Het fonds liet dinsdag weten dat het steunprogramma waarmee het Zuid-Europese land noodlijdende banken van nieuw kapitaal heeft kunnen voorzien, is beëindigd.

Sinds december 2012 kon het noodlijdende Spanje al rekenen op 41,3 miljard euro aan noodkredieten voor de herkapitalisering van zijn banksector. De gemiddelde looptijd van die leningen is 12,5 jaar.

Directeur Klaus Regling van het ESM-fonds noemde het 'indrukwekkend' dat het land al na een jaar weer op eigen benen kan staan. Het noodhulpprogramma aan Spanje was het eerste van het ESM.

"De aanhoudende inspanningen van de Spaanse regering om hervormingen door te voeren en de bereidheid van de Spanjaarden om tijdelijk zware maatregelen te ondergaan met het oog op een duurzaam herstel, zijn voorbeeldig", aldus Regling. Regling ziet in het Spaanse succes het bewijs dat de Europese strategie van tijdelijke leningen tegen strenge voorwaarden effectief werkt. (Belga/BO)

Het fonds liet dinsdag weten dat het steunprogramma waarmee het Zuid-Europese land noodlijdende banken van nieuw kapitaal heeft kunnen voorzien, is beëindigd. Sinds december 2012 kon het noodlijdende Spanje al rekenen op 41,3 miljard euro aan noodkredieten voor de herkapitalisering van zijn banksector. De gemiddelde looptijd van die leningen is 12,5 jaar. Directeur Klaus Regling van het ESM-fonds noemde het 'indrukwekkend' dat het land al na een jaar weer op eigen benen kan staan. Het noodhulpprogramma aan Spanje was het eerste van het ESM. "De aanhoudende inspanningen van de Spaanse regering om hervormingen door te voeren en de bereidheid van de Spanjaarden om tijdelijk zware maatregelen te ondergaan met het oog op een duurzaam herstel, zijn voorbeeldig", aldus Regling. Regling ziet in het Spaanse succes het bewijs dat de Europese strategie van tijdelijke leningen tegen strenge voorwaarden effectief werkt. (Belga/BO)