Tsipras: ‘Een fors neen geeft ons slagkracht in onderhandelingen’

Alexis Tsipras © BELGA

De Griekse premier Alexis Tsipras bevestigde in een interview dat zijn land dinsdag zijn schuld aan het IMF niet kan aflossen, dat hij wil blijven praten met de schuldeisers en dat hij in de eurozone wil blijven. Een luid ‘neen’ geeft zijn regering meer slagkracht bij onderhandelingen, aldus Tsipras.

Premier Alexis Tsipras was maandagavond een uur te gast bij de Griekse openbare zender ERT.

Zijn optreden paste in de campagne van zijn regering om de bevolking op te roepen tijdens het referendum van zondag de besparings- en hervormingsplannen van de schuldeisers af te wijzen. De neen-optie, waarmee men de voorstellen afwijst, staat als eerste op het stembiljet.

Wat als de Grieken toch ‘ja’ stemmen, wilde een interviewer weten.

De premier ging niet op de vraag in, behalve door te stellen dat hij niet met zijn baan was getrouwd. “Ik ben geen eerste minister die altijd blijft zitten, of het nu regent of waait. We gaan de beslissing van het volk respecteren”.

Anderen willen ‘hoop fnuiken’

Bij een “neen” wil Tspiras de onderhandelingen met de schuldeisers heropstarten. “Op die manier zijn we beter gewapend bij het voortzetten van de onderhandelingen”, zei hij, en hebben we meer slagkracht om de opgelegde besparingen af te zwakken. “Onze keuze is om in de eurozone te blijven. De boodschap aan de schuldeisers is dat de Griekse regering aan tafel blijft zitten”. “Hoe duidelijk het neen aan de schuldeisers uitvalt, hoe sterker de onderhandelingspositie van Griekenland wordt.”

De bewering van sommige Europese leiders dat een “neen” een Grexit onvermijdelijk zou maken, noemde de premier “een poging tot intimidatie”.

Die schuldeisers willen dat niet, zei hij, “want de kostprijs is te hoog. Maar ze willen de hoop fnuiken dat een andere politiek in Europa mogelijk is”.

Tsipras bevestigde maandagavond ook nog wat eerder op de dag al door andere bronnen werd gemeld: Griekenland zal zijn schuld van 1,5 miljard euro aan het IMF dinsdag niet terugbetalen. “Hoe kan dat als men de banken geen zuurstof geeft?” vroeg hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content