Volgens Schäuble zouden na een brexit jaren van moeizame onderhandelingen en onzekerheid volgen. Daarmee zou ook de EU het lastig krijgen, benadrukte de Duitse minister van Financiën in een gesprek met de Britse omroep BBC.

"Die onzekerheid is als gif voor de economie, zowel voor Groot-Brittannië als voor het Europese vasteland en de wereldwijde economie", aldus de minister.

Schäuble wees erop dat wanneer het Verenigd Koninkrijk na een brexit handel drijft met de EU , het in dat geval niet de voordelen van de interne markt kan genieten, zonder dat het instemt met het vrije verkeer van EU-burgers, of bijdraagt aan de begroting van de EU. Hij verwierp het idee dat het Verenigd Koninkrijk het voorbeeld kan volgen van landen als Noorwegen, dat het vrije verkeer aanvaardt, bijdragen betaalt aan de EU-begrotingen en de regels en voorschriften van de interne markt volgt, maar geen stem heeft.

" Ik zie echt niet in waarom het Verenigd Koninkrijk geïnteresseerd kan zijn in een verblijf op de interne markt zonder de mogelijkheid om mee te beslissen ", zei hij. "Dat houdt echt geen steek."

Over een mogelijk toetreden van Turkije tot de Europese Unie maakt Schäuble zich minder zorgen. Toch gaf de Duitse minister blijk van twijfels rond een mogelijk Turks lidmaatschap, al benadrukte hij dat onderhandelingen daarover lang kunnen aanslepen. "Op dit moment dus geen reden voor zorgen", zei hij. (Reuters/BO)

Volgens Schäuble zouden na een brexit jaren van moeizame onderhandelingen en onzekerheid volgen. Daarmee zou ook de EU het lastig krijgen, benadrukte de Duitse minister van Financiën in een gesprek met de Britse omroep BBC. "Die onzekerheid is als gif voor de economie, zowel voor Groot-Brittannië als voor het Europese vasteland en de wereldwijde economie", aldus de minister. Schäuble wees erop dat wanneer het Verenigd Koninkrijk na een brexit handel drijft met de EU , het in dat geval niet de voordelen van de interne markt kan genieten, zonder dat het instemt met het vrije verkeer van EU-burgers, of bijdraagt aan de begroting van de EU. Hij verwierp het idee dat het Verenigd Koninkrijk het voorbeeld kan volgen van landen als Noorwegen, dat het vrije verkeer aanvaardt, bijdragen betaalt aan de EU-begrotingen en de regels en voorschriften van de interne markt volgt, maar geen stem heeft." Ik zie echt niet in waarom het Verenigd Koninkrijk geïnteresseerd kan zijn in een verblijf op de interne markt zonder de mogelijkheid om mee te beslissen ", zei hij. "Dat houdt echt geen steek."Over een mogelijk toetreden van Turkije tot de Europese Unie maakt Schäuble zich minder zorgen. Toch gaf de Duitse minister blijk van twijfels rond een mogelijk Turks lidmaatschap, al benadrukte hij dat onderhandelingen daarover lang kunnen aanslepen. "Op dit moment dus geen reden voor zorgen", zei hij. (Reuters/BO)