Volgens De Tijd is dit het resultaat van een protocol dat de Staatsveiligheid op 16 november, kort na de aanslagen in Parijs, met de Nationale Bank heeft afgesloten. Ook de buitenlandse rekeningen die Belgen in hun belastingaangifte vermelden, kunnen worden opgevraagd.

Protocol onder vuur

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, neemt het protocol onder vuur in een juridisch advies aan de Staatsveiligheid, aldus de krant. De toezichthouder heeft een kritisch juridisch verslag opgestuurd naar de Staatsveiligheid. Bevoegd minister van Justitie Koen Geens is naar eigen zeggen pas sinds dinsdag op de hoogte. "Ik wil eerst alle informatie krijgen voor ik mijn mening geef", aldus de minister. "Hier zullen zeker parlementaire vragen over volgen."

De vraag is of de Staatsveiligheid via het protocol de controle op de inlichtingendienst omzeilt, aldus De Tijd. In de wet op de bijzondere inlichtingenmethoden moet men immers eerst toestemming vragen aan een toezichtscommissie met drie magistraten als men wil weten welke bankrekeningen iemand heeft. Maar volgens de Staatsveiligheid is dat niet nodig als ze de gegevens opvraagt bij de Nationale Bank, die sinds kort over een centraal register (CAP) beschikt. De Staatsveiligheid houdt vol dat de Nationale Bank sowieso al haar vragen moet beantwoorden, net zoals andere openbare instellingen. (Belga/NS)

Volgens De Tijd is dit het resultaat van een protocol dat de Staatsveiligheid op 16 november, kort na de aanslagen in Parijs, met de Nationale Bank heeft afgesloten. Ook de buitenlandse rekeningen die Belgen in hun belastingaangifte vermelden, kunnen worden opgevraagd.Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, neemt het protocol onder vuur in een juridisch advies aan de Staatsveiligheid, aldus de krant. De toezichthouder heeft een kritisch juridisch verslag opgestuurd naar de Staatsveiligheid. Bevoegd minister van Justitie Koen Geens is naar eigen zeggen pas sinds dinsdag op de hoogte. "Ik wil eerst alle informatie krijgen voor ik mijn mening geef", aldus de minister. "Hier zullen zeker parlementaire vragen over volgen." De vraag is of de Staatsveiligheid via het protocol de controle op de inlichtingendienst omzeilt, aldus De Tijd. In de wet op de bijzondere inlichtingenmethoden moet men immers eerst toestemming vragen aan een toezichtscommissie met drie magistraten als men wil weten welke bankrekeningen iemand heeft. Maar volgens de Staatsveiligheid is dat niet nodig als ze de gegevens opvraagt bij de Nationale Bank, die sinds kort over een centraal register (CAP) beschikt. De Staatsveiligheid houdt vol dat de Nationale Bank sowieso al haar vragen moet beantwoorden, net zoals andere openbare instellingen. (Belga/NS)