Scepsis over Griekse deal neemt toe

De voorzitter van het Griekse parlement Konstantopoulou © belga

Griekenland zoekt naar een politiek akkoord over het reddingsplan, terwijl Duitsland en Finland sceptisch blijven over het Griekse streven naar overeenstemming binnen het parlement.

Verwacht wordt dat het Griekse parlement donderdag stemt over het reddingsplan dat overeengekomen werd met de schuldeisers. Als alles volgens plan verloopt, zetten de ministers van Financiën van de eurozone het licht vrijdag al dan niet op groen.

Maar helemaal zeker is dat niet, want de voorzitter van het Griekse parlement, Zoe Konstantopoulou, heeft naar verluidt geprobeerd om de stemming uit te stellen.

‘Big word’

Dat is niet naar de zin van de Finse minister van Financiën Alexander Stubb, die waarschuwt dat de overeenkomst een ‘big word’ is. Bovendien vraagt Finland dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt betrokken bij de reddingsoperatie. Uitgerekend het IMF, dat steeds benadrukt dat een reddingsoperatie zonder schuldherschikking voor Griekenland geen zin heeft.

De Griekse parlementsvoorzitter Konstantopoulou, die lid is van het radicaallinkse Syriza, heeft overigens herhaaldelijk verklaard dat ze de schulden waarmee Griekenland opgezadeld zit ‘ illegaal, hatelijk en onhoudbaar’ vindt.

Merkel

Wantrouwen heerst ook bij de Duitse bondskanselier Merkel, die dinsdag na een gesprek met de Griekse premier Tsipras heeft gezegd ‘sceptisch’ te zijn over een snelle overeenkomst. Merkel stelt een overbruggingskrediet voor om meer tijd te besteden aan gedetailleerde discussies.

Tsipras heeft het voorstel van Merkel in een korte reactie afgewezen, omdat de deal volgens hem niet kan worden uitgesteld, aangezien ze de goedkeuring van de instellingen heeft gekregen.

Intussen meldt het persagentschap Bloomberg dat Duitse ambtenaren bezorgd zijn over de snelheid waarmee de Bondsdag wordt gevraagd de deal goed te keuren.

Peiling

Los daarvan blijkt uit een peiling van Opinium dat 62 procent van de respondenten in zeven EU-lidstaten heeft geantwoord dat de EU de Griekse crisis slecht heeft beoordeeld, tegenover amper 12 procent die van het tegendeel overtuigd is. Ter illustratie: 76 procent van de Italiaanse respondenten beoordeelt de Europese aanpak van de Griekse crisis als negatief. Bij de Duitse respondenten bedraagt dat percentage 56 procent. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content