De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak haar waardering uit over de hervormingen in Spanje. Dat gebeurde maandag in Berlijn.

Rajoy staat in eigen land onder zware druk nadat in de krant El Pais beschuldigingen werden geuit dat hijzelf en andere boegbeelden van de conservatieve partij PP zwart geld zouden hebben ontvangen. Dan komt wat morele steun van de bondskanselier van de grootste economie van de eurozone als geroepen.

Merkel prees de hervormingen die Rajoy op gang heeft gebracht om de diepe crisis in het Zuid-Europese land aan te pakken. Daarvoor heeft Duitsland 'grote achting en bewondering', aldus Merkel. Volgens de bondskanselier lijdt het geen twijfel dat het Spaanse hervormingsplan vruchten zal afwerpen.

Niet enkel Merkel, ook de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben hun waardering laten blijken over het Spaanse beleid.

In de zomer van 2012 kreeg Spanje de 'Europese' belofte van 100 miljard euro aan noodkredieten om de banken te ontvetten en kapitaalkrachtig te maken. In december werd daarvan 39,5 miljard euro toegezegd. Daar stond wel de oprichting van een 'bad bank' en een flinke besparingsronde tegenover.

Spanje kijkt ondanks een positieve beoordeling van Merkel en andere Europese autoriteiten aan tegen een oplopende werkloosheidsgraad van 26 procent. In januari is het aantal werklozen in Spanje met 2,7 procent toegenomen tot 4,98 miljoen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak haar waardering uit over de hervormingen in Spanje. Dat gebeurde maandag in Berlijn.Rajoy staat in eigen land onder zware druk nadat in de krant El Pais beschuldigingen werden geuit dat hijzelf en andere boegbeelden van de conservatieve partij PP zwart geld zouden hebben ontvangen. Dan komt wat morele steun van de bondskanselier van de grootste economie van de eurozone als geroepen.Merkel prees de hervormingen die Rajoy op gang heeft gebracht om de diepe crisis in het Zuid-Europese land aan te pakken. Daarvoor heeft Duitsland 'grote achting en bewondering', aldus Merkel. Volgens de bondskanselier lijdt het geen twijfel dat het Spaanse hervormingsplan vruchten zal afwerpen.Niet enkel Merkel, ook de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben hun waardering laten blijken over het Spaanse beleid.In de zomer van 2012 kreeg Spanje de 'Europese' belofte van 100 miljard euro aan noodkredieten om de banken te ontvetten en kapitaalkrachtig te maken. In december werd daarvan 39,5 miljard euro toegezegd. Daar stond wel de oprichting van een 'bad bank' en een flinke besparingsronde tegenover. Spanje kijkt ondanks een positieve beoordeling van Merkel en andere Europese autoriteiten aan tegen een oplopende werkloosheidsgraad van 26 procent. In januari is het aantal werklozen in Spanje met 2,7 procent toegenomen tot 4,98 miljoen.