Het sociaal tarief voor elektriciteit is een gunstiger tarief voor mensen die een leefloon hebben, een invaliditeitsuitkering krijgen of onder de inkomens­garantie voor ouderen vallen. De stijging van het tarief hangt volgens energieregu­lator CREG vast aan de algemene prijzen.

'Elke zes maanden wordt er een berekening gemaakt om te kijken wat het goedkoopste tarief is. Die is gebaseerd op de marktprijzen. Als die stijgen, dan stijgt het sociaal tarief ook', zegt Annemarie De Vreese van de CREG. En aangezien de energieprijzen de laatste tijd heel hoog liggen, moet het sociaal tarief volgen.

Bij de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vrezen ze voor problemen bij de OCMW's. Denis Ducarme (MR), minister van Maatschappelijke ­Integratie, trekt daarom 3,7 miljoen euro extra uit, meldt Het Nieuwsblad zaterdag.

SP.A noemt de prijsstijging onaanvaardbaar en dringt aan op een blokkering van het mechanisme dat het sociaal tarief duurder maakt. 'De regering is niet verplicht dat sociaal tarief te doen stijgen', argumenteert sp.a-voorzitter John Crombez. 'Ze kan het mechanisme blokkeren en zo de absurde prijsstijging van 22 procent vermijden'. Nog volgens de partij is het onrechtvaardig en asociaal dat de regering eerst een miljard euro cadeau geeft aan Electrabel en dat nu de factuur voor de meest kwetsbaren stijgt met 22 procent.

Het sociaal tarief voor elektriciteit is een gunstiger tarief voor mensen die een leefloon hebben, een invaliditeitsuitkering krijgen of onder de inkomens­garantie voor ouderen vallen. De stijging van het tarief hangt volgens energieregu­lator CREG vast aan de algemene prijzen. 'Elke zes maanden wordt er een berekening gemaakt om te kijken wat het goedkoopste tarief is. Die is gebaseerd op de marktprijzen. Als die stijgen, dan stijgt het sociaal tarief ook', zegt Annemarie De Vreese van de CREG. En aangezien de energieprijzen de laatste tijd heel hoog liggen, moet het sociaal tarief volgen. Bij de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vrezen ze voor problemen bij de OCMW's. Denis Ducarme (MR), minister van Maatschappelijke ­Integratie, trekt daarom 3,7 miljoen euro extra uit, meldt Het Nieuwsblad zaterdag. SP.A noemt de prijsstijging onaanvaardbaar en dringt aan op een blokkering van het mechanisme dat het sociaal tarief duurder maakt. 'De regering is niet verplicht dat sociaal tarief te doen stijgen', argumenteert sp.a-voorzitter John Crombez. 'Ze kan het mechanisme blokkeren en zo de absurde prijsstijging van 22 procent vermijden'. Nog volgens de partij is het onrechtvaardig en asociaal dat de regering eerst een miljard euro cadeau geeft aan Electrabel en dat nu de factuur voor de meest kwetsbaren stijgt met 22 procent.