Een lacune in de kaaimantaks zorgt ervoor dat de schatkist tientallen miljoenen aan inkomsten misloopt. "Ik begrijp niet dat minister Van Overtveldt weigert dit gat te dichten", zegt sp.a-volksvertegenwoordiger Peter Van Velthoven zondag in Het Nieuwsblad. Het probleem is nochtans bij veel fiscalisten bekend, luidt het.

Van Velthoven baseert zich op een ruling van de fiscus, die werd aangevraagd door een broer en zus wiens vader geld stak in een trust op Jersey. De fiscus liet hen weten dat uitkeringen van oude inkomsten daaruit belastingvrij zijn, zelfs als ze al het geld uit de trust overgeschreven krijgen.

"De fiscale wetgeving maakt hier een raar onderscheid, want mocht dit geld in een vennootschap in Panama of een stichting in Liechtenstein ondergebracht zijn, dan zou het wel belast worden", zegt fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe (Bloom Law).

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt de belastingvrijstelling, maar beklemtoont dat het enkel over een heel specifiek en heel uitzonderlijk soort trusts gaat, namelijk 'discretionaire trusts'. Als die geliquideerd worden, en er zwart geld in zit, moet het overigens geregulariseerd worden voor het ons land kan binnenkomen, zegt woordvoerder Ferry Comhair.

Volgens advocaat Philippe is dat soort trusts helemaal niet uitzonderlijk. "De begunstigden van dergelijke trusts denken dat de regering vroeg of laat dat gat wel zal dichten, en maken hun trusts ondertussen versneld leeg, om zo aan de kaaimantaks te ontsnappen."

Een lacune in de kaaimantaks zorgt ervoor dat de schatkist tientallen miljoenen aan inkomsten misloopt. "Ik begrijp niet dat minister Van Overtveldt weigert dit gat te dichten", zegt sp.a-volksvertegenwoordiger Peter Van Velthoven zondag in Het Nieuwsblad. Het probleem is nochtans bij veel fiscalisten bekend, luidt het.Van Velthoven baseert zich op een ruling van de fiscus, die werd aangevraagd door een broer en zus wiens vader geld stak in een trust op Jersey. De fiscus liet hen weten dat uitkeringen van oude inkomsten daaruit belastingvrij zijn, zelfs als ze al het geld uit de trust overgeschreven krijgen. "De fiscale wetgeving maakt hier een raar onderscheid, want mocht dit geld in een vennootschap in Panama of een stichting in Liechtenstein ondergebracht zijn, dan zou het wel belast worden", zegt fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe (Bloom Law). Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt de belastingvrijstelling, maar beklemtoont dat het enkel over een heel specifiek en heel uitzonderlijk soort trusts gaat, namelijk 'discretionaire trusts'. Als die geliquideerd worden, en er zwart geld in zit, moet het overigens geregulariseerd worden voor het ons land kan binnenkomen, zegt woordvoerder Ferry Comhair. Volgens advocaat Philippe is dat soort trusts helemaal niet uitzonderlijk. "De begunstigden van dergelijke trusts denken dat de regering vroeg of laat dat gat wel zal dichten, en maken hun trusts ondertussen versneld leeg, om zo aan de kaaimantaks te ontsnappen."