Larry Summers, Amerikaans minister van Financiën onder president Bill Clinton, heeft zijn kandidatuur ingetrokken om Ben Bernanke op te volgen aan het hoofd van de Federal Reserve (Fed). Dat bericht de Wall Street Journal.

De krant citeert een brief van Summers aan president Barack Obama. Hij legt daarin uit dat hij zijn beslissing nam vanwege het risico, eenmaal benoemd, op een "bittere" bekrachtingsprocedure in het Amerikaans Congres.

Recent maakten verschillende Democratische verkozenen in de Senaat bekend dat ze een benoeming van Summers niet zouden steunen.

Summers en Janet Yellen, momenteel vicevoorzitter van de Fed, werden beschouwd als de twee topkandidaten om Bernanke op te volgen. Bernankes ambtstermijn als Fed-voorzitter loopt af in januari.

De beleggers reageren maandag positief op het feit dat Summers niet langer kandidaat is om voorzitter te worden van de Fed. De Dax klom kort na beursopening naar 8.603,81 punten. Daarmee breekt de Duitse sterindex het vorige record van 8.557,86 punten, dat in mei werd bereikt. De Franse CAC-index steeg maandagochtend naar 4.153,62 punten, het hoogste niveau dit jaar. Ook elders in Europa gaan de beurzen hoger. (Belga/EE)

Larry Summers, Amerikaans minister van Financiën onder president Bill Clinton, heeft zijn kandidatuur ingetrokken om Ben Bernanke op te volgen aan het hoofd van de Federal Reserve (Fed). Dat bericht de Wall Street Journal. De krant citeert een brief van Summers aan president Barack Obama. Hij legt daarin uit dat hij zijn beslissing nam vanwege het risico, eenmaal benoemd, op een "bittere" bekrachtingsprocedure in het Amerikaans Congres. Recent maakten verschillende Democratische verkozenen in de Senaat bekend dat ze een benoeming van Summers niet zouden steunen. Summers en Janet Yellen, momenteel vicevoorzitter van de Fed, werden beschouwd als de twee topkandidaten om Bernanke op te volgen. Bernankes ambtstermijn als Fed-voorzitter loopt af in januari. De beleggers reageren maandag positief op het feit dat Summers niet langer kandidaat is om voorzitter te worden van de Fed. De Dax klom kort na beursopening naar 8.603,81 punten. Daarmee breekt de Duitse sterindex het vorige record van 8.557,86 punten, dat in mei werd bereikt. De Franse CAC-index steeg maandagochtend naar 4.153,62 punten, het hoogste niveau dit jaar. Ook elders in Europa gaan de beurzen hoger. (Belga/EE)