Sp.a-voorzitter Bruno Tobback wil dat de federale regering dringend werk maakt van een splitsing tussen deposito- en zakenbanken.

De Vlaamse socialisten (Sp.a) brachten vrijdag tijdens een studiedag enkele academici en experts bijeen om mogelijke hervormingen in de financiële sector te bespreken.

Net als voorzitter Tobback pleitte ook economieprofessor Paul De Grauwe voor een dringende splitsing van deposito- en zakenbanken. Volgens de kabinetschef van Europees president Van Rompuy is die splitsing op Europees niveau alvast nog niet aan de orde.

De Gentse professor Koen Schoors is van oordeel dat ons land achterloopt als het op hervormingen aankomt. Landen als Groot-Brittannië en Zwitserland - "niet meteen extreemlinkse of financieel onvriendelijke landen" - leggen hun banken veel strengere regels op, bijvoorbeeld op vlak van kapitalisatie of het bankentestament, verduidelijkte hij.

Filip Dierckx van de bankenfederatie Febelfin liet tijdens de studiedag duidelijk verstaan dat er in ons land volgens hem wel degelijk heel wat veranderd is en er bovendien volop gezocht wordt naar een oplossing om het spaargedeelte bij banken af te schermen. Maar in een volledige splitsing tussen deposito- en spaarbanken gelooft Febelfin niet. De bankenfederatie ziet meer heil in universele banken met duidelijk opgelegde limieten.

Als het van Tobback afhangt, hoeft ons land in ieder geval niet te wachten op Europa. "Een splitsing tussen deposito- en zakenbanken kan perfect op Belgisch niveau," aldus de Spa-voorzitter. Tobback wil de federale regering aansporen snel stappen te zetten. "We hebben het regeerakkoord mee, dus wat ons betreft kan het morgen al," voegde hij eraan toe. (Belga/BO)

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback wil dat de federale regering dringend werk maakt van een splitsing tussen deposito- en zakenbanken. De Vlaamse socialisten (Sp.a) brachten vrijdag tijdens een studiedag enkele academici en experts bijeen om mogelijke hervormingen in de financiële sector te bespreken. Net als voorzitter Tobback pleitte ook economieprofessor Paul De Grauwe voor een dringende splitsing van deposito- en zakenbanken. Volgens de kabinetschef van Europees president Van Rompuy is die splitsing op Europees niveau alvast nog niet aan de orde.De Gentse professor Koen Schoors is van oordeel dat ons land achterloopt als het op hervormingen aankomt. Landen als Groot-Brittannië en Zwitserland - "niet meteen extreemlinkse of financieel onvriendelijke landen" - leggen hun banken veel strengere regels op, bijvoorbeeld op vlak van kapitalisatie of het bankentestament, verduidelijkte hij. Filip Dierckx van de bankenfederatie Febelfin liet tijdens de studiedag duidelijk verstaan dat er in ons land volgens hem wel degelijk heel wat veranderd is en er bovendien volop gezocht wordt naar een oplossing om het spaargedeelte bij banken af te schermen. Maar in een volledige splitsing tussen deposito- en spaarbanken gelooft Febelfin niet. De bankenfederatie ziet meer heil in universele banken met duidelijk opgelegde limieten. Als het van Tobback afhangt, hoeft ons land in ieder geval niet te wachten op Europa. "Een splitsing tussen deposito- en zakenbanken kan perfect op Belgisch niveau," aldus de Spa-voorzitter. Tobback wil de federale regering aansporen snel stappen te zetten. "We hebben het regeerakkoord mee, dus wat ons betreft kan het morgen al," voegde hij eraan toe. (Belga/BO)