Vakbonden en werkgevers zitten maandagochtend opnieuw bijeen: de start van een cruciale week voor het sociaal overleg. De vakbonden willen horen van de werkgevers of er ruimte is voor loonmarge; de werkgevers houden voorlopig de boot af.

Loonkloof buurlanden

De Groep van Tien is maandagochtend om 08.00 uur bijeengekomen, voor het eerst in 2015. Bovenaan de agenda staat het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent.

De vakbonden zien in dat rapport ruimte voor loonmarge. Ze verwachten nu van de werkgevers een signaal dat die marge er is. "We verwachten vandaag een sterk signaal dat ze willen onderhandelen over een interprofessioneel akkoord", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij aanvang van het overleg.

Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, plakte zelfs al een percentage op die marge: 0,8 à 1,8 procent voor de periode 2015-2016.

"Geen marge loonsverhoging"

De werkgevers houden die boot af. "Er is bijzonder weinig of geen marge voor reële loonsverhogingen", stelde VBO-topman Pieter Timmermans bij de start van het overleg.

"Eerst moet de loonhandicap worden weggewerkt vooraleer kan worden gesproken over marges", voegde Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, toe. In eerste instantie moet de competitiviteit van de bedrijven vooropstaan, argumenteren de werkgevers.

Behalve maandag staat ook donderdag cruciaal overleg op de agenda, ditmaal met de regering. ACV-voorzitter Marc Leemans wil daar van de regering horen dat ze "op korte termijn" inzet op een eerlijke verdeling van de fiscale lasten.

Timmermans liet hier alvast enige ruimte. "Een anti-speculatieve tax is fair", zei hij. Een ruimer debat is voor een ander moment, als de investeringen terug op peil zijn, zei Timmermans nog.

Of de vakbonden een vervolg breien aan hun stakingsacties van november en december, zal afhangen wat ze vandaag en donderdag te horen krijgen van werkgevers en regering. De vakbonden zien traditioneel dinsdag hun instanties. Aangezien ze pas donderdag de regering zien, is het weinig waarschijnlijk dat ze dinsdag al beslissen tot acties.

De werkgevers waarschuwden maandag dat acties en onderhandelen niet samengaan en dat nieuwe stakingen het overleg zullen opblazen. "In het geval er al mogelijke marges zouden zijn, worden die nog kleiner met acties die wegen op de concurrentiekracht", aldus Van Eetvelt over eventuele nieuwe stakingsacties. (Belga/NS)

Vakbonden en werkgevers zitten maandagochtend opnieuw bijeen: de start van een cruciale week voor het sociaal overleg. De vakbonden willen horen van de werkgevers of er ruimte is voor loonmarge; de werkgevers houden voorlopig de boot af.De Groep van Tien is maandagochtend om 08.00 uur bijeengekomen, voor het eerst in 2015. Bovenaan de agenda staat het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent. De vakbonden zien in dat rapport ruimte voor loonmarge. Ze verwachten nu van de werkgevers een signaal dat die marge er is. "We verwachten vandaag een sterk signaal dat ze willen onderhandelen over een interprofessioneel akkoord", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij aanvang van het overleg. Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, plakte zelfs al een percentage op die marge: 0,8 à 1,8 procent voor de periode 2015-2016. De werkgevers houden die boot af. "Er is bijzonder weinig of geen marge voor reële loonsverhogingen", stelde VBO-topman Pieter Timmermans bij de start van het overleg. "Eerst moet de loonhandicap worden weggewerkt vooraleer kan worden gesproken over marges", voegde Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, toe. In eerste instantie moet de competitiviteit van de bedrijven vooropstaan, argumenteren de werkgevers.Behalve maandag staat ook donderdag cruciaal overleg op de agenda, ditmaal met de regering. ACV-voorzitter Marc Leemans wil daar van de regering horen dat ze "op korte termijn" inzet op een eerlijke verdeling van de fiscale lasten. Timmermans liet hier alvast enige ruimte. "Een anti-speculatieve tax is fair", zei hij. Een ruimer debat is voor een ander moment, als de investeringen terug op peil zijn, zei Timmermans nog.Of de vakbonden een vervolg breien aan hun stakingsacties van november en december, zal afhangen wat ze vandaag en donderdag te horen krijgen van werkgevers en regering. De vakbonden zien traditioneel dinsdag hun instanties. Aangezien ze pas donderdag de regering zien, is het weinig waarschijnlijk dat ze dinsdag al beslissen tot acties. De werkgevers waarschuwden maandag dat acties en onderhandelen niet samengaan en dat nieuwe stakingen het overleg zullen opblazen. "In het geval er al mogelijke marges zouden zijn, worden die nog kleiner met acties die wegen op de concurrentiekracht", aldus Van Eetvelt over eventuele nieuwe stakingsacties. (Belga/NS)