Rusland dreigt jaarlijks 32 miljard euro te verliezen als gevolg van de Westerse sancties tegen het land. Een lagere olieprijs kost het land nog eens tot 80 miljard euro. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov maandag toegegeven.

Daarbij gaat hij uit van een prijsdaling van ruwe olie met 30 procent. De helft van de inkomsten van het land hangen af van het zwarte goud. Ruwe olie werd de voorbije weken al flink goedkoper: de prijs voor een vat zakte op de Londense termijnmakt onder de 80 dollar, voor het eerst in vier jaar.

De sancties tegen Rusland zijn dan weer het gevolg van de crisis in Oekraïne, waarbij Rusland de Krim annexeerde en de rebellen in het oosten van Oekraïne zou steunen. Als gevolg van de sancties balanceert de Russische economie op de rand van een recessie. De roebel krijgt zware klappen en werd al een derde goedkoper tegenover de euro.

De Doema, het Russische parlement, gaat voor de volgende jaren uit van een begrotingstekort van 0,6 procent van het bruto binnenlands product. De Russische economie zou dit jaar met 0,3 pct groeien en volgend jaar zelfs geen groei optekenen, zo wordt verwacht. (Belga/NS)

Rusland dreigt jaarlijks 32 miljard euro te verliezen als gevolg van de Westerse sancties tegen het land. Een lagere olieprijs kost het land nog eens tot 80 miljard euro. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov maandag toegegeven.Daarbij gaat hij uit van een prijsdaling van ruwe olie met 30 procent. De helft van de inkomsten van het land hangen af van het zwarte goud. Ruwe olie werd de voorbije weken al flink goedkoper: de prijs voor een vat zakte op de Londense termijnmakt onder de 80 dollar, voor het eerst in vier jaar.De sancties tegen Rusland zijn dan weer het gevolg van de crisis in Oekraïne, waarbij Rusland de Krim annexeerde en de rebellen in het oosten van Oekraïne zou steunen. Als gevolg van de sancties balanceert de Russische economie op de rand van een recessie. De roebel krijgt zware klappen en werd al een derde goedkoper tegenover de euro.De Doema, het Russische parlement, gaat voor de volgende jaren uit van een begrotingstekort van 0,6 procent van het bruto binnenlands product. De Russische economie zou dit jaar met 0,3 pct groeien en volgend jaar zelfs geen groei optekenen, zo wordt verwacht. (Belga/NS)