Een arrest van het Grondwettelijk Hof vernietigt het gunsttarief van 15 procent roerende voorheffing op gereglementeerde spaarboekjes. Een gevolg is dat intresten boven de belastingvrije drempel van 1.900 euro onderworpen worden aan 25 procent roerende voorheffing in plaats van 15 procent. De vrijstelling onder de drempel blijft wel behouden. Dat schrijft De Tijd.

Het arrest toont aan dat de politieke wereld steeds meer geïsoleerd geraakt in de strijd om het fiscaal voordeel van spaarboekjes te behouden, stelt François Parisis, specialist fiscaal recht bij de vermogensbank Puilaetco Dewaay.

De bankenfederatie Febelfin gelooft dat de regering nog een mogelijkheid heeft om de 15 procent alsnog te behouden. Fiscaal advocaten vragen zich af of het wel zo eenvoudig is. "Het arrest vernietigt de discriminatie tussen 15 en 25 procent voor het spaarboekje, dus zal er spitstechnologie nodig zijn om opnieuw een onderscheid in te voeren. Tegen de uitspraak kan ook niet in beroep gegaan worden", zegt Koen Van Duyse, advocaat bij Tiberghien.

Het arrest heeft bovendien gevolgen voor wie in 2012 en 2013 boven de belastingvrije drempel uitkwam. Ook die intresten zouden onder de hogere roerende voorheffing vallen. Een bijkomend probleem is volgens François Parisis dat ook de rijkentaks van 4 procent, die in 2012 van kracht was, daardoor aangetast wordt. (Belga/EE)

Een arrest van het Grondwettelijk Hof vernietigt het gunsttarief van 15 procent roerende voorheffing op gereglementeerde spaarboekjes. Een gevolg is dat intresten boven de belastingvrije drempel van 1.900 euro onderworpen worden aan 25 procent roerende voorheffing in plaats van 15 procent. De vrijstelling onder de drempel blijft wel behouden. Dat schrijft De Tijd. Het arrest toont aan dat de politieke wereld steeds meer geïsoleerd geraakt in de strijd om het fiscaal voordeel van spaarboekjes te behouden, stelt François Parisis, specialist fiscaal recht bij de vermogensbank Puilaetco Dewaay. De bankenfederatie Febelfin gelooft dat de regering nog een mogelijkheid heeft om de 15 procent alsnog te behouden. Fiscaal advocaten vragen zich af of het wel zo eenvoudig is. "Het arrest vernietigt de discriminatie tussen 15 en 25 procent voor het spaarboekje, dus zal er spitstechnologie nodig zijn om opnieuw een onderscheid in te voeren. Tegen de uitspraak kan ook niet in beroep gegaan worden", zegt Koen Van Duyse, advocaat bij Tiberghien. Het arrest heeft bovendien gevolgen voor wie in 2012 en 2013 boven de belastingvrije drempel uitkwam. Ook die intresten zouden onder de hogere roerende voorheffing vallen. Een bijkomend probleem is volgens François Parisis dat ook de rijkentaks van 4 procent, die in 2012 van kracht was, daardoor aangetast wordt. (Belga/EE)