Stephanie Kelly (Aberdeen Standard) over de brexitonderhandelingen: ‘De kans op een deal is 80 procent’

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Volgens Stephanie Kelly, een Ierse politiek analiste van de Britse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investment, sluiten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk een akkoord dat toelaat om verder over de toekomstige relaties te onderhandelen.

U schat de kans op een deal nog altijd hoog in.

STEPHANIE KELLY.“De kans op een deal is volgens ons 80 procent. We maken die analyse niet op basis van het nieuws, maar op basis van de incentives om tot een akkoord te komen. Voor alle partijen is het nog altijd de beste uitkomst een deal te sluiten. Voor Europa zijn de integriteit van de eenheidsmarkt en de Ierse grens belangrijk. Voor het Verenigd Koninkrijk tellen naast de Ierse kwestie vooral de politieke en de economische risico’s. Het zou extreem problematisch zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland een harde grens op te richten. Mocht het Verenigd Koninkrijk één eiland zijn geweest, dan waren het wellicht heel andere onderhandelingen geworden.”

Er moet dus vooral een oplossing voor Ierland worden gevonden?

KELLY.“Er moet wel een deal komen. Er zijn in Ierland 275 grensovergangen. Veel boerderijen lopen over de grenzen heen. Hoe zou je daar een grens willen oprichten? We zullen de volgende weken nog meer ronkende politieke verklaringen krijgen, maar die maken gewoon deel uit van het politieke spel. De uiteindelijke deal zal wellicht kort en behoorlijk vaag zijn, een overgangsregeling in de vorm van een douane-unie die een frictieloze Ierse grens toelaat en meer tijd geeft om een definitief akkoord te sluiten over de toekomstige relatie.”

Kan premier Theresa May daar een meerderheid voor vinden in haar partij?

KELLY.“Het wordt moeilijk een deal door het parlement te krijgen. Ik schat de kans op fiftyfifty. De tachtig leden van de European Research Group beloven zich tegen een deal te verzetten. Maar dat zeggen ze nu. Als ze niet instemmen, riskeren ze een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen, die Labour aan de macht kunnen brengen. Zij hebben dus ook incentives om voor een deal te stemmen. Het is moeilijk in te schatten hoe serieus die dreigementen allemaal zijn. Niemand wil tijdens politieke onderhandelingen in zijn kaarten laten kijken.”

Kunnen de onderhandelingen niet worden verlengd zonder deal?

KELLY.“Dat lijkt me weinig waarschijnlijk. Europa voelt er weinig voor hetzelfde spel te blijven spelen, terwijl May probeert een akkoord te bereiken in haar partij. De Europese leiders gaan de onderhandelingen ook niet verlengen om zes maanden later op exact hetzelfde punt uit te komen. Als er geen deal komt, gaan we wellicht naar nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum.”

Vanaf wanneer zal de onzekerheid zich meer laten voelen in de economie en op de markten?

KELLY.“De meeste schokken zijn tot nu opgevangen door het pond. Dat is een heel liquide munt, dus is het normaal dat we daar de meeste schommelingen zien. Dat mogen we dus ook de komende maanden verwachten. Een zwakker pond is dan weer goed nieuws voor Britse bedrijven die internationaal actief zijn. Het is moeilijk in te schatten welke richting de Britse economie uitgaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content