Volgens Trichet zou een Griekse schuldherschikking investeerders op lange termijn afschrikken. De reactie van Trichet komt er nadat bepaalde economen er de voorbije weken voor hebben gewaarschuwd dat noodlijdende eurolanden als Griekenland niet in staat zullen blijken om hun schulden af te betalen. Daardoor zou er moeten worden nagedacht over een herschikking van de schulden van die landen.

Investeerders zouden bijgevolg een 'haircut' moeten slikken en slechts een deel van hun geld ontvangen. Volgens Trichet moeten de (budgettaire) programma's koste wat het kost worden uitgevoerd. "Dat geldt voor de Griekse regering, maar ook voor de Ierse", verklaarde Trichet maandag in het Europees Parlement.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank onderstreepte dat zij die op lange termijn investeren, de rekening van haircuts zullen betalen. Beleggers op korte termijn zouden dan weer winst opstrijken.

Trichet sprak in het Europees Parlement als voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico's (ECRS), een nieuwe financiële toezichthouder die risico's voor de stabiliteit van het hele financiële systeem moet opsporen. De leden van het Comité kwamen op 20 januari een eerste keer samen.

Volgens Trichet zou een Griekse schuldherschikking investeerders op lange termijn afschrikken. De reactie van Trichet komt er nadat bepaalde economen er de voorbije weken voor hebben gewaarschuwd dat noodlijdende eurolanden als Griekenland niet in staat zullen blijken om hun schulden af te betalen. Daardoor zou er moeten worden nagedacht over een herschikking van de schulden van die landen. Investeerders zouden bijgevolg een 'haircut' moeten slikken en slechts een deel van hun geld ontvangen. Volgens Trichet moeten de (budgettaire) programma's koste wat het kost worden uitgevoerd. "Dat geldt voor de Griekse regering, maar ook voor de Ierse", verklaarde Trichet maandag in het Europees Parlement. De voorzitter van de Europese Centrale Bank onderstreepte dat zij die op lange termijn investeren, de rekening van haircuts zullen betalen. Beleggers op korte termijn zouden dan weer winst opstrijken. Trichet sprak in het Europees Parlement als voorzitter van het Europees Comité voor Systeemrisico's (ECRS), een nieuwe financiële toezichthouder die risico's voor de stabiliteit van het hele financiële systeem moet opsporen. De leden van het Comité kwamen op 20 januari een eerste keer samen.