De Spaanse werkloosheidsgraad is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald tot 24,47 procent. Het is voor het eerst sinds het derde kwartaal 2012 dat de werkloosheidsgraad onder de grens van 25 procent zakt.

Tussen april en juni gingen er 402.000 mensen extra aan de slag, dankzij de seizoensgebonden heropleving van het toerisme.

Ondanks de terugval van de werkloosheid telt Spanje nog steeds 5,6 miljoen werklozen. Vooral voor de jongeren blijft de situatie uitzichtloos met een werkloosheidsgraad van 53,1 procent.

Spanje torst met 5,6 miljoen werklozen bovendien nog steeds het tweede grootste aantal werklozen in Europa.

Het Zuid-Europese land kreunt onder een aanhoudende recessie, als gevolg van uiteenspatten van de vastgoedzeepbel. Bovendien wegen de door de eurozone opgelegde bezuinigingsmaatregelen zwaar op de schouders van de Spaanse samenleving.

Hoopvolle groeicijfers

Toch snijdt de Spaanse ellende wat minder diep, bleek woensdag al door de kwartaalcijfers van de economie. Spanje noteerde in het eerste kwartaal 2014 een toename van het bbp met 0,4 procent, wat overeenstemt met het dubbele van het gemiddelde in de eurozone. Voor het tweede kwartaal wordt een versnelling verwacht met een groei met 0,5 procent.

De Spaanse centrale bank mikt op een groei met 1,3 procent voor dit jaar, en met 2 procent voor volgend jaar.

Volgens Holger Schmieding, econoom bij Berenberg Bank in Londen, is Spanje veranderd in 'een van de snelst groeiende economieën van Europa'.(AFP/BO)

De Spaanse werkloosheidsgraad is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald tot 24,47 procent. Het is voor het eerst sinds het derde kwartaal 2012 dat de werkloosheidsgraad onder de grens van 25 procent zakt. Tussen april en juni gingen er 402.000 mensen extra aan de slag, dankzij de seizoensgebonden heropleving van het toerisme.Ondanks de terugval van de werkloosheid telt Spanje nog steeds 5,6 miljoen werklozen. Vooral voor de jongeren blijft de situatie uitzichtloos met een werkloosheidsgraad van 53,1 procent. Spanje torst met 5,6 miljoen werklozen bovendien nog steeds het tweede grootste aantal werklozen in Europa.Het Zuid-Europese land kreunt onder een aanhoudende recessie, als gevolg van uiteenspatten van de vastgoedzeepbel. Bovendien wegen de door de eurozone opgelegde bezuinigingsmaatregelen zwaar op de schouders van de Spaanse samenleving.Hoopvolle groeicijfersToch snijdt de Spaanse ellende wat minder diep, bleek woensdag al door de kwartaalcijfers van de economie. Spanje noteerde in het eerste kwartaal 2014 een toename van het bbp met 0,4 procent, wat overeenstemt met het dubbele van het gemiddelde in de eurozone. Voor het tweede kwartaal wordt een versnelling verwacht met een groei met 0,5 procent.De Spaanse centrale bank mikt op een groei met 1,3 procent voor dit jaar, en met 2 procent voor volgend jaar.Volgens Holger Schmieding, econoom bij Berenberg Bank in Londen, is Spanje veranderd in 'een van de snelst groeiende economieën van Europa'.(AFP/BO)