Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere vakbond die vooral treinbestuurders uit Wallonië en Brussel verenigt, neemt op zijn website de andere vakbonden op de korrel. "De andere vakbonden zouden er goed aan doen zich een gewetensonderzoek op te leggen, want het ASTB is tenminste onafhankelijk en niet omkoopbaar door de directie van de NMBS", stelt de bond.

De stakingsoproep van het ASTB draait om de rusttijden in de nieuwe dienstregeling die op 12 december wordt ingevoerd. De actie van begin deze week kon op weinig begrip rekenen bij de NMBS-directie. Ook reizigersvereniging TreinTramBus reageerde ontstemd.

Opvallend is dat zowel de liberale spoorbond VSOA, het socialistische ACOD als de christelijke ACV Transcom de staking betreurde. "Wij begrijpen het probleem niet", zegt ACOD-voorzitter Jean Pierre Goossens. "Het is niet ongewoon dat nieuwe dienstregelingen problemen met rusttijden kunnen veroorzaken. Die zijn pragmatisch op te lossen in het overleg in reeksvergaderingen. Dat verloopt nu zelfs beter dan vroeger, zo vertellen onze leden. De actie van ASTB heeft veel weg van profileringsdrang van een kleinere bond op zoek naar leden."

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere vakbond die vooral treinbestuurders uit Wallonië en Brussel verenigt, neemt op zijn website de andere vakbonden op de korrel. "De andere vakbonden zouden er goed aan doen zich een gewetensonderzoek op te leggen, want het ASTB is tenminste onafhankelijk en niet omkoopbaar door de directie van de NMBS", stelt de bond. De stakingsoproep van het ASTB draait om de rusttijden in de nieuwe dienstregeling die op 12 december wordt ingevoerd. De actie van begin deze week kon op weinig begrip rekenen bij de NMBS-directie. Ook reizigersvereniging TreinTramBus reageerde ontstemd. Opvallend is dat zowel de liberale spoorbond VSOA, het socialistische ACOD als de christelijke ACV Transcom de staking betreurde. "Wij begrijpen het probleem niet", zegt ACOD-voorzitter Jean Pierre Goossens. "Het is niet ongewoon dat nieuwe dienstregelingen problemen met rusttijden kunnen veroorzaken. Die zijn pragmatisch op te lossen in het overleg in reeksvergaderingen. Dat verloopt nu zelfs beter dan vroeger, zo vertellen onze leden. De actie van ASTB heeft veel weg van profileringsdrang van een kleinere bond op zoek naar leden."