Momenteel worden allerlei wetsvoorstellen geformuleerd om het recht op vrije meningsuiting opnieuw in te perken, namelijk om geradicaliseerde haatpredikers de pas te kunnen afsnijden.

"In eerste instantie zou ik geneigd zijn om met die wetsvoorstellen akkoord te gaan, maar als je er even op doordenkt zijn er heel wat andere mogelijkheden om radicale uitspraken, gericht op het ondermijnen van onze democratie, het hoofd te bieden. Zo liggen er heel wat kansen in het onderwijs. Leer jongeren opnieuw debatteren. Leer jongeren wat burgerschap en tolerantie zijn. Voor mij mag dit in het lessenpakket even belangrijk worden als Latijn of wiskunde," vindt Op De Beeck.

"Waarom zouden imams en moskeeën geen financiering kunnen krijgen, gekoppeld aan de verplichting om in de landstaal te prediken. Waarom leggen we de internationale financiering vanuit bijvoorbeeld Saoudi-Arabië niet lam?"

Z-Talk Goossens kunt u volgen vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

Momenteel worden allerlei wetsvoorstellen geformuleerd om het recht op vrije meningsuiting opnieuw in te perken, namelijk om geradicaliseerde haatpredikers de pas te kunnen afsnijden. "In eerste instantie zou ik geneigd zijn om met die wetsvoorstellen akkoord te gaan, maar als je er even op doordenkt zijn er heel wat andere mogelijkheden om radicale uitspraken, gericht op het ondermijnen van onze democratie, het hoofd te bieden. Zo liggen er heel wat kansen in het onderwijs. Leer jongeren opnieuw debatteren. Leer jongeren wat burgerschap en tolerantie zijn. Voor mij mag dit in het lessenpakket even belangrijk worden als Latijn of wiskunde," vindt Op De Beeck. "Waarom zouden imams en moskeeën geen financiering kunnen krijgen, gekoppeld aan de verplichting om in de landstaal te prediken. Waarom leggen we de internationale financiering vanuit bijvoorbeeld Saoudi-Arabië niet lam?"