Michel Claise, de Brusselse onderzoeksrechter die de grootste en belangrijkste fraudedossiers in dit land onderzoekt, wordt uitvoerig geïnterviewd in De Standaard.

We hebben, zegt hij, onder de vorige regering, met staatssecretaris John Crombez, stappen in de goede richting gezet. "Sociale en fiscale fraude werden samen aangepakt. Maar nu gaat het weer de verkeerde kant op. Fiscale en sociale fraude zitten bij verschillende staatssecretarissen. Die ene staatssecretaris (Tommelein, nvdr) zegt dat hij de werklozen gaat aanpakken terwijl hij eigenlijk de bedrijfsleiders zou moeten aanpakken die de sociale fraude organiseren. Van die andere (Sleurs) heb ik de voorbije acht maanden niets gehoord en ze is intussen haar bevoegdheden kwijt."

'Laks'

"Wat onder de huidige regering gebeurt, doet mij denken aan een uitspraak uit de 17de eeuw die de Franse minister van financiën Colbert deed tegen Lodewijk XIV: 'Sire, taxons les pauvres, ils sont tellement plus nombreux.' De armen belasten is natuurlijk veel gemakkelijker dan de grote fraudeurs achterna zitten. Dat doen we niet graag."

"We zijn veel te laks, vind ik. We zijn bang dat het groot kapitaal zou weglopen. Het omgekeerde is waar. We geven de macht aan 'vuil geld'. Als je wil dat de eerlijke bedrijven floreren, moet je de oneerlijke er tussenuit halen."

Claise herhaalde ook gekant te zijn tegen het opdoeken van de Centrale dienst voor de strijd tegen de georganiseerde economische en financiële deliquentie (Cdgefid). Hij vreest dat hierdoor de BTW-fraude opnieuw de pan zal uitswingen.

(Belga/RR)

Michel Claise, de Brusselse onderzoeksrechter die de grootste en belangrijkste fraudedossiers in dit land onderzoekt, wordt uitvoerig geïnterviewd in De Standaard. We hebben, zegt hij, onder de vorige regering, met staatssecretaris John Crombez, stappen in de goede richting gezet. "Sociale en fiscale fraude werden samen aangepakt. Maar nu gaat het weer de verkeerde kant op. Fiscale en sociale fraude zitten bij verschillende staatssecretarissen. Die ene staatssecretaris (Tommelein, nvdr) zegt dat hij de werklozen gaat aanpakken terwijl hij eigenlijk de bedrijfsleiders zou moeten aanpakken die de sociale fraude organiseren. Van die andere (Sleurs) heb ik de voorbije acht maanden niets gehoord en ze is intussen haar bevoegdheden kwijt." "Wat onder de huidige regering gebeurt, doet mij denken aan een uitspraak uit de 17de eeuw die de Franse minister van financiën Colbert deed tegen Lodewijk XIV: 'Sire, taxons les pauvres, ils sont tellement plus nombreux.' De armen belasten is natuurlijk veel gemakkelijker dan de grote fraudeurs achterna zitten. Dat doen we niet graag.""We zijn veel te laks, vind ik. We zijn bang dat het groot kapitaal zou weglopen. Het omgekeerde is waar. We geven de macht aan 'vuil geld'. Als je wil dat de eerlijke bedrijven floreren, moet je de oneerlijke er tussenuit halen." Claise herhaalde ook gekant te zijn tegen het opdoeken van de Centrale dienst voor de strijd tegen de georganiseerde economische en financiële deliquentie (Cdgefid). Hij vreest dat hierdoor de BTW-fraude opnieuw de pan zal uitswingen. (Belga/RR)