Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne, minister van Zelfstandigen en Kmo's David Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker steunen het voorstel, nadat het een positief advies heeft gekregen van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO.

Die Raad stelt onder meer vast dat een verlenging van de soldenperiode 'geen oplossing zal bieden voor alle problemen, maar wel kan helpen zorgen voor extra verkoop van de resterende voorraden en bijgevolg voor inkomende cashflow', zo staat in zijn advies. 'Het feit dat men twee extra weken zou mogen verkopen onder de benaming 'solden', zou een gunstig psychologisch effect kunnen hebben op het consumentenvertrouwen.'

De Raad benadrukt in zijn advies ook dat de standaard soldenperiode van één maand niet op de helling mag komen te staan. Zo'n verlenging moet een uitzondering blijven.

Normaal gezien zal er woensdag over het wetsvoorstel van regeringspartij MR gestemd worden in de commissie Economie van de Kamer.

Reacties ministers

'Door de wintersolden met twee weken te verlengen, zullen veel handelaren hun stock kunnen verkopen', stelt minister Dermagne in een persbericht. 'Ik denk dat de verlenging van de periode waarin op koopjes wordt gejaagd ook een goede zaak is voor de gezondheidssituatie. Door de verlenging van de soldenperiode worden piekmomenten vermeden', klinkt het.

Minister Clarinval zegt zich ervan bewust te zijn dat de verlenging van de solden niet alle problemen zal oplossen voor de handelaars, maar voegt toe dat de maatregel 'het mogelijk zal maken om extra steun in te voeren voor sectoren die deze steun hard nodig hebben'.

Staatssecretaris De Bleeker voegt toe dat de verlenging ook goed is voor de consumenten. 'Zij zullen voor langere tijd en in alle veiligheid kunnen profiteren van aantrekkelijke kortingen. Het verlengen van de soldenperiode maakt het ook mogelijk om de drukte in de winkelstraten te spreiden', klinkt het.

Ook Vlaams minister van Hilde Crevits is voorstander van een verlenging van de solden, zo laat ze weten. 'Goede zaak dat de solden verlengd zouden worden', zegt ze. 'Veel winkels hebben nog grote stocks, zo hebben ze een extra kans om die ook aan te bieden. Mensen kunnen zo op een veilige en gespreide wijze nog die laatste koopjes doen', aldus Crevits

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne, minister van Zelfstandigen en Kmo's David Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker steunen het voorstel, nadat het een positief advies heeft gekregen van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. Die Raad stelt onder meer vast dat een verlenging van de soldenperiode 'geen oplossing zal bieden voor alle problemen, maar wel kan helpen zorgen voor extra verkoop van de resterende voorraden en bijgevolg voor inkomende cashflow', zo staat in zijn advies. 'Het feit dat men twee extra weken zou mogen verkopen onder de benaming 'solden', zou een gunstig psychologisch effect kunnen hebben op het consumentenvertrouwen.'De Raad benadrukt in zijn advies ook dat de standaard soldenperiode van één maand niet op de helling mag komen te staan. Zo'n verlenging moet een uitzondering blijven. Normaal gezien zal er woensdag over het wetsvoorstel van regeringspartij MR gestemd worden in de commissie Economie van de Kamer. 'Door de wintersolden met twee weken te verlengen, zullen veel handelaren hun stock kunnen verkopen', stelt minister Dermagne in een persbericht. 'Ik denk dat de verlenging van de periode waarin op koopjes wordt gejaagd ook een goede zaak is voor de gezondheidssituatie. Door de verlenging van de soldenperiode worden piekmomenten vermeden', klinkt het.Minister Clarinval zegt zich ervan bewust te zijn dat de verlenging van de solden niet alle problemen zal oplossen voor de handelaars, maar voegt toe dat de maatregel 'het mogelijk zal maken om extra steun in te voeren voor sectoren die deze steun hard nodig hebben'. Staatssecretaris De Bleeker voegt toe dat de verlenging ook goed is voor de consumenten. 'Zij zullen voor langere tijd en in alle veiligheid kunnen profiteren van aantrekkelijke kortingen. Het verlengen van de soldenperiode maakt het ook mogelijk om de drukte in de winkelstraten te spreiden', klinkt het. Ook Vlaams minister van Hilde Crevits is voorstander van een verlenging van de solden, zo laat ze weten. 'Goede zaak dat de solden verlengd zouden worden', zegt ze. 'Veel winkels hebben nog grote stocks, zo hebben ze een extra kans om die ook aan te bieden. Mensen kunnen zo op een veilige en gespreide wijze nog die laatste koopjes doen', aldus Crevits