De voorzitter van de Europese Centrale Bank, van wie het mandaat eind oktober afloopt, richtte zich dinsdag voor het laatst in die hoedanigheid tot het Europees Parlement.

Trichet herhaalde daar nogmaals dat de eurozone zich in een crisis bevindt die sinds de Tweede Wereldoorlog haar gelijke niet kent. "Dat ontkennen zou een verschrikkelijke vergissing zijn", verduidelijkte hij.

"Het had zelfs de ergste crisis sinds de Eerste Wereldoorlog kunnen zijn als een aantal maatregelen niet werd genomen", voegde de ECB-voorzitter eraan toe. Trichet verwees daarbij uiteraard naar de door de ECB gedragen aankooppolitiek van obligaties, afkomstig van noodlijdende eurolanden. Maar Trichet was zo vriendelijk ook zijn collega's van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) te loven voor hun inspanningen om geld in de economie te pompen.

Voor de afscheidnemende Trichet lijdt het overigens geen twijfel dat de euro als Europese eenheidsmunt blijft bestaan. "De euro is sterk en betrouwbaar", zei hij.

De 68-jarige Trichet ruimt eind oktober plaats voor de Italiaan Mario Draghi, die vanaf dan aan het hoofd komt te staan van de Europese Centrale Bank. (AfP/BO)

De voorzitter van de Europese Centrale Bank, van wie het mandaat eind oktober afloopt, richtte zich dinsdag voor het laatst in die hoedanigheid tot het Europees Parlement. Trichet herhaalde daar nogmaals dat de eurozone zich in een crisis bevindt die sinds de Tweede Wereldoorlog haar gelijke niet kent. "Dat ontkennen zou een verschrikkelijke vergissing zijn", verduidelijkte hij."Het had zelfs de ergste crisis sinds de Eerste Wereldoorlog kunnen zijn als een aantal maatregelen niet werd genomen", voegde de ECB-voorzitter eraan toe. Trichet verwees daarbij uiteraard naar de door de ECB gedragen aankooppolitiek van obligaties, afkomstig van noodlijdende eurolanden. Maar Trichet was zo vriendelijk ook zijn collega's van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) te loven voor hun inspanningen om geld in de economie te pompen.Voor de afscheidnemende Trichet lijdt het overigens geen twijfel dat de euro als Europese eenheidsmunt blijft bestaan. "De euro is sterk en betrouwbaar", zei hij.De 68-jarige Trichet ruimt eind oktober plaats voor de Italiaan Mario Draghi, die vanaf dan aan het hoofd komt te staan van de Europese Centrale Bank. (AfP/BO)