Tijdens zijn eerste officiële week in het presidentiële kantoor in het Witte Huis heeft de nieuwe president Donald Trump de bedrijfsleiders er - nogmaals - voor gewaarschuwd dat er aanzienlijke importheffingen volgen voor bedrijven die hun productie uit de Verenigde Staten weghalen.

De kersverse president van de VS had er eerder al mee gedreigd de autoreus BMW importheffingen van 35 procent op te leggen als er in Mexico fabrieken worden gebouwd.

Bedrijven die in eigen land blijven produceren krijgen op hun beurt - nog niet nader toegelichte - voordelen.

In de verkiezingscampagne was sprake van een aanslagvoet voor de vennootschapsbelasting van 15 procent, tegen 35 procent vandaag.

De boodschap van de president is duidelijk: "Het enige wat jullie moeten doen, is hier blijven", aldus Trump maandag tijdens een ochtendlijke bijeenkomst met een 10-tal bedrijfsleiders in het Witte Huis.

"We gaan de belastingen massaal laten zaken, zowel voor de middenklasse als voor de bedrijven", zei Trump, die op die manier hoopt dat er weer banen naar de Verenigde Staten zullen terugvloeien.

Trump beloofde maandag nog een forse deregulering voor de bedrijfswereld. "We denken dat we het aantal regeltjes met 75 procent kunnen verminderen, mogelijk zelfs meer", klonk het. Ook hier geen verdere details, al liet Trump wel verstaan dat de veiligheid voor werknemers en de bescherming van het milieu gegarandeerd blijven.

Bij de bedrijfsleiders die maandag op het Witte Huis ontvangen werden, behoorden onder meer Mark Fields (Ford), Marillyn Hewson (Lockheed Martin), Alex Gorsky (Johnson&Johnson), Michael Dell (Dell), Elon Musk (SpaceX) en Kevin Plank (Under Armour).

Tijdens zijn eerste officiële week in het presidentiële kantoor in het Witte Huis heeft de nieuwe president Donald Trump de bedrijfsleiders er - nogmaals - voor gewaarschuwd dat er aanzienlijke importheffingen volgen voor bedrijven die hun productie uit de Verenigde Staten weghalen. De kersverse president van de VS had er eerder al mee gedreigd de autoreus BMW importheffingen van 35 procent op te leggen als er in Mexico fabrieken worden gebouwd. Bedrijven die in eigen land blijven produceren krijgen op hun beurt - nog niet nader toegelichte - voordelen.In de verkiezingscampagne was sprake van een aanslagvoet voor de vennootschapsbelasting van 15 procent, tegen 35 procent vandaag. De boodschap van de president is duidelijk: "Het enige wat jullie moeten doen, is hier blijven", aldus Trump maandag tijdens een ochtendlijke bijeenkomst met een 10-tal bedrijfsleiders in het Witte Huis. "We gaan de belastingen massaal laten zaken, zowel voor de middenklasse als voor de bedrijven", zei Trump, die op die manier hoopt dat er weer banen naar de Verenigde Staten zullen terugvloeien. Trump beloofde maandag nog een forse deregulering voor de bedrijfswereld. "We denken dat we het aantal regeltjes met 75 procent kunnen verminderen, mogelijk zelfs meer", klonk het. Ook hier geen verdere details, al liet Trump wel verstaan dat de veiligheid voor werknemers en de bescherming van het milieu gegarandeerd blijven. Bij de bedrijfsleiders die maandag op het Witte Huis ontvangen werden, behoorden onder meer Mark Fields (Ford), Marillyn Hewson (Lockheed Martin), Alex Gorsky (Johnson&Johnson), Michael Dell (Dell), Elon Musk (SpaceX) en Kevin Plank (Under Armour).