Door de afwijzing is ook de regering van premier Iveta Radicova gevallen. Zij had het lot van haar regering verbonden aan de stemming over de uitbreiding van het noodfonds.

De sociaaldemocratische oppositie is echter bereid "ja" te zeggen wanneer de kwestie een tweede keer aan het Slovaakse parlement wordt voorgelegd. Dat heeft de leider van de partij dinsdagavond

Gezegd.

"Smer is bereid de EFSF te steunen, in ruil voor een akkoord over vervroegde verkiezingen", zei een verantwoordelijke van de oppositiepartij. "Slovakije moet zich aansluiten bij het noodfonds, want zonder dit instrument zal de toestand verergeren", zei ook partijleider Robert Fico.

Smer steunde het voorstel bij de eerste stemming niet. Omdat ook coalitiepartner SaS zich onthield, was er geen meerderheid voor het voorstel. "Van de 124 aanwezige parlementsleden hebben er 55 voor gestemd en 9 tegen. Zestig parlementsleden stemden niet", stelde de vicevoorzitter van het parlement na de stemming vast.

Een tweede stemming over de uitbreiding van het Europese noodfonds zou ten vroegste woensdagnamiddag kunnen plaatsvinden.

Slovakije is het laatste lid van de eurozone dat de uitbreiding van het noodfonds nog moet goedkeuren. (Belga/TE)

Door de afwijzing is ook de regering van premier Iveta Radicova gevallen. Zij had het lot van haar regering verbonden aan de stemming over de uitbreiding van het noodfonds. De sociaaldemocratische oppositie is echter bereid "ja" te zeggen wanneer de kwestie een tweede keer aan het Slovaakse parlement wordt voorgelegd. Dat heeft de leider van de partij dinsdagavond Gezegd. "Smer is bereid de EFSF te steunen, in ruil voor een akkoord over vervroegde verkiezingen", zei een verantwoordelijke van de oppositiepartij. "Slovakije moet zich aansluiten bij het noodfonds, want zonder dit instrument zal de toestand verergeren", zei ook partijleider Robert Fico. Smer steunde het voorstel bij de eerste stemming niet. Omdat ook coalitiepartner SaS zich onthield, was er geen meerderheid voor het voorstel. "Van de 124 aanwezige parlementsleden hebben er 55 voor gestemd en 9 tegen. Zestig parlementsleden stemden niet", stelde de vicevoorzitter van het parlement na de stemming vast. Een tweede stemming over de uitbreiding van het Europese noodfonds zou ten vroegste woensdagnamiddag kunnen plaatsvinden. Slovakije is het laatste lid van de eurozone dat de uitbreiding van het noodfonds nog moet goedkeuren. (Belga/TE)