De kritiek van Syrizaleden, tijdens een avondlijke en nachtelijke zitting van het parlement over het derde hulpprogramma voor Griekenland, en terwijl voor het parlementsgebouw tegen de besparingen werd gemanifesteerd, was heviger dan ooit. Tijdens een rumoerig debat haalde parlementsvoorzitter Zoé Konstantopoulou hard uit naar de minister van Financiën Euclides Tsakalotos, die het plan met de schuldeisers heeft onderhandeld. Ze beschuldigde hem ervan dat hij de rechten van het parlement had opgeofferd aan de Duitse minister van Financiën Schäuble, aan Angela Merkel, en aan Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep.

Oud-minister van Energie Panagiotis Lafazanis riep op een "nationale beweging tegen besparingen" op te richten. Een regeringsbron merkte op dat Lafazanis zichzelf hiermee buiten de partij plaatst in aanloop naar een partijcongres dat in september gehouden moet worden, en waar een splitsing van de partij tot de mogelijkheden behoort.

De jongerenafdeling van Syriza lanceerde dan weer een oproep om de eurozone te verlaten, maar dat wordt binnen de regering volledig uitgesloten.

Onverwachte groei

De stemming over het hulpprogramma zou eerst in de loop van de nacht gebeuren, maar werd opgeschoven naar vrijdagochtend. Verwacht wordt dat een deel van de Syriza-aanhang tegen zal stemmen, zoals ook al de vorige keren het geval was. Maar dankzij stemmen van de oppositie, zou de regering-Tsipras toch aan een meerderheid moeten komen. Vraag is of er dit keer meer tegenstemmen van Syriza zullen komen.

Bij een vorige zitting waren er 32 tegenstemmen, 6 onthoudingen en 1 afwezigheid bij de 149 Syrizaverkozenen.

Het debat komt na de bekendmaking van onverwachte groeicijfers voor de Griekse economie. In het tweede kwartaal groeide de economie met 0,8 procent, terwijl waarnemers, schrijft de BBC, op jaarbasis een krimp van 2,1 tot 2,3 procent verwacht hadden.

(Belga/RR)

De kritiek van Syrizaleden, tijdens een avondlijke en nachtelijke zitting van het parlement over het derde hulpprogramma voor Griekenland, en terwijl voor het parlementsgebouw tegen de besparingen werd gemanifesteerd, was heviger dan ooit. Tijdens een rumoerig debat haalde parlementsvoorzitter Zoé Konstantopoulou hard uit naar de minister van Financiën Euclides Tsakalotos, die het plan met de schuldeisers heeft onderhandeld. Ze beschuldigde hem ervan dat hij de rechten van het parlement had opgeofferd aan de Duitse minister van Financiën Schäuble, aan Angela Merkel, en aan Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep. Oud-minister van Energie Panagiotis Lafazanis riep op een "nationale beweging tegen besparingen" op te richten. Een regeringsbron merkte op dat Lafazanis zichzelf hiermee buiten de partij plaatst in aanloop naar een partijcongres dat in september gehouden moet worden, en waar een splitsing van de partij tot de mogelijkheden behoort.De jongerenafdeling van Syriza lanceerde dan weer een oproep om de eurozone te verlaten, maar dat wordt binnen de regering volledig uitgesloten. De stemming over het hulpprogramma zou eerst in de loop van de nacht gebeuren, maar werd opgeschoven naar vrijdagochtend. Verwacht wordt dat een deel van de Syriza-aanhang tegen zal stemmen, zoals ook al de vorige keren het geval was. Maar dankzij stemmen van de oppositie, zou de regering-Tsipras toch aan een meerderheid moeten komen. Vraag is of er dit keer meer tegenstemmen van Syriza zullen komen. Bij een vorige zitting waren er 32 tegenstemmen, 6 onthoudingen en 1 afwezigheid bij de 149 Syrizaverkozenen.Het debat komt na de bekendmaking van onverwachte groeicijfers voor de Griekse economie. In het tweede kwartaal groeide de economie met 0,8 procent, terwijl waarnemers, schrijft de BBC, op jaarbasis een krimp van 2,1 tot 2,3 procent verwacht hadden.(Belga/RR)