De auteursrechtenmaatschappij lanceerde op 25 november een petitie onder haar leden om haar verzet tegen de hervorming kracht bij te zetten.

Sabam is er volgens een officieel persbericht in geslaagd 3.500 handtekeningen te verzamelen, maar volgens De Tijd is dat aantal al opgelopen tot 4.000 van de 12.000 aangeschreven artiesten. Onder de artiesten die de petitie hebben ondertekend, bevinden zich grote namen zoals Daan, Alex Callier, Kris Wauters en Helmut Lotti.

"De voornaamste bepaling die het exclusieve karakter van het auteursrecht in vraag stelt, is de oprichting van een externe regulator", klinkt het bij de auteursrechtenmaatschappij. Volgens Sabam zal de overheid met die regulator de tarieven, 'die nu bepaald worden door auteurs zelf', via maatschappijen als Sabam, 'naar beneden reguleren'.

Volgens Sabam heeft de hervorming duidelijk tot doel de belangen van de consumenten te laten gelden boven die van de creatieve kunstenaars. "Bovendien gaat het hier om een onaanvaardbare inmenging van een overheidsinstantie in het privébeheer van de auteursrechten", aldus Sabam.

De auteursrechtenmaatschappij vindt het bovendien onaanvaardbaar dat zij en andere maatschappijen moeten opdraaien voor de financiering van de op te richten regulator. Ze eist dat het statuut van de regulator onafhankelijkheid van de uitvoerende macht garandeert.

Het wetsvoorstel dat het auteursrecht hervormt, dateert al van juli en wordt nog voor het einde van dit jaar voor een tweede lezing voorgelegd aan de ministerraad. Als er daarbij geen problemen of
bedenkingen meer rijzen, kan erover worden gestemd in de Kamer. (Belga/BO)

De auteursrechtenmaatschappij lanceerde op 25 november een petitie onder haar leden om haar verzet tegen de hervorming kracht bij te zetten. Sabam is er volgens een officieel persbericht in geslaagd 3.500 handtekeningen te verzamelen, maar volgens De Tijd is dat aantal al opgelopen tot 4.000 van de 12.000 aangeschreven artiesten. Onder de artiesten die de petitie hebben ondertekend, bevinden zich grote namen zoals Daan, Alex Callier, Kris Wauters en Helmut Lotti."De voornaamste bepaling die het exclusieve karakter van het auteursrecht in vraag stelt, is de oprichting van een externe regulator", klinkt het bij de auteursrechtenmaatschappij. Volgens Sabam zal de overheid met die regulator de tarieven, 'die nu bepaald worden door auteurs zelf', via maatschappijen als Sabam, 'naar beneden reguleren'.Volgens Sabam heeft de hervorming duidelijk tot doel de belangen van de consumenten te laten gelden boven die van de creatieve kunstenaars. "Bovendien gaat het hier om een onaanvaardbare inmenging van een overheidsinstantie in het privébeheer van de auteursrechten", aldus Sabam. De auteursrechtenmaatschappij vindt het bovendien onaanvaardbaar dat zij en andere maatschappijen moeten opdraaien voor de financiering van de op te richten regulator. Ze eist dat het statuut van de regulator onafhankelijkheid van de uitvoerende macht garandeert. Het wetsvoorstel dat het auteursrecht hervormt, dateert al van juli en wordt nog voor het einde van dit jaar voor een tweede lezing voorgelegd aan de ministerraad. Als er daarbij geen problemen of bedenkingen meer rijzen, kan erover worden gestemd in de Kamer. (Belga/BO)