De Britse premier Theresa May voorspelt dat de Brexit "moeilijke tijden" met zich zal meebrengen, zelfs al zijn er positieve economische signalen in het Verenigd Koninkrijk sinds het EU-referendum. Dat heeft ze gezegd tijdens een gesprek op de Andrew Marr Show op BBC One. Het was het eerste grote interview sinds May op 13 juli premier werd nadat David Cameron ontslag nam naar aanleiding van de uitkomst van het referendum, aldus de Britse openbare omroep op zijn website.

"We zien enkele goede cijfers en betere cijfers dan sommigen hadden verwacht" na de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen. "Maar ik ga niet alsof doen dat alles van een leien dakje zal lopen", aldus May. "Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op het feit dat we misschien moeilijke tijden zullen beleven. Maar ik ben optimistisch."

De premier benadrukte dat haar land van het vertrek van de EU "een succesverhaal zal maken", en dat ze "optimistisch" is over de nieuwe opportuniteiten voor het Verenigd-Koninkrijk buiten de EU.

'Een onafhankelijk VK, dat zijn eigen weg plaveit'

May wil komen tot een "onafhankelijk Verenigd Koninkrijk, dat zijn eigen weg in de wereld plaveit". May verklaarde ook dat de kiezers tijdens het referendum hebben aangegeven dat ze "geen vrij verkeer van mensen meer willen zoals dat vroeger het geval was", en dat haar ministers kijken naar "opties" voor nieuwe EU-migratiecontroles.

Ze verzekert ook dat ze verwacht dat het statuut van de Britse burgers in andere EU-landen behouden wordt, en dat ze ook het statuut van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk leven garandeert.

Formele Brexit-gesprekken niet voor 2017

De premier stelt tot slot dat de formele gesprekken met de Europese Unie niet voor 2017 van start zullen gaan. De premier verzekert echter ook dat het proces niet op de lange baan zal worden geschoven. Ook sluit ze overhaaste algemene verkiezingen uit, omdat het Verenigd Koninkrijk vandaag "stabiliteit" nodig heeft. (Belga/SD)

"We zien enkele goede cijfers en betere cijfers dan sommigen hadden verwacht" na de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen. "Maar ik ga niet alsof doen dat alles van een leien dakje zal lopen", aldus May. "Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op het feit dat we misschien moeilijke tijden zullen beleven. Maar ik ben optimistisch." De premier benadrukte dat haar land van het vertrek van de EU "een succesverhaal zal maken", en dat ze "optimistisch" is over de nieuwe opportuniteiten voor het Verenigd-Koninkrijk buiten de EU. May wil komen tot een "onafhankelijk Verenigd Koninkrijk, dat zijn eigen weg in de wereld plaveit". May verklaarde ook dat de kiezers tijdens het referendum hebben aangegeven dat ze "geen vrij verkeer van mensen meer willen zoals dat vroeger het geval was", en dat haar ministers kijken naar "opties" voor nieuwe EU-migratiecontroles. Ze verzekert ook dat ze verwacht dat het statuut van de Britse burgers in andere EU-landen behouden wordt, en dat ze ook het statuut van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk leven garandeert. De premier stelt tot slot dat de formele gesprekken met de Europese Unie niet voor 2017 van start zullen gaan. De premier verzekert echter ook dat het proces niet op de lange baan zal worden geschoven. Ook sluit ze overhaaste algemene verkiezingen uit, omdat het Verenigd Koninkrijk vandaag "stabiliteit" nodig heeft. (Belga/SD)