Spaarders en beleggers vluchten massaal naar fiscaal vriendelijke beleggingen, en dat voelt de staat. De verhoogde taksen op spaar- en beleggingsproducten hebben in 2012 minder opgebracht dan verwacht: 619 miljoen euro in plaats van 1,4 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van gegevens van het ministerie van Financiën.

Bij de begrotingsopmaak voor 2012 en bij de verschillende controlerondes verhoogde de regering-Di Rupo steeds opnieuw de belastingen op roerende inkomen. Zo wilde de regering meer inkomen uit grote vermogens halen, die volgens de ministers moeten bijdragen tot de staatskas.

Inkomsten uit vermogenstaksen slaan tegen

De belangrijkste ingreep was de verhoging van de roerende voorheffing. Die heffing op rente en dividenden van verschillende soorten aandelen steeg van 15 naar 21 procent. Maar daardoor trokken veel beleggers naar spaarboekjes, verzekeringsproducten en aandelenfondsen zonder dividend, die vrijgesteld zijn van de roerende voorheffing.

Daarom leverde die verhoogde taks amper 359 miljoen euro op, en niet het verhoopte bedrag van 783 miljoen euro. Ook de opbrengsten van de rijkentaks, de beurstaks en de versnelde heffingen op langetermijnsparen en pensioensparen vielen tegen. De beurstaks zou in de toekomst wel meer kunnen renderen. (Belga/EA)

Spaarders en beleggers vluchten massaal naar fiscaal vriendelijke beleggingen, en dat voelt de staat. De verhoogde taksen op spaar- en beleggingsproducten hebben in 2012 minder opgebracht dan verwacht: 619 miljoen euro in plaats van 1,4 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van gegevens van het ministerie van Financiën. Bij de begrotingsopmaak voor 2012 en bij de verschillende controlerondes verhoogde de regering-Di Rupo steeds opnieuw de belastingen op roerende inkomen. Zo wilde de regering meer inkomen uit grote vermogens halen, die volgens de ministers moeten bijdragen tot de staatskas.Inkomsten uit vermogenstaksen slaan tegen De belangrijkste ingreep was de verhoging van de roerende voorheffing. Die heffing op rente en dividenden van verschillende soorten aandelen steeg van 15 naar 21 procent. Maar daardoor trokken veel beleggers naar spaarboekjes, verzekeringsproducten en aandelenfondsen zonder dividend, die vrijgesteld zijn van de roerende voorheffing. Daarom leverde die verhoogde taks amper 359 miljoen euro op, en niet het verhoopte bedrag van 783 miljoen euro. Ook de opbrengsten van de rijkentaks, de beurstaks en de versnelde heffingen op langetermijnsparen en pensioensparen vielen tegen. De beurstaks zou in de toekomst wel meer kunnen renderen. (Belga/EA)