongeacht de uitkomst van het referendum. En zonder steun zal het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen, aldus een mededeling.

Hoewel Caa3 al een van de laagste categorieën is die het ratingbureau hanteert, waarschuwt Moody's dat er een kans bestaat dat de kredietwaardigheid verder wordt verlaagd. Dat hangt af van de uitslag van de volksraadpleging, aldus Moody's. Eerder deze week hadden ook de ratingbureaus Fitch (van CCC naar CC) en Standard & Poor's (van CCC naar CCC-) hun oordeel over de Griekse kredietwaardigheid al verlaagd.

(Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

ECB houdt Griekse steun op huidig niveau

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken vandaag/woensdag ongewijzigd gelaten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in ieder geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Van Overtveldt: 'Onderhandelen met Griekse regering zonder mandaat heeft geen zin'

De ministers van Financiën van de eurozone zijn na een teleconferentie (zonder resultaat) overeengekomen dat er niet meer met Griekenland onderhandeld wordt tot na het referendum van komende zondag.

"Onderhandelen heeft absoluut geen zin, want de Griekse regering heeft naar eigen zeggen geen mandaat meer. Ze moet die nu krijgen van haar bevolking", verduidelijkt Van Overtveldt.

De eurogroep hield woensdagavond haar tweede teleconferentie in evenveel dagen. Opnieuw bogen de ministers van Financiën zich over de Griekse crisis. Eerste minister Alexis Tsipras had dinsdagavond in een brief verklaard dat hij met het laatste voorstel van zijn schuldeisers wil instemmen, mits enkele aanpassingen. Woensdag herhaalde hij in een tv-toespraak, die gericht was aan de bevolking, dat hij vasthoudt aan het referendum dat op zondag 5 juli plaatsvindt. Hij vroeg in zijn toespraak de Griekse bevolking opnieuw 'neen' te stemmen.

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden hoe dan ook niet opnieuw opgestart voor het referendum heeft plaatsgevonden. Dat had de Duitse minister van Financiën Schäuble - net als bondskanselier Merkel - eerder al duidelijk laten verstaan. De Franse president Hollande van zijn kant drong wel aan op onderhandelingen voor het referendum, opdat er snel een Griekse deal beklonken zou kunnen worden.

Volgens de eurogroep worden de Grieken onvoldoende geïnformeerd door de regering-Tsipras. "Het moet hen duidelijk gemaakt worden dat het de Griekse onderhandelaars zelf zijn die weggelopen zijn van de onderhandelingstafel. Dat is heel cruciaal voor wat daarna gebeurd is", aldus Van Overtveldt. (Belga/BO)

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Renzi: 'Maak me meer zorgen over terrorisme dan over Griekenland'

Hoewel de Italiaanse premier al zijn ongeduld heeft laten blijken in de Griekse kwestie, en het referendum van volgende zondag een 'error' noemde, moest hem woensdag tijdens een ontmoeting met Merkel in Berlijn iets van het hart.

"Ik beken dat ik me meer zorgen maak over het terrorisme dan over Griekenland", aldus de Italiaanse premier.

Bart Osaer
door Bart Osaer

IMF geeft het antwoord op 9 kernvragen over Griekenland

Heel attent van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat aan de hand van vraag en antwoord zijn beleid met betrekking tot de Griekse kwestie wil toelichten. 9 vragen, 9 antwoorden.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Referendum voldoet niet aan internationale standaarden'

Het Griekse referendum van zondag 5 juli beantwoordt niet aan de vereiste internationale standaarden. Dat zegt de Raad van Europa, de organisatie die zich uitspreekt over de naleving van de fundamentele rechten in Europa.

Volgens secretaris-generaal Thorbjorn Jagland moet er minstens twee weken liggen tijdens de aankondiging van een referendum en de dag waarop het plaatsvindt. Enkel zo is er voldoende tijd om een publiek debat te voeren over de vraag die aan de bevolking wordt voorgelegd en om internationale waarnemers de kans te geven zich te organiseren.

Het Grieks referendum werd vrijdagnacht aangekondigd en vindt komende zondag plaats, negen dagen later dus.

Jagland heeft ook bedenkingen bij de vraag die aan de Grieken wordt voorgelegd. Hij vindt die niet duidelijk genoeg. In het referendum wordt de Griekse bevolking gevraagd om zich uit te spreken over het voorstel dat de Europese Commissie, de ECB en het IMF - de 'instellingen' - vorige week meebrachten naar de onderhandelingen met de Griekse regering.

Volgens de schuldeisers van Griekenland is het echter geen 'definitief' voorstel en is het intussen zonder voorwerp: het moest leiden tot de verlenging van het tweede hulpprogramma voor Griekenland, maar dat is sinds dinsdagavond afgelopen. Het is bovendien niet helemaal duidelijk hoe de Griekse regering op het resultaat van het referendum zal reageren. (Belga)

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Donald Tusk: 'Europa kan Griekenland niet helpen als Griekenland niet geholpen wil worden'

Volgens voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, kunnen we maar beter de resultaten van het Grieks referendum afwachten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Poll over Grieks referendum: 'Nee-stem' haalt het

Uit een recente poll die het stemgedrag van de Grieken peilt in de aanloop van het Griekse referendum van komende zondag 5 juli, blijkt dat de meerderheid van de Grieken nog steeds bereid is 'nee' te stemmen tegen de opgelegde besparingsmaatregelen van de trojka.

Maar de kloof tussen de 'nee'- en 'ja'-stemmers wordt kleiner. Dat is mogelijk het gevolg van de gesloten deuren van de bankkantoren, en de beperkte toegang tot cash geld waar de Griekse bevolking mee af te rekenen krijgt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tsipras wijkt niet af van referendum op zondag: 'Stem nee'

In een televisietoespraak aan de Griekse bevolking heeft premier Tsipras gezegd dat het referendum - zoals gepland - op zondag 5 juli plaatsvindt. In dat referendum kunnen de Grieken zich uitspreken over de door de trojka opgelegde besparingsmaatregelen.

Tsipras benadrukte nog eens dat de bevolking 'nee' moet stemmen en het voorstel van de Europese Commissie, de ECB en het IMF bijgevolg moet verwerpen. Dat is vast en zeker niet naar de zin van de Duitse bondskanselier Merkel, die eerder beklemtoonde dat ze niet met de Grieken wil onderhandelen vooraleer de resultaten van het referendum bekend zijn.

Maar volgens Tsipras is het niet zo dat, als de Grieken het voorstel van de geldschieters verwerpen, Griekenland op weg is naar een vertrek uit de eurozone (grexit). "Een overwinning van het 'neen'-kamp zou overigens niet betekenen dat een Grexit imminent is", zei Tsipras. "Wie beweert dat dat wel zo is, vertelt leugens".

Bovendien maakt Tsipras zich sterk dat een 'neen'-stem essentieel is om een betere deal in de wacht te slepen. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Hollande wil nog voor het referendum deal met de Grieken, Merkel niet

In tegenstelling tot de Duitse bondskanselier Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble, stuurt de Franse president aan op snel overleg met de Grieken. Hollande wil dat een deal met de Griekse regering nog beklonken wordt voor het referendum van 5 juli plaatsvindt.

"We moeten duidelijk zijn, er moet onmiddellijk een akkoord komen", aldus Hollande.

De Griekse crisis lijkt zo een wig te drijven tussen de grote twee van de eurozone, met name Duitsland en Frankrijk.

Want zowel gisteren als vandaag heeft de Duitse bondskanselier Merkel duidelijk laten blijken dat ze niet met de Grieken wil onderhandelen vooraleer de resultaten van het referendum bekend zijn.

"De deur voor onderhandelingen blijft open, maar er komen geen onderhandelingen over een nieuw reddingsprogramma voor zondag", aldus de bondkanselier.

De Duitse minister van Financiën Schäuble stelde zich in dat verband al even onbuigzaam op. "Er komt geen deal met Griekenland voor het referendum van zondag 5 juli", luidde het.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'IMF was speelbal van Merkel en Sarkozy, en wordt nu zelf vernederd'

In een opmerkelijke bijdrage aan The Independent ontleedt redacteur Ben Shu de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Griekse kwestie.

"Het wordt ongetwijfeld een vernederende dag voor Griekenland nu het deel uitmaakt van het groepje 'mislukte staten', zoals Somalië, Soedan en Zimbabwe. Maar vergis je niet: dit is ook een vernederende dag voor het IMF zelf", stelt hij.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Dombrovskis: 'Akkoord voor 20 juli mogelijk'

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis maakt zich sterk dat het 'zeker' mogelijk is om met Griekenland een akkoord te bereiken over een nieuw steunprogramma voor het land een volgende grote schuldaflossing moet doen. Dat moet deze maand nog.

Op 20 juli moet Griekenland namelijk bijna 3,5 miljard euro betalen aan de ECB, een afspraak die het niet mag missen als het financieel wil overleven en in de eurozone wil blijven.

Nu het tweede steunprogramma voor Griekenland afgelopen is, kan er geen sprake meer van zijn het te verlengen, verduidelijkte Dombrovskis.

Griekenland bevindt zich sinds middernacht - de eerste minuten van 1 juli - in een heel nieuwe situatie. De eurogroep, die woensdagnamiddag een nieuwe teleconferentie houdt, kan zich enkel buigen over de Griekse vraag voor een nieuw, twee jaar durend programma, legde Dombrovskis uit. De Commissie is intussen bezig met de analyse van die aanvraag.

Dombrovskis wijst in zijn toelichting op de complexe situatie, nu Griekenland een schuldaflossing aan het IMF gemist heeft en zondag een referendum houdt.

Als de ECB haar leningen niet terugbetaald krijgt, lijkt een Grexit volgens de vicevoorzitter onvermijdelijk. Dombrovskis wees erop dat beide onderhandelende partijen de wil moeten tonen om resultaat te bereiken. De Commissie, de ECB en het IMF - de institutionele schuldeisers van de Grieken - zijn alvast bereid te blijven werken en zo snel mogelijk een akkoord met Griekenland te sluiten, benadrukte hij. (Belga)

Reuters
© Reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse natie wacht op toespraak van premier Tsipras

De Griekse eerste minister Alexis Tsipras zal zich 'binnenkort' tot de natie richten, meldt het Griekse persagentschap Ana, op gezag van regeringsbronnen.

De aankondiging volgt kort na de publicatie van nieuwe Griekse voorstellen aan de EU, de ECB en het IMF, de internationale geldschieters. Uit een brief die Tsipras naar de schuldeisers stuurde en in de pers lekte, blijkt dat hij bereid is het voorstel voor structurele hervormingen - of toch een groot deel ervan - (in ruil voor nieuwe financiële steun) te aanvaarden. (Belga)

BELGA
© BELGA
Niels Saelens
door Niels Saelens

Beurzen veren op na brief Tsipras

Optimisme op de Europese beursvloeren. Nadat de brief was uitgelekt waarin de Griekse premier Alexis Tsipras het voorstel voor structurele hervormingen van de drie instellingen - EU, ECB, IMF - aanvaardt, in ruil voor nieuwe financiële steun en mits kleine aanpassingen, gingen de indices een voor een de hoogte in.

In Brussel staat de Bel20 op het middaguur op 1,78 procent winst tot 3.638 punten. Amsterdam en Parijs doen er zelfs een schepje bovenop: respectievelijk 1,97 en 2,27 procent winst.

In Frankfurt stond de Dax rond 11.45 uur dan weer op 2,24 procent terreinwinst, in Londen is dat 1,48 procent. De Euro Stoxx 50, een korf van 50 grote Europese aandelen, staat 2,46 procent in het groen.

Ook op de Zuid-Europese markten is er enkel gejuich. In Lissabon is er even voor de middag 1,84 procent winst voor de Portugese beurs. De beurs van Madrid klimt dan 1,64 procent. De beurs van Milaan klimt even na de middag zelfs 2,6 procent.

(Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Valdis Dombrovskis: 'Economische en Monetaire Unie heeft Griekse kwestie onder controle'

Volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis is de Economische en Monetaire Unie sterk genoeg om de Griekse kwestie het hoofd te bieden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vanavond weer vergadering Eurozone, Duits parlement debatteert

In de vooravond houden de ministers van Financiën van de eurozone een nieuwe teleconferentie, maar het ziet er na de sceptische reactie van Schäuble niet naar uit dat die eurogroep een doorbraak zal opleveren.

Het is ook uitkijken naar de uitkomst van het debat over Griekenland in het Duitse parlement, dat begonnen is om 13 uur.

Daar nemen Schäuble, bondskanselier Angela Merkel en vicekanselier Sigmar Gabriel aan deel. (Belga)

reuters
© reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Nieuwe brief Tsipras schept geen duidelijkheid' (Schäuble)

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) stelt zich vragen bij de laatste brief van de Griekse premier Alexis Tsipras. De brief, waarin Tsipras zich bereid verklaart de laatste hervormingsvoorstellen van Europa en het IMF mits enkele aanpassingen te aanvaarden, schept geen duidelijkheid, zegt Schäuble.

Hij vraagt Griekenland "zijn positie te verduidelijken". Er is, zei hij tijdens een persconferentie in Berlijn, geen basis voor verdere onderhandelingen.

"Griekenland moet duidelijk maken wat het echt wil en daarna moet wij daarover kunnen praten - in een context die duidelijk verslechterd is", reageert Schäuble. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Schäuble: 'Geen deal mogelijk voor Grieks referendum'

Volgens het persagentschap AFP herhaalt de Duitse minister van Financiën Schäuble wat de bondskanselier dinsdag al zei: 'Er komt geen deal met Griekenland voor het referendum van zondag 5 juli'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Deze Europese landen gingen Griekenland voor met een referendum

Op 5 juli houdt de Griekse regering een volksraadpleging waarin de Grieken zich kunnen uitspreken over de eisen van de geldschieters van het land. Griekenland is niet het eerste Europese land dat belangrijke beslissingen in de handen van zijn burger legt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Lees de brief met de toegevingen van Tsipras

In de brief die de Griekse premier Tsipras dinsdagavond schreef aan het adres van de trojka - de EU, ECB en het IMF - toont de Griekse premier zich bereid toe te geven aan een groot deel van de economische hervormingen die de geldschieters eisen.

De aanpassingen die Tsipras voorstelt, wijken op het eerste zicht niet veel af van het voorstel van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Zo zegt hij bereid te zijn de voorgestelde btw-hervorming helemaal te slikken, behalve het verlaagde tarief voor de eilanden.

De aanvullende uitkering voor de laagste pensioenen (het zogenaamde EKAS-systeem) wil Tsipras tegen eind 2019 'uitfaseren'.

De nieuwe brief van Tsipras komt later op de dag ter sprake tijdens een nieuwe conference call van de eurogroep.

Dinsdagavond onthaalden de ministers van Financiën van de eurozone de aanvraag van Athene voor een derde programma op grote scepsis. Ze toonden zich ook niet bereid in de context van de acute crisis in Griekenland de normale procedures voor een hulpaanvraag te versnellen. In zijn brief schrijft Tsipras dat zijn nieuwe amendementen 'de robuustheid en de geloofwaardigheid van het hele programma respecteren'. (Financial Times/Belga)

FT
© FT
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Tsipras bereid toe te geven aan schuldeisers'

Uit een gelekte brief, waarover The Financial Times bericht, blijkt dat de Griekse premier Alexis Tsipras bereid is toe te geven aan een aantal eisen van de schuldeisers, ofte kredietverstrekkers.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Grieken in de rij voor 'pensioenrantsoen'

Talloze Grieken staan sinds deze ochtend in de rij bij de banken om een fractie van hun reguliere pensioenuitkering in ontvangst te nemen.

Dinsdag gelastte de Griekse overheid dat duizend filialen hun deuren moesten openen om gepensioneerden zonder bankkaart van geld te voorzien. De banken in het land werden afgelopen weekeinde voor minstens een week gesloten om te voorkomen dat nog meer geld naar het buitenland verdwijnt.

De Griekse gepensioneerden krijgen maximaal 120 euro, terwijl ze normaliter circa 600 euro per maand ontvangen.

Bij een filiaal van National Bank of Greece in het centrum van Athene liep de rantsoenering spaak. De manager wilde alleen geld meegeven aan mensen waarvan de achternaam begint met de letters A tot en met K. Veel gepensioneerden werden derhalve met lege handen weggestuurd.

(Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Een euro met zwartrijders als Syriza heeft geen toekomst'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ook Europese beleggers laten zich niet langer afschrikken door Griekse crisis

De Europese beurzen hebben woensdag met winst de handel aangevat. De Bel20 dikt na een uur handel 0,84 procent aan tot 3.604 punten. De beleggers laten deze keer dus niet hun beursgemoed vergallen door de escalatie van de Griekse schuldencrisis.

De Aex-index van de Amsterdamse beurs spiegelt zich aan Brussel, met plus 0,83 procent. In Parijs staat er +0,95 procent op de tabellen voor de CAC40. Na een veertigtal minuten handel staatde Dax-graadmeter van Frankfurt op 1,1 procent winst. In Londen is er dan 0,86 procent winst voor de FTSE100-index.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Website van de Griekse regering telt af naar referendum

De Griekse regering heeft een website gelanceerd die aftelt naar het referendum op 5 juli.

Op de site kan je onder meer een infografiek raadplegen en legt de regering uit waarom het een volksraadpleging houdt.

Tsipras wil de bevolking laten kiezen of ze de opgelegde besparingsmaatregelen van de instellingen aanvaarden of niet. Maar voor velen is het echter duidelijk dat de regering aan haar burgers vraagt of ze een grexit willen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse crisis deert Japanse belegger niet

De beurs van Tokio heeft woensdag winst opgetekend. De Nikkei-sterindex won 0,46 procent terrein tot 20.329 punten. Net als daags tevoren kon de escalatie van de Griekse schuldencrisis de Japanse beleggers niet meer deren. Goed marco-economisch nieuws klaarde immers de hemel.

Volgens de Tankan-enquête van de Japanse nationale bank steeg het vertrouwen van de grote industriële bedrijven immers verrassend in het tweede kwartaal.

Dinsdag had de graadmeter van Tokio voor het eerst in vier handelsdagen winst opgetekend (+0,63%). Maandag was er onder Griekse invloed nog 2,9 procent verlies.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

1000 euro per Belg

België heeft bijna 7 miljard euro aan Griekenland geleend of pakweg 609 euro per Belg. In dat bedrag is de steun die via het IMF en de ECB naar Griekenland ging niet inbegrepen. Aangezien België aandeelhouder is van het IMF en de ECB kan het ook langs deze weg geld verliezen. Als Griekenland uit de eurozone stapt en zijn verplichtingen niet meer nakomt, berekende Standard & Poor's onlangs, kan dat België 11,2 miljard euro kosten - of 1000 euro per Belg. (Bron: Knack)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Wanbetaling' of 'failliet'?

Griekenland gaat dus in wanbetaling. In de volksmond heeft men het over 'failliet', maar in feite kan een land niet echt failliet gaan. De correcte term is dus wanbetaling of default. Enkele landen die Griekenland al voorafgingen in wanbetaling zijn Argentinië, Rusland en IJsland. (bron: Knack)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

IMF bevestigt: er is niet betaald

Griekenland is in gebreke gebleve bij de aflossing van ruim 1,5 miljard euro, meldt nu ook het IMF vanuit Washington. Wat betekent, aldus een mededeling, dat het land alleen nog IMF-steun kan krijgen als de achterstallen zijn betaald. Griekenland, aldus nog de mededeling, heeft uitstel gevraagd - dat zal worden besproken door de IMF-raad.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Deadline verstreken, Griekenland 'feitelijk failliet'

In de meeste media wordt er niets expliciets gemeld, maar de deadline is gepasseerd en Griekenland heeft zijn schuldaflossing van 1,6 miljard euro aan het IMF niet gehaald. "Damit ist das Land faktisch pleite", schrijft Der Spiegel, het Duitse magazine: "Daarmee is het land feitelijk failliet".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook Fitch verlaagt rating van Griekenland

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met een trap verlaagd, van "CCC" tot "CC". Fitch haalt de mislukking van de onderhandelingen met de schuldeisers en het aangekondigde referendum aan als redenen voor de verlaging.

Maandag had al kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van Griekenland verder verlaagd, van CCC naar CCC-.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dijsselbloem: 'Het was gek om te verlengen'

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt in de Nederlandse pers dat Griekenland een verzoek in twee delen had voorgelegd. "Het eerste was om het steunprogramma te verlengen. Dat kan om allerlei praktische redenen niet meer want dat loopt om middernacht af. Maar ook de politieke omstandigheden in Griekenland zijn niet veranderd. Alle voorstellen zijn afgewezen. De Griekse regering heeft een referendum uitgeschreven en adviseert tegen te stemmen. In die omstandigheden is het gek om te verlengen. Het kan niet meer en het zal ook niet gebeuren. Dus loopt het vannacht af."

Een tweede deel van het Griekse verzoek betreft een nieuwe hulpaanvraag uit het noodfonds ESM. "Zo'n aanvraag kan Griekenland formeel doen, maar het is uitgesloten dat er aan gehoor wordt gegeven als het oude hulppakket nog niet eens is afgerond. Er zou nog een tweede Griekse brief onderweg zijn", aldus nog Dijsselbloem.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Premier van Malta bevestigt voorstel om referendum op te schorten

Joseph Muscat, premier van Malta, bevestigt volgens Der Spiegel dat Griekenland heeft voorgesteld om het referendum op te schorten of te pleiten voor een ja-stem op voorwaarde dat er nieuwe financiële hulp komt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorstel om referendum op te schorten?

Volgens twee kranten, de Times of Malta en Die Welt, heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis tijdens de teleconferentie van de eurogroep aan zijn collega-ministers voorgesteld om het referendum van zondag op te schorten als de onderhandelingen met de internationale schuldeisers heropgestart zouden worden. Dat is tot dusver nergens officieel bevestigd. En het doet er niet zoveel meer toe aangezien er geen nieuwe onderhandelingen komen voor het referendum plaatsvindt.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Griekenland vraagt IMF uitstel van betaling

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om uitstel gevraagd voor de betaling van de bijna 1,6 miljard euro die het land tegen middernacht had moeten betalen. Dat heeft de Griekse vicepremier Yannis Dragasakis gezegd.

"We hebben bij het IMF een aanvraag ingediend opdat de instelling de betaling zou uitstellen tot de maand november", zei Dragasakis in een interview op de staatszender RTE.

Het IMF had de Grieken eerder al enig uitstel gegeven en toestemming verleend om alle betalingen voor juni te bundelen op het einde van de maand.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Van Overtveldt: 'Te weinig tijd'

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt was het voor de eurogroep "onmogelijk om op dergelijke korte termijn de nieuwe voorstellen van de Griekse regering te analyseren". Na afloop van een conference call van de eurogroep bevestigde de minister dat het huidige steunprogramma voor Griekenland afloopt. "Daar verandert niets aan."

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem meldt dat er woensdagmorgen om 11.30 uur een nieuwe teleconferentie van de eurogroep plaatsvindt.

(Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Morgen nieuwe bijeenkomst eurogroep

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Eurolanden wijzen Grieks verzoek af

De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.

Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten. Het betrof onder meer de Finse minister van Financiën Alexander Stubb. Volgens de Griekse regering vergadert de eurogroep woensdagmorgen opnieuw. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Minstens 20.000 mensen betogen in Athene voor 'ja' bij referendum

In de Griekse hoofdstad Athene hebben zich dinsdagavond volgens de politie minstens 20.000 mensen op straat verzameld om hun steun te betuigen voor een "ja" tijdens het referendum van zondag omtrent de hulp voor Griekenland.

De betogers zijn voornamelijk tegenstanders van de linkse regering van premier Alexis Tsipras. Zij bliezen verzamelen op het plein voor het parlement na een oproep van een initiatief met de naam "Wij blijven in Europa". Ze vrezen voor een uittrede van Griekenland uit de eurozone.

Maandag betoogden op dezelfde plaats meer dan 13.000 aanhangers van een "neen". (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Een Grieks vertrek uit de eurozone kan de meeste Europeanen niet al te veel schelen'

Deze boude vaststelling komt van het statistiekportaal Statista, waarover The Independent bericht.

Uit de infografiek blijkt dat de meeste mensen in Duitsland, Finland, Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië en Zweden liever willen dat het woelige Griekenland de eurozone verlaat. Enkel in Frankrijk is er een nipte meerderheid die Griekenland liever in de eurozone houdt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Merkel wil niet met Griekenland onderhandelen voor het referendum plaatsvindt

Bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag verklaard dat Duitsland niet zal onderhandelen over een nieuw reddingsplan voor Griekenland voor het referendum, dat plaatsvindt op zondag 5 juli.

Merkel legt de schuld voor het verstrijken van het bailoutprogramma bij de Griekse regering.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Eurogroep houdt spoedberaad over Grieks voorstel

Vanavond - dinsdag om 19 uur - houden de ministers van Financiën van de eurozone telefonisch spoedberaad over het recente verzoek van de Griekse regering. Dat laat Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, weten via Twitter.

In afwachting van een akkoord verzoekt de Griekse premier Tsipras de Eurogroep om het huidige steunprogramma 'voor een korte periode' te verlengen 'om ervoor te zorgen dat er geen technische wanbetaling veroorzaakt wordt'.

Die wanbetaling - of default - komt er namelijk langzaam maar zeker aan, aangezien de Grieken voor middernacht de openstaande schuld van 1,6 miljard euro aan het IMF moeten aflossen. Minister van Financiën Yanis Varoufakis maakte eerder al bekend dat Griekenland dat niet zal doen. In dat geval is er sprake van default, of wanbetaling.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Tsipras vraagt schuldeisers tweejarig reddingsplan'

Luttele uren vooraleer het bailoutprogramma voor Griekenland verstrijkt, komt de Griekse regering alsnog op de proppen met een lastminutevoorstel: een tweejarig reddingsplan via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het European Stability Mechanism is een noodfonds dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële nood verkeren.

Het Griekse verzoek bestaat erin alle financiële behoeften van het land te dekken voor de komende twee jaar, samen met een schuldherschikking.

De Griekse overheid heeft verklaard dat ze via onderhandelingen zal streven naar een 'levensvatbare overeenkomst' binnen de eurozone, luidt het.

Via het recente voorstel probeert Tsipras de schuldeisers opnieuw de hand te reiken na de vastgelopen onderhandelingen van afgelopen weekend. Toen kondigde de Griekse premier tot ieders verbazing een referendum aan om de Griekse bevolking op zondag 5 juli te laten stemmen over het laatste pakket van bezuinigingsmaatregelen. Volgens de meeste Europese leiders stemmen de Grieken in het geval van een referendum zondag eenvoudigweg voor of tegen een verblijf in de eurozone.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Schäuble: 'Grieken kunnen in de eurozone blijven, ook al zeggen ze 'nee''

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft dinsdag in Berlijn verklaard dat Griekenland in de eurozone kan blijven 'for the time being', ook al zegt de Griekse bevolking in het referendum van zondag 5 juli 'nee' tegen de besparingsopdracht. Dat meldt Bloomberg op zijn website.

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Wat Merkel de Grieken nog aangeboden heeft'

Volgens Der Spiegel heeft de Duitse bondskanselier Merkel de Griekse regering afgelopen vrijdag nog een voorstel gedaan dat verder reikte dan wat de EU van plan was te doen: een gedeeltelijke schuldherschikking en een derde hulppakket. Het voorstel van Merkel zou tot een harde confrontatie met enkele EU-leden hebben geleid.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Angst en frustratie: het leven onder kapitaalcontrole

Enkele reporters van Bloomberg legden hun oor te luisteren bij de Griekse middenstand en buitenlandse toeristen. "Ik heb altijd al Griekenland willen bezoeken," zegt Moore, een 71-jarige Amerikaan uit South Carolina. De man hield er wel geen rekening mee in het modern Grieks dramaspel van vandaag terecht te komen: "Ik hoop van harte dat het geen tragedie wordt"

Reuters
© Reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Merkel smoort hoop op lastminute-akkoord in de kiem'

De Duitse bondskanselier blijkt - enkele uren voor het bailoutprogramma voor Griekenland afloopt - niet op de hoogte van een 'last offer' van EU-commissievoorzitter Juncker. "Het laatste voorstel van de Commissie waarvan ik op de hoogte ben, is dat van afgelopen vrijdag", aldus Merkel.

Dat betekent evenwel niet dat de communicatiekanalen na middernacht worden afgesloten. Integendeel. "De deur blijft open voor verder overleg, maar meer kan ik daarover niet zeggen", verduidelijkt de bondskanselier.

Bart Osaer
door Bart Osaer

The Economist legt uit hoe kapitaalcontroles werken

Bart Osaer
door Bart Osaer

Grieken hollen naar de bitcoin

Met langdurig gesloten bankkantoren en lege geldautomaten in het vooruitzicht, wenden bepaalde Grieken zich tot virtuele munten, zoals de bitcoin. Op die manier kunnen ze afwegen of de bitcoin een geschikt alternatief blijkt voor de euro.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

29-jarige start crowdfunding voor Griekenland

Thom Feeney zoekt 1,6 miljard euro om Griekenland te helpen en rekent daarvoor op de steun van u. Lees meer

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Varoufakis: 'Griekenland zal schulden niet terugbetalen'

Ook volgens Reuters zegt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat zijn land de schulden aan het IMF niet zal terugbetalen vandaag. Vandaag loopt de deadline af.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ik ga naar Griekenland en ik neem mee: voldoende cash

De Grieken kunnen slechts 60 euro per dag afhalen van hun rekening. Voor toeristen geldt die beperking niet, maar wie naar het land reist neemt best voldoende cash mee. Het is namelijk niet zeker dat u een automaat vindt waar nog bankbiljetten in zitten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Spaanse premier wil dat Tsipras opstapt

De Spaanse premier Rajoy zegt dat een 'ja-stem' in het referendum van volgende zondag goed zou zijn voor Griekenland, omdat de schuldeisers dan kunnen onderhandelen met een nieuwe regering in Athene. Rajoy vraagt de Griekse bevolking dus om Tsipras weg te stemmen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Duitse regering: 'Nu is het te laat om Grieks hulpprogramma uit te breiden'

Reuters citeert een Duitse regeringsbron, die zegt dat 'het nu te laat is om het Grieks hulpprogramma uit te breiden.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Tsipras buigt mogelijk toch voor deal met Europa'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Europese beurzen klimmen hoger

De Europese beurzen klimmen dinsdag rond het middaguur opnieuw richting het nulpunt van de beursdag en zelfs winst. Mogelijke verklaring is het ultieme voorstel dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker volgens Europese bronnen heeft overgemaakt aan de Grieken.

In Brussel staat de Bel20 na de openingsverliezen even na 12 uur zelfs opnieuw in de positieve cijfers, met +0,27 procent tot 3.631 punten.

De Amsterdamse sterindex AEX heeft zelfs bijna 0,5 procent winst te pakken, de CAC40 van Parijs zowat 0,2 procent.

De Dax-index van Frankfurt staat even voor de middag op 0,35 procent verlies. In Londen is dat -0,6 procent voor de FTSE100-graadmeter.

De verliezen op de beurzen waren dinsdagochtend bij opening minder groot dan de maandagse verliezen onder impact van de totale impasse in de Griekse schuldencrisis.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Beurzen openen in de min

De Europese beurzen zetten dinsdagochtend de tocht neerwaarts verder. De verliezen zijn voorlopig minder groot, na de zwaardere verliezen maandag onder impact van de totale impasse in de Griekse schuldencrisis.

n Brussel staat de Bel20 na een 25-tal minuten handel op 0,95 procent verlies tot ongeveer 3.586 punten. In Parijs is het verlies iets groter voor de Cac40-index: -1,2 procent. De Amsterdamse AEX geeft ongeveer 0,87 procent prijs. In Londen gaat de 'footsie', de FTSE100-graadmeter net geen half procent lager.

De Dax in Frankfurt presteert iets beter en beperkt het verlies tot ongeveer 0,5 procent.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'We mogen ons niet superieur wanen tegenover Grieken, dit had ons ook kunnen overkomen'

'We moeten alles op alles zetten om een Grieks faillissement te voorkomen', benadrukt Lode Vereeck (Open VLD) in een interview met Knack-redacteur, Annelies Van Erp. Hij was in Argentinië toen dat land in 2001 bankroet ging, 'ongeziene chaos en wanhoop leidden tot doden.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Griekse banken open voor gepensioneerden zonder bankkaart

Woensdag openen duizend Griekse bankfilialen hun deuren voor gepensioneerden die geen bankkaart hebben. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

De Griekse banken zijn op last van de overheid tot en met 6 juli dicht en er is een daglimiet ingesteld van 60 euro per dag voor geldopnames. Zonder de speciale openingsactie zouden de gepensioneerden zonder bankkaart dus bijna een week geen kans hebben om geld op te nemen. Ook voor hen geldt een limiet, van 120 euro deze week.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Athene dreigt met gerechtelijke stappen tegen Europa

De Griekse regering sluit niet uit dat ze gerechtelijke stappen zal ondernemen tegen de Europese instellingen. Lees meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nikkei opent licht hoger

Een van de vragen is of de beurzen ook vandaag klappen krijgen. In Tokio opent de Nikkei licht hoger. In de eerste minuten na de opening klimt de beurs met 0,32 procent, een stijging met 64,66 na een verlies van 600 punten maandag.

De euro stijgt ook lichtjes ten opzichte van de yen, na verlies op maandag.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Anderen willen hoop fnuiken'

Gedurende een uur werd premier Tsipras geïnterviewd op de Griekse tv. Lees hier wat hij te vertellen had. Hij vond onder meer dat de schuldeisers 'de hoop willen fnuiken dat een andere politiek in Europa mogelijk is'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'Hoe harder het neen, hoe beter onze positie'

De Griekse premier Alexis Tsipras blijft voluit gaan voor een "neen" in het referendum van zondag. Tijdens een interview met de Griekse tv stelt hij dat de schuldeisers er geen belang bij hebben Griekenland uit de eurozone te drijven, omdat de kostprijs van dat vertrek, ook voor hen, te hoog ligt.

"Hoe sterker Griekenland het voorstel verwerpt, hoe sterker de onderhandelingspositie van de Griekse regering wordt".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Standard & Poor's verlaagt rating naar CCC-

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Griekenland nog maar eens lager ingeschat.

De rating wordt bijgestuurd van CCC naar CCC-, met een negatief vooruitzicht.

Eerder deze maand schroefde S&P de kredietwaardigheid ook al met één stap terug, van CCC+ naar CCC. Volgens S&P is de kans zeer groot dat Griekenland in gebreke zal blijven en zijn financiële verplichtingen niet zal nakomen. Het bureau schat de kans dat Griekenland de eurozone verlaat op 50 procent.

Met het referendum geeft Athene de voorkeur aan binnenlandse politiek boven financiële en economische stabiliteit, aldus S&P.

(Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Betogers laken 'chantage schuldeisers'

De Grieken stemmen zondag in een referendum over het voorstel van de geldschieters aan het land. De vraag luidt: "Moet het voorstel dat is voorgelegd door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de eurogroep van 25 juni 2015, dat bestaat uit twee delen die samen hun allesomvattende voorstel vormen, worden geaccepteerd?"

Betogers in Griekenland laken de "chantage van de schuldeisers". De linkse regering onder leiding van Alexis Tsipras, die het voorstel tijdens de onderhandelingen verwierp, heeft de Grieken opgeroepen tegen te stemmen. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

13.000 betogers voor 'nee' op straat in Athene

Ongeveer 13.000 mensen zijn maandagavond samengekomen op het Syntagmaplein in de Griekse hoofdstad Athene om er duidelijk te maken dat ze "neen" zullen stemmen in het referendum zondag 5 juli. In de tweede Griekse stad, Thessaloniki, kwamen ongeveer 4.000 mensen op straat met hetzelfde doel. Dat meldt de politie. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

'Verenigd en welvarend Europa'

"Wat China wenst, is een verenigd en welvarend Europa met een sterke euro", stelde Li. Dat dient volgens hem niet enkel het belang van Europa, maar ook dat van China en de rest van de wereld.

Hij wees erop dat China één van de belangrijkste handelspartners van Europa is geworden en heel wat Europees schuldpapier bezit. Li wijst erop dat de Griekse kwestie ook de financiële stabiliteit en het economisch herstel op wereldschaal bedreigt.

"Daarom wil China dat Griekenland in de eurozone blijft" en "vragen wij de betrokken kredietverleners om snel een akkoord te bereiken met de Griekse regering". (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

China wil Griekenland in eurozone houden

China "wil dat Griekenland in de eurozone blijft" en dat de regering in Athene en de internationale kredietverleners een akkoord bereiken. Dat heeft de Chinese premier Li Kequiang in Brussel gezegd na afloop van een Europees-Chinese topontmoeting. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Donald Tusk: 'Nee-stem leidt niet tot sterkere onderhandelingspositie'

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk raadt op zijn manier een referendum voor de Griekse bevolking af. 'Al heeft iedere regering wel het recht een referendum te houden', voegt hij eraan toe.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Luc Coene: 'Grexit is enkel een ramp voor Griekenland zelf'

"Ik denk niet dat een grexit een aardverschuiving zal veroorzaken zoals de val van Lehman in 2008", zegt Luc Coene, eregouverneur van de Nationale Bank. "Ik verwacht een beperkte wereldwijde impact."

belga
© belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekenland betaalt lening aan het IMF niet op tijd terug

Het zag er al naar uit, en wordt nu bevestigd door een woordvoerder van de Griekse regering. Griekenland haalt de gevreesde deadline niet, waardoor het zijn schuld van 1,6 miljard euro, het bedrag dat uiterlijk dinsdag 30 juni op de rekening van het IMF moet staan, niet kan aflossen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Joseph Stiglitz: 'Ik weet hoe ik zou stemmen in het Grieks referendum'

Volgens de voormalige Nobelprijswinnaar Economie Joseph Stiglitz gaat het debat rond de Griekse schuldencrisis veeleer over macht en democratie, dan over financiën en economie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse schade valt nogal mee op kapitaalmarkten

Het Griekse drama mag dan wel groot in omvang zijn, op de kapitaalmarkten lijkt ze niet zo indringend. De reactie op de kapitaalmarkten was in ieder geval 'minder erg dan gevreesd, ' merkt voorzitter Urs Rohner van Credit Suisse Group AG op tijdens een conferentie in Bern op maandag. Een en ander was al 'ingeprijsd', zoals dat heet.

Ook op de Brusselse beursvloer bleef de schade relatief beperkt. Hoewel de Bel20-index bij het openen van de handel meer dan 4,50 procent terugviel, tekende de graadmeter tegen het einde van de dag nog slechts een malus van 2,64 procent op bij een slotnotering van 3.621,09 punten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Word ik betaald vandaag?'

Hoewel veel werkende Grieken vandaag een relatieve normale werkdag beleven, zijn er wel enkele die zich afvragen hoe een 'cashloze' samenleving er dan wel mag uitzien. En of ze de komende dagen en maanden wel loon naar werken zullen krijgen?

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Grieken halen in twee weken tijd 8 miljard euro van hun spaarrekeningen'

Officieel zijn de cijfers niet, maar volgens het ratingagentschap Moody's hebben de Griekse spaarders de afgelopen twee weken meer dan 8 miljard euro van hun rekeningen gehaald. "Wij schatten dat de spaartegoeden van de private sector sinds eind november vorig jaar met zo'n 44 miljard euro zijn afgenomen tot circa 120 miljard euro", aldus Moody's in een rapport.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Merkel wil Grexit niet op haar geweten hebben'

In tegenstelling tot de Duitse minister van Financiën Schäuble lijkt bondskanselier Merkel nog steeds erg bevreesd voor (de gevolgen van) een Grexit.

Eerder liet ze al optekenen dat haar grootste vrees erin bestaat dat Duitsland voor een derde maal in een eeuw tijd beschuldigd zou worden van 'blowing up Europe'. Vandaag zegt ze dat Europa opnieuw bereid is te onderhandelen met Griekenland.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Matteo Renzi: 'Grieks referendum gaat over de keuze tussen de euro en de drachme'

Volgens de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi is 'het Griekse referendum geen keuze tussen de Europese Commissie en (premier) Tsipras, maar tussen de euro en de drachme", tweet hij maandag.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Dijsselbloem: 'Deur blijft open voor Griekenland'

Hoewel Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, enkele dagen geleden - na de aankondiging van het omstreden referendum - nog heeft verklaard dat de Grieken de deur naar verder overleg hadden gesloten, blijkt diezelfde deur dan toch weer open te staan.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekenland heeft toeristen broodnodig

Er toch even aan herinneren dat de Griekse toeristische sector overeenstemt met 17 procent van het Griekse bbp. Vergeet in het geval van een vakantie naar Griekenland niet wat extra cash mee te nemen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Paul Krugman: Grieken moeten 'nee' stemmen

Volgens Nobelprijswinnaar Paul Krugman is er een 'point of no return' bereikt. De Griekse bevolking moet tijdens het referendum 'nee' durven te zeggen tegen de besparingsopdracht. Vervolgens moet de Griekse regering - als ze daar klaar voor is tenminste - uit de eurozone stappen, aldus Krugman.

Vorige week vroeg de topeconoom zich al af wat het IMF en de andere schuldeisers bezielt om de Grieken zo aan de ketting te leggen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Ook Wall Street raakt in de ban van de Grieken

Niet enkel op de Europese beursvloer heerst ongerustheid over de toekomst van Griekenland, en met uitbreidng over die van de volledige eurozone. Ook op Wall Street is dat het geval, waar de Dow-Jonesindex maandag kort na aanvang 0,8 procent lager noteert op 17.804 punten. De brede S&P 500 gaat 0,8 procent omlaag naar 2085 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq met 1 procent terugvalt tot 5031 punten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Belgische toeristen niet bang van Griekse stranden

De Belgische toeristen zien Griekenland als reisbestemming nog steeds zitten, blijkt uit een rondvraag bij de grootste Belgische touroperators. "We krijgen geen oproepen binnen van mensen die hun reis willen annuleren of omboeken", zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair-Sunjets.be aan het persagentschap Belga. Ook Koen Van den Bosch van Thomas Cook bevestigt dat Griekenland niet als een probleembestemming wordt ervaren.

"Griekenland haalt zelfs een van de hoogste tevredenheidsscores van alle bestemmingen bij onze klanten", zegt Van den Bosch.

Volgens Vanhaelemeesch is Griekenland momenteel bezig aan een van de sterkste boekingsjaren van het afgelopen decennium.

Hoe dat komt? "Dit lijkt er op te wijzen dat de toerist een onderscheid maakt tussen het politieke en macro-economische discours enerzijds en de toeristische beleving op het terrein anderzijds. De zon, de landschappen, de stranden, de lokale gastronomie en de bevolking zijn hetzelfde gebleven en het is voor die beleving dat de toerist kiest", verduidelijkt Vanhaelemeesch.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Leer Griekenland weer op eigen benen te staan'

'De Griekse economie is een verziekt systeem dat je niet gezond kan maken met besparingen alleen', meent Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Juncker voelt zich verraden door de Grieken

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voelt zich 'verraden' door de Griekse regering, en doet tegelijk een oproep aan de Griekse bevolking om 'ja' te stemmen tijdens het komende referendum. Premier Tsipras vroeg de Griekse bevolking eerder al 'nee' te stemmen. Het omgekeerde dus