Loopt het steun- en hervormingsprogramma van Griekenland definitief af op 28 februari of wordt het alsnog verlengd? Krijgt Griekenland een nieuw programma aangemeten en heeft het intussen recht op een overbruggingskrediet? Dat zijn de cruciale vragen die maandagavond en -nacht beantwoord moeten worden.

Schäuble 'zeer sceptisch'

Op de vraag of er een oplossing gevonden kan worden voor de Griekse malaise, antwoordde Wolfgang Schäuble maandag afwachtend. "Op basis van wat ik gehoord heb over de technische gesprekken van afgelopen weekend ben ik zeer sceptisch. Maar vandaag zullen we een verslag krijgen en dan zien we wel", zei hij in een radio-interview.

Schäuble voegde eraan toe dat Duitsland geen 'Grexit' (Griekenland uit de eurozone) wil, maar dat Athene wel 'aan een minimumaantal eisen moet voldoen'.

Onrust in Griekse steden

In verscheidene Griekse steden werd zondag nog betoogd tegen de besparingen die uitgevoerd werden in het kader van het programma dat met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds overeengekomen is.

In een interview met een Duits tijdschrift zei de Griekse premier Alexis Tsipras dat zijn land tijd nodig heeft om de nodige hervormingen door te voeren en komaf te maken met de fouten uit het verleden. "Ik beloof u: over zes maanden zal Griekenland een heel ander land zijn."

Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei maandag in De Ochtend op Radio 1 dat een vermindering van de Griekse schuldenberg uitgesloten lijkt. Hij ziet ruimte om te praten over de terugbetalingstermijnen en de renteniveaus.

Varoufakis optimistisch

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis toonde zich het voorbije weekend alvast optimistisch. "De ontwikkelingen van de voorbije dagen hebben mij de hoop gegeven dat, ondanks de verschillen, aan beide zijden de wil bestaat om raakvlakken te vinden tussen het vorige programma en een nieuw akkoord tussen Europa en Griekenland." Dat nieuwe akkoord, aldus Varoufakis, moet een einde maken aan de 'zelfbestendigende crisis' en een nieuwe vertrouwensband creëren tussen Athene en de rest van Europa. (Belga/BO)

Loopt het steun- en hervormingsprogramma van Griekenland definitief af op 28 februari of wordt het alsnog verlengd? Krijgt Griekenland een nieuw programma aangemeten en heeft het intussen recht op een overbruggingskrediet? Dat zijn de cruciale vragen die maandagavond en -nacht beantwoord moeten worden. Op de vraag of er een oplossing gevonden kan worden voor de Griekse malaise, antwoordde Wolfgang Schäuble maandag afwachtend. "Op basis van wat ik gehoord heb over de technische gesprekken van afgelopen weekend ben ik zeer sceptisch. Maar vandaag zullen we een verslag krijgen en dan zien we wel", zei hij in een radio-interview. Schäuble voegde eraan toe dat Duitsland geen 'Grexit' (Griekenland uit de eurozone) wil, maar dat Athene wel 'aan een minimumaantal eisen moet voldoen'. In verscheidene Griekse steden werd zondag nog betoogd tegen de besparingen die uitgevoerd werden in het kader van het programma dat met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds overeengekomen is. In een interview met een Duits tijdschrift zei de Griekse premier Alexis Tsipras dat zijn land tijd nodig heeft om de nodige hervormingen door te voeren en komaf te maken met de fouten uit het verleden. "Ik beloof u: over zes maanden zal Griekenland een heel ander land zijn." Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei maandag in De Ochtend op Radio 1 dat een vermindering van de Griekse schuldenberg uitgesloten lijkt. Hij ziet ruimte om te praten over de terugbetalingstermijnen en de renteniveaus. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis toonde zich het voorbije weekend alvast optimistisch. "De ontwikkelingen van de voorbije dagen hebben mij de hoop gegeven dat, ondanks de verschillen, aan beide zijden de wil bestaat om raakvlakken te vinden tussen het vorige programma en een nieuw akkoord tussen Europa en Griekenland." Dat nieuwe akkoord, aldus Varoufakis, moet een einde maken aan de 'zelfbestendigende crisis' en een nieuwe vertrouwensband creëren tussen Athene en de rest van Europa. (Belga/BO)