Het decreet van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar is volgens kenners vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Trump probeert Huawei al langer uit de VS te weren uit vrees voor mogelijke spionagesoftware.Het decreet kadert in het engagement van de president om de Amerikaanse informatie- en communicatietechnologie te beschermen, liet het Witte Huis in een verklaring weten.

De maatregel geeft de federale regering de macht om Amerikaanse bedrijven te verbieden in zee te gaan met bepaalde buitenlandse leveranciers. 'De president heeft duidelijk gemaakt dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen van buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS', klinkt het verder.

De topman van de federale commissie voor communicatie, Ajit Pai, is tevreden met het decreet en erkent dat het vooral China viseert. 'We moeten een duidelijk beeld hebben van de bedreigingen die ons boven het hoofd hangen. Dit order toont aan dat we die bedreigingen serieus nemen', verklaarde hij aan Fox News.

Het Chinese elektronicabedrijf staat al geruime tijd onder druk in de westerse wereld. Vooral de Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Ook in België voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. Onlangs raakte echter bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en er in ons land dus geen negatief advies komt over het Chinese technologiebedrijf.

Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen. Ook Peking maakte al meermaals duidelijk absoluut niet gediend te zijn van de demarches van Washington met betrekking tot Chinese telecombedrijven.

Het decreet van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar is volgens kenners vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Trump probeert Huawei al langer uit de VS te weren uit vrees voor mogelijke spionagesoftware.Het decreet kadert in het engagement van de president om de Amerikaanse informatie- en communicatietechnologie te beschermen, liet het Witte Huis in een verklaring weten. De maatregel geeft de federale regering de macht om Amerikaanse bedrijven te verbieden in zee te gaan met bepaalde buitenlandse leveranciers. 'De president heeft duidelijk gemaakt dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen van buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS', klinkt het verder. De topman van de federale commissie voor communicatie, Ajit Pai, is tevreden met het decreet en erkent dat het vooral China viseert. 'We moeten een duidelijk beeld hebben van de bedreigingen die ons boven het hoofd hangen. Dit order toont aan dat we die bedreigingen serieus nemen', verklaarde hij aan Fox News. Het Chinese elektronicabedrijf staat al geruime tijd onder druk in de westerse wereld. Vooral de Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Ook in België voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. Onlangs raakte echter bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en er in ons land dus geen negatief advies komt over het Chinese technologiebedrijf. Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen. Ook Peking maakte al meermaals duidelijk absoluut niet gediend te zijn van de demarches van Washington met betrekking tot Chinese telecombedrijven.