De ontwikkelingen op het voormalige mijnterrein van Waterschei moeten op Europees niveau hoge ogen gooien, zo vertelde de directie van EnergyVille bij de presentatie van de toekomstvisie in C-Mine.

Europese top vijf

De ambities van het kenniscentrum zijn niet gering: zo streeft EneryVille ernaar om bij de top vijf van Europa te horen op het vlak van innovatief energieonderzoek. Hiervoor komen onder meer laboratoria voor testen met warmtepompen en -opslag, batterijen, thermische, mechanische en elektrische proeven. Er komt ook een smartgrid-testomgeving, een garage om elektrische en hybride voertuigen te verbeteren en zelfs een fotovoltaïsch testveld van 300 vierkante meter op het dak.

Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten, burgemeester Wim Dries van Genk, het investeringsfonds LRM en Smart Grids Flanders benadrukten in hun toespraken allen het belang van een kenniseconomie in Limburg.

Broodnodig na Ford

Gezien de ontwikkelingen rond Ford Genk is dat broodnodig, naast de traditionele industrie, aldus de sprekers. "We verwachten dat een volledig ontwikkeld Thor-park (zoals de voormalige mijnterreinen van Waterschei heten) enkele duizenden jobs kan opleveren", aldus Wim Dries. "De impuls van een innovatiecentrum zoals EnergyVille is daarbij essentieel."

Als het hoofdgebouw van EnergyVille in 2015 helemaal klaar is, moet dit alvast plaats bieden aan zo'n 200 onderzoekers. EnergyVille is een samenwerking tussen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO en Imec, met de steun van de stad Genk, de Vlaamse regering, LRM, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg en de Europese structuurfondsen. (Belga/TV)

De ontwikkelingen op het voormalige mijnterrein van Waterschei moeten op Europees niveau hoge ogen gooien, zo vertelde de directie van EnergyVille bij de presentatie van de toekomstvisie in C-Mine.Europese top vijf De ambities van het kenniscentrum zijn niet gering: zo streeft EneryVille ernaar om bij de top vijf van Europa te horen op het vlak van innovatief energieonderzoek. Hiervoor komen onder meer laboratoria voor testen met warmtepompen en -opslag, batterijen, thermische, mechanische en elektrische proeven. Er komt ook een smartgrid-testomgeving, een garage om elektrische en hybride voertuigen te verbeteren en zelfs een fotovoltaïsch testveld van 300 vierkante meter op het dak. Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten, burgemeester Wim Dries van Genk, het investeringsfonds LRM en Smart Grids Flanders benadrukten in hun toespraken allen het belang van een kenniseconomie in Limburg.Broodnodig na Ford Gezien de ontwikkelingen rond Ford Genk is dat broodnodig, naast de traditionele industrie, aldus de sprekers. "We verwachten dat een volledig ontwikkeld Thor-park (zoals de voormalige mijnterreinen van Waterschei heten) enkele duizenden jobs kan opleveren", aldus Wim Dries. "De impuls van een innovatiecentrum zoals EnergyVille is daarbij essentieel." Als het hoofdgebouw van EnergyVille in 2015 helemaal klaar is, moet dit alvast plaats bieden aan zo'n 200 onderzoekers. EnergyVille is een samenwerking tussen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO en Imec, met de steun van de stad Genk, de Vlaamse regering, LRM, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg en de Europese structuurfondsen. (Belga/TV)