"In de praktijk wordt de precieze herkomst van de verwerkte groenten en fruit verhuld middels omfloerste bewoordingen of nietszeggend gebazel", aldus de consumentenorganisatie in haar magazine.

Zo staan vaak op het etiket vermeldingen als "geproduceerd in" of "gefabriceerd in" maar dit slaat volgens TA op de plaatsen waar het product "van de band is gerold" en is geen garantie dat het product ook uit dat land komt. In andere gevallen wordt de herkomst heel vaag gehouden zoals "EU" of "niet-EU". Op andere verpakkingen staat dan weer dat een product "in het bijzonder bloeit in mediterrane landen". "De grote merken doen het op dat vlak niet opmerkelijk beter of slechter dan de huismerken van de supermarktketens", aldus TA.

'Waardevolle informatie'

De verbruikersorganisatie is van oordeel "dat de aanduiding van de herkomst steeds interessant en waardevol is, niet alleen voor als er problemen zijn met een bepaald lot voedingsmiddelen, maar ook om consumenten in staat te stellen bewust te kiezen". "Het houdt geen steek om herkomstvermelding voor verse producten te verplichten, maar de producenten de dichterlijke vrijheid te gunnen van zodra het over verwerkte groenten en fruit en over kruidenmengelingen gaat", aldus TA.

(Belga/RR)

"In de praktijk wordt de precieze herkomst van de verwerkte groenten en fruit verhuld middels omfloerste bewoordingen of nietszeggend gebazel", aldus de consumentenorganisatie in haar magazine. Zo staan vaak op het etiket vermeldingen als "geproduceerd in" of "gefabriceerd in" maar dit slaat volgens TA op de plaatsen waar het product "van de band is gerold" en is geen garantie dat het product ook uit dat land komt. In andere gevallen wordt de herkomst heel vaag gehouden zoals "EU" of "niet-EU". Op andere verpakkingen staat dan weer dat een product "in het bijzonder bloeit in mediterrane landen". "De grote merken doen het op dat vlak niet opmerkelijk beter of slechter dan de huismerken van de supermarktketens", aldus TA. De verbruikersorganisatie is van oordeel "dat de aanduiding van de herkomst steeds interessant en waardevol is, niet alleen voor als er problemen zijn met een bepaald lot voedingsmiddelen, maar ook om consumenten in staat te stellen bewust te kiezen". "Het houdt geen steek om herkomstvermelding voor verse producten te verplichten, maar de producenten de dichterlijke vrijheid te gunnen van zodra het over verwerkte groenten en fruit en over kruidenmengelingen gaat", aldus TA.(Belga/RR)